loading
close
SON DAKİKALAR

Genel Sağlık İş Başkanı Zeki Bacaksız: Sağlıkta şiddet düzenlemesi TCK’da yapılmalıydı

Genel Sağlık İş Başkanı Zeki Bacaksız: Sağlıkta şiddet düzenlemesi TCK’da yapılmalıydı
Tarih: 16.04.2020 - 09:35
Kategori: Sendika

Genel Sağlık İş Sendikası Meclis'ten geçen sağlıkta şiddet düzenlemesinin caydırıcı olması için Türk Ceza Kanunu’nda yapılması gerektiğini belirtti.

Genel Sağlık İş Sendikası Zekiye Backsız sağlıkta şiddet düzenlemesi ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Sağlık çalışanlarına şiddet olaylarında, sağlık çalışanlarına şiddet gösterenlere verilecek olan cezaların caydırıcı olabilmesi ve dolaysıyla şiddetin azalmasına katkı sağlayabilmesi adına yapılacak kanun değişikliklerinin, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nda değil 5237 Türk Ceza Kanunu’nda yapılması gerektiğini belirten Zekiye Bacaksız .3359 sayılı yasanın içindeki hükümlerin uygulayıcılar tarafından gözden kaçırılmamalı" dedi. 

"Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 231. Maddesinde düzenlenen “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” hükümlerinde bir değişiklik yapılmadığı için sağlık çalışanına şiddet uygulayan kişiler bu hükümlerden yararlanmaya devam edeceklerdir" diyen Zekiye Bacaksız'ın yasaya ilişkin açıklaması şöyle:

"Suç ve cezalara ilişkin uygulayıcıların başucu yasası Türk Ceza Kanunu ile usul hükümlerini düzenleyen Ceza Muhakemesi Kanunu ile tamamen farklı hükümleri düzenleyen Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’na ceza hükümleri koymak kanun tekniği açısından uygun değildir. Suç ve cezaları düzenleyen kanunda değil de tamamen farklı bir kanun içine suç ve cezalara ilişkin hükümler koymak kanunun uygulanamaz hale gelmesine neden olacaktır. Bu nedenle değişikliğin temel yasalar olan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılması gerekirdi.

Ek olarak belirtmekte fayda vardır ki sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan kişiler erteleme hükümlerinden faydalanamamakla birlikte Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 231. Maddesinde düzenlenen “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” hükümlerinde bir değişiklik yapılmadığı için sağlık çalışanına şiddet uygulayan kişiler bu hükümlerden yararlanmaya devam edeceklerdir.

Her zaman sağlık çalışanına şiddetin engellenmesi için caydırıcı cezaların Türk Ceza Kanununa eklenmesini istedik. Bu değişikliğin ise bu şiddetin mağdurlarının da görüşleri alınarak yasalaşması gerekirken, gecenin bir yarısında YÖK kanunu görüşülürken araya sıkıştırılması kanun yapma tekniğine de aykırıdır. 3359 sayılı yasanın içindeki hükümlerin uygulayıcılar tarafından gözden kaçırılmaması gerekir. Ancak uygulamayı hep birlikte göreceğiz."


 

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları