loading
close
SON DAKİKALAR

Genel Sağlık İş: Kamu çalışanlarının izinlerinde özel durumları dikkate alınmalı

Genel Sağlık İş: Kamu çalışanlarının izinlerinde özel durumları dikkate alınmalı
Tarih: 25.03.2020 - 14:10
Kategori: Sendika

Genel Sağlık İş Başkanı Zekiye Bacaksız amirlerine bırakılan izin yetkisinin sınırları dar tutulduğu için izin ihtiyacı olan birçok sağlık çalışanının ve ailesinin mağdur durumda olduğunu belirtti.

Genel Sağlık İş Başkanı Zekiye Bacaksız,  yıllık veya mazeret izni kullanan sağlık çalışanlarının idari izinli sayılmamasına dair yazılı açıklamada bulundu. Sağlık Bakanlığı tarafından en kısa zamanda bu konuda ek bir yazı yayınlanarak bu durumdaki personelin izinlerinin idari izin kabul edilmesi kabul konusunda talimat verilmesi gerektiğini belirten Zekiye Bacaksız "yeni bir genelge yayınlanması elzemdir" dedi. Zekiye Bacaksız'ın konuya ilişkin açıklaması şöyle: 

"COVID-19 salgını nedeniyle sağlık çalışanları olarak olağanüstü ve yoğun günler yaşamaktayız. Coronapandemisi ekonomik, sosyal ve siyasal sonuçları ağır olabilecek bir sağlık sorunudur. Yakın zamanda bir İtalya bir İspanya olmak istemiyorsak sağlık önemlerine ve bulaş riskine çok dikkat etmeli ve mümkün olduğu kadar sosyal izolasyonu sağlamalıyız.

Corona salgını ile mücadelede sağlık çalışanları çok zor şartlar altında görevlerini yerine getirmektedirler. Kamu görevlisi olan sağlık çalışanlarının salgınla mücadelelerinin yanında; mesai değişikliği, hafta sonu çalışmaları, fazla çalışmaları, zorunluluk gereği klinikler arası veya il içi görevlendirmeleri gibi çok hareketli bir gündemleri vardır.

Bu gündem arasında sürekli olarak tüm Bakanlıklardan Genelge yağmuru altında kalmış durumdayız. Gündemi ve Bakanlıkların Genelgelerini takip edemez haldeyiz. Bu gündem yoğunluğunda kamu görevlilerinin mesai ve çalışma şekilleri ile ilgili Cumhurbaşkanlığı’nın 2020/4 sayılı Genelgesi yayınlamış, arkasından da Sağlık Bakanı imzalı 23.03.2020 tarihli yazı yayınlanmıştır. Bu iki yazıda da kamu görevlilerinin hem bulaşın önlenmesi hem de kamu gücünü zafiyet uğratmadan uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma şekillerinin uygulanabilmesi kurum amirlerinin takdirine bırakılmıştır.

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nin son paragrafında COVİD-19 nedeniyle yıllık izin veya mazeret izni kullananların da idari izinli sayılmalarına karar verildiği belirtilmiştir. Ancak aynı düzenleme Sağlık Bakanlığı yazısına eklenmemiştir. Dolayısıyla halen bu salgın nedeniyle yıllık veya mazeret izni kullanan sağlık çalışanlarının izinleri yıllık veya mazeret izinlerinden düşülmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından en kısa zamanda bu konuda ek bir yazı yayınlanarak bu durumdaki personelin izinlerinin idari izin kabul edilmesi kabul konusunda talimat verilmelidir.

Diğer yandan kurum amirlerine bırakılan izin yetkisinin sınırları dar tutulduğu için izin ihtiyacı olan birçok sağlık çalışanı ve ailesi mağdur durumdadır. Bu nedenle kurum amirleri tarafından personelin özel durumlarının dikkate alınması gerekir. Örneğin, boşanma sonrası çocuklarının velayetine sahip tek başına yaşayanlar, bakıma muhtaç aile fertleri olanlar, bu salgından etkilenmesi muhtemel sağlık sorunları olanlar, bağışıklık sistemiyle ilgili sağlık sorunu olanlar gibi.

Esnek çalışma ve idari izin kavramlarının tartışma konusu olmaması için bu süreçte tüm izinlerin idari sayılması, çok spesifik durumları nedeniyle genelge ve yazılarda durumları belirtilmeyen ve izin ihtiyacı olanların herhangi bir kayırmacılık, torpil ve tanıdıklık gibi kavramlar olmaksızın izin ihtiyaçlarının karşılanması için yeni bir genelge yayınlanması acil ve elzemdir"

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları