loading
close
SON DAKİKALAR

Gençlik İstihdam Planı açıklandı

Gençlik İstihdam Planı açıklandı
Tarih: 11.02.2012 - 22:00
Kategori: Siyaset

Ulusal Gençlik İstihdam Eylem Planı'nın ayrıntıları açıklandı. Plan kapsamında yapılan araştırmalar, üniversite mezunlarının okur-yazar olmayanlara oranla daha az iş bulabildiğini ortaya çıkardı.

Ulusal Gençlik İstihdam Eylem Planı'nın ayrıntıları açıklandı. Plan kapsamında yapılan araştırmalar, üniversite mezunlarının okur-yazar olmayanlara oranla daha az iş bulabildiğini ortaya çıkardı. Buna göre, okuryazar olmayanlarda işsizlik 16.4 iken yüksek öğretim mezunlarında işsizlik oranı yüzde 32.5 seviyesinde. Eğitim durumlarına göre işsizlikte, eğitim düzeyinin yükselmesi ile birlikte işsizlik oranının yükseldiği tespit edilirken, bunun temel nedeni olarak eğitim sistemi ile işgücü piyasasında etkin bir bağın kurulamamış olması gösterildi.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından Ankara'da "Gençler İçin İnsana Yakışır İş: Türkiye'nin Ulusal Gençlik İstihdam Eylem Planı" konulu bir toplantı gerçekleştirildi. İŞKUR bünyesinde hazırlanan Ulusal Gençlik İstihdam Eylem Planı'nın ayrıntılarının paylaşıldığı toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Vekili Namık Ata, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Ümit Deniz Efendioğlu, Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Shahid Najam, İŞKUR Genel Müdür Vekili Kazım Yiğit, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve DİSK Genel Başkanvekili Tayfun Görgün katıldı.

Toplantıda, 2012 Eylül ayında tamamlanması planlanan ve 15-24 yaş arası gençleri kapsayan eylem planının çerçevesini İŞKUR adına kurum uzmanı Özkan Öztürk açıkladı. Buna göre, İŞKUR koordinasyonunda hazırlanan eylem planı Kalkınma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, TÜİK, TİSK, DİSK, Türk-İş, Hak-İş heyetinin katkıları ile hazırlandı.
 
İşgücüne katılma oranı gençlerde yüzde 38.3 

Eylem planı çerçevesinde, işgücüne katılma oranının toplam nüfus açısından yüzde 48.8 iken bu oranın gençlerde yüzde 38.3 olarak gerçekleştiği açıklandı. İstihdam oranı toplam nüfus içinde yüzde 43 iken genç nüfusta bu oran yüzde 30 düzeyinde. İşsizlik oranının ise toplam nüfus içerisinde yüzde 11.9 iken genç nüfusta yüzde 21.7 olduğu tespit edildi.
Genç nüfusta 2004 ve 2010 yılına bakıldığında yaklaşık olarak yüzde 20'ler seviyesinde bir işsizlik oranı gözlenirken, 2009 yılında ekonomik krizin etkisi ile bu oran yüzde 25.3'e kadar yükseldi.
 
Okur-yazar olmayan kadınlardaki işgücüne katılma oranı erkeklerin 2.5 kat daha az

Okur-yazar olmayan kadınlardaki işgücüne katılma oranının erkeklerden 2.5 kat daha az olduğu belirlendi. Eğitim düzeyinin genç kadınların iş gücüne katılmaları açısından ciddi bir etken faktör olduğu tespit edilirken, eğitim durumlarına göre işsizlikte ise eğitim düzeyinin yükselmesi ile birlikte işsizlik oranının yükseldiği belirlendi. Bunun temel nedeni olarak ise eğitim sistemi ile işgücü piyasasında etkin bir bağın kurulamamış olması gösterildi.

Açıklanan rapora göre, okur-yazar olmayanlarda işsizlik 16.4 iken yüksek öğretim mezunlarında işsizlik oranı yüzde 32.5 düzeyde. 15-24 yaş arası nüfusun ilk işe giriş yaşı olarak tespit edildiği raporda; tecrübe eksikliği, işverenlere ilave maliyet getirmesi, yeteneklerine uygun işlere girmemeleri ve özellikle eğitimli gençlerin iş beklentilerinin yüksek olmasının gençler açısından işgücü piyasasına girişte temel problemler olarak karşılaşıldığı belirtildi.
 
3.2 milyon genç eğitim almamasına rağmen işgücü piyasasında yok 

15-24 yaş arasında yer alan genç nüfusun toplam nüfus içerisindeki oranının yüzde 16.2 olduğu ve bunun yüzde 28'i olan 3 milyon 229 bin gencin eğitim almamalarına rağmen işgücü piyasasının dışında bulundukları da çalışmada tespit edilen başka bir husus oldu.
Erkek nüfusta yüzde 13, kadın nüfusta ise yüzde 42.2'lik bir oran eğitim sitemine dahil olmadığı halde işgücü piyasasının dışında bulunuyor. Genç erkeklerin yüzde 49.1'i genç kadınların ise yüzde 73.6'sı işgücü piyasasının dışında. Genç kadınların işgücü piyasasının dışında olmasının nedeninin ise genç kadınların yüzde 29.7'sinin ev işleri ile meşgul olmaları gösterildi. Genel kayıtdışı oranı ise yüzde 43.2 iken bu rakam gençlerde yüzde 58.3 olarak gerçekleşiyor.
 
Genç nüfus 2050'de yüzde 12.6'ya düşecek 

2010 yılında yıllık nüfus artışının yüzde 1.58 iken bu oranın 2050'de 0.1'e düşeceğinin açıklandığı eylem planında, nüfusun giderek azalacağı ve bugün yüzde 17 olan genç nüfus oranının 2050'de yüzde 12.6'ya düşeceğine dikkat çekildi. Eylem planı çerçevesinde yapılması planlanan çalışmalar ise şu şekilde belirlendi: "İşgücü piyasası ihtiyaçlarına uygun eğitim sistemi oluşturulacak. Cinsiyet ve bölgesel farklılıkları giderecek şekilde okullaşma oranının gözden geçirilmesi, mesleki yeterlilik siteminin biran önce tamamlanması, genç girişimciliğin desteklenmesi ve teşvik edilmesi. Göç eden gençlerin kent yaşamına adaptasyonunun sağlanması. İŞKUR'un yasal bölgelerdeki örgütlenmesinin artırılması."

Namık Ata: Ulusal İstihdam stratejisi tamamlanmak üzere 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Vekili Namık Ata, "Ulusal Gençlik İstihdam Eylem Planı" çerçevesinde belirlenen öneri ve stratejilerin Ulusal İstihdam Stratejisi içerisinde önemli oranda yer bulacağını açıkladı.

Türkiye İş Kurumu(İŞKUR) tarafından Ankara'da "Gençler İçin İnsana Yakışır İş: Türkiye'nin Ulusal Gençlik İstihdam Eylem Planı" konulu toplantıda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Vekili Namık Ata, işsizlik ve istihdamın dün de gündemi işgal ettiğini, bugün de orta ve kısa vadede gündem işgal etmeye devam edeceğini aktardı. Bazı Avrupa ülkelerinde krizden önce yüzde 9.4 olan işsizlik oranın, krizden sonra yüzde 17-18'ler seviyelerine çıktığını söyleyen Ata, Türkiye'de ise işsizlik rakamının giderek azaldığına vurgu yaptı.

Namık Ata, gençler arasında işsizlik sorununun önemli boyutlarda olduğuna dikkat çekerek, bu rakamın bazı ülkelerde yüzde 30-40'lara kadar yükseldiğini belirtti. 2008 yılında Türkiye'de gençler ve kadınlar açısından önemli tedbirler alındığını söyleyen Ata, "Gençlerin istihdamını teşvik edici önemli imkanlar sağladık. Genç istihdamını teşvik edici bazı uygulamaları hayata geçirdik" dedi. Ata, "Ulusal Gençlik İstihdam Eylem Planı" çerçevesinde belirlenen öneri ve stratejilerin Ulusal İstihdam Stratejisi içerisinde önemli oranda yer bulacağını açıkladı.

BM: 2023'te ilk 10 ekonomi arasına girecekseniz...

Türkiye İş Kurumu(İŞKUR) tarafından Ankara'da düzenlenen "Gençler İçin İnsana Yakışır İş: Türkiye'nin Ulusal Gençlik İstihdam Eylem Planı" konulu toplantıda konuşan Najam, Ulusal Gençlik İstihdam Eylem Planı projesinin 2012 Eylül ayında tamamlanmasının planlandığını bildirdi. Najam, "BM olarak ümit ediyoruz ki diğer ülkeler de Türkiye'nin hazırladığı böylesi bir uygulama modeli hazırlarlar. Bu manada Türkiye'nin öncü olarak Ulusal Gençlik İstihdam Eylem Planı hazırlaması çok önemlidir" dedi.

İş ortamı yaratırken, gelecek nesillere sağlıklı bir çevrenin bırakılması için yaratılacak işin çevreye zarar vermemesinin gerekliliğine dikkat çeken Najam, 15-24 yaş arasındaki herkes için insana yaraşır bir iş sisteminin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Proje kapsamına giren 12 milyon genç kadın ve erkek olduğunu ifade eden Najam, Türkiye ekonomisinin bugün 16 büyük ekonomi olduğunu ve 2023'te en büyük 10 ekonomiden biri olma hedefi bulunan Türkiye'nin bunu gerçekleştirmek için insana yakışır bir iş ortamı yaratması ve kadınlara daha fazla istihdam yaratılması hususlarının önemine dikkat çekti.
 
İşsizliğin 9.2'ye düşmesinde teşvik uygulamalarının rolü büyük 

İŞKUR Genel Müdür Vekili Kazım Yiğit ise toplantıda yaptığı konuşmada, işsizliği azaltmaya yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi. Mesleği olmayan, mesleğinde yetersiz olan veya mesleğinde iş bulamayan işsizlerin niteliklerini geliştirecek mesleki eğitimlerle bu sorunları aşmaya çalıştıklarını söyleyen Yiğit, İŞKUR olarak kendilerini sürekli geliştirmeye çabaladıklarını ifade etti. Yiğit, işsizlik oranının yüzde 9,2'ye düşmesinde istihdam teşvik uygulamalarının rolünün büyük olduğunu söyledi.
 
Gençlerin ve kadınların istihdama dahil edilmesi gerekli 

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Ümit Deniz Efendioğlu ise konuşmasında dünyanın en büyük 16. ekonomisi olan Türkiye'nin daha da büyümesi için gençleri ve kadınları istihdama dahil etmesi gerektiğini söyleyerek, bu eylem planının bu doğrultuda atılmış önemli bir adım olduğunu ifade etti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları