loading
close
SON DAKİKALAR

Gaziantep’teki patlamada hem kayıt dışı çalıştırma hem ihmal

Gaziantep’teki patlamada hem kayıt dışı çalıştırma hem ihmal
Tarih: 31.01.2013 - 12:34
Kategori: Sendika

Gaziantep’teki 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan galvaniz fabrikasında meydana gelen patlamayla ilgili DİSK Bölge Temsilcisi önlem almadaki noksanlara değindi...

Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Güneydoğu galvaniz fabrikasında meydana gelen patlamada 9 işçinin yaşamını yitirmesi, 20′den fazla işçinin ise yaralanması üzerine DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Nihat Bencan konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bencan yaptığı açıklamada, galvaniz fabrikasında meydana gelen patlamada ölen ve yaralananlar arasında çok sayıda kayıt dışı çalışan olduğunu ifade ederken, 2 Suriyeli sığınmacının da olduğunu belirtti. Bencan, Türkiye’nin iş kazalarında dünya ikincisi olduğunu hatırlatarak, bu duruma sebep olarak patronların küçük rakamlarla çözebileceği iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili harcamaları yapmamasını gösterdi.

Kayıt dışı çalıştırma ihmalle birleşti

İşçi yakınlarıyla yaptığı görüşmeleri aktaran Bencan, işçi yakınları tarafından “İşçilerin çoğu burada kayıt dışı çalıştırılıyor, herhangi bir denetim yok” denildiğini dile getirdi. Fabrikada toplam 200 işçinin çalıştığıni söyleyen Bencan, bunların yarısından fazlasının Suriye vatandaşı olan kayıt dışı işçiler olduğunu belirtti. Bencan, işyeri sahiplerinin fabrika içine girilerek araştırma yapılmasını engellediğini söyleyerek, birtakım önlemlerin eksik alındığının muhtemel olduğunu sözlerine ekledi.

Fabrikada örgütlü sendika yok

Bencan, Gaziantep’te kayıt dışı işçi istihdamının çok yüksek olduğunu dile getirerek, patronlar tarafından bunun devamlı olarak inkar edildiği bilgisini de paylaştı. Bencan, fabrikada sendikal örgütlenme ve fabrikadaki toplam işçi istihdamı ile ilgili olarak da şunları söyledi: “Fabrikada örgütlü bir sendika yok, tamamen örgütsüz bir fabrika. Orta ölçekli bir işletme ancak kaç kişinin çalıştığını söylemiyorlar, 200 kişinin çalıştığını tahmin ediyoruz.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları