loading
close
SON DAKİKALAR

Genel Sağlık-İş'in “Covid 19 İş kazası sayılsın” talebine Sağlık Bakanlığı'ndan yanıt

Genel Sağlık-İş'in “Covid 19 İş kazası sayılsın” talebine  Sağlık Bakanlığı'ndan yanıt
Tarih: 13.06.2020 - 10:38
Kategori: Sendika

Genel Sağlık-İş'in sağlık çalışanlarının Covid 19’a maruz kalmaları halinde bunun bir sağlık mesleği hastalığı olduğunun tespiti için Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu’nun bir an önce toplanması gerektiği çağrısına yanıt geldi.

Genel Sağlık-İş, sağlık çalışanlarının Covid 19’a maruz kalmaları halinde bunun bir sağlık mesleği hastalığı olduğunun tespiti için Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu’nun bir an önce toplanması gerektiği çağrısında bulunmuştu. Genel Sağlık-İş, bu çerçevede Sosyal Güvenlik Kurumuna gereğini yapması, Sağlık Bakanlığına da “meslek hastalığı” kararının alınması için Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde gerekli girişimlerde bulunması talepli birer yazı göndermişti.

Sağlık Bakanlığı tarafından Genel Sağlık-İş’e gönderilen yazıda konu ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumundan bilgi istendiği bildirildi.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Hukuk ve Mevzuat DairesiBaşkanlığından Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilen yazıda "Bilindiği üzere Çin Hak Cumhuriyeti'nde ortaya çıkan, ülkemiz dâhil tüm dünyaya yayılan yeni bir alt tipe bağlı Coronavirüs hastalığına (COVID 19 )karşı ülkemiz ve sağlık çalışanlarımız büyük bir mücadele vermektedir. Ancak söz konusu hastalığın tedavisi sürecinde sağlık hizmeti sunumunda görev alan çalışanlara ( sağlık personeli, güvenlik görevlisi, temizlik görevlisi vb.) enfeksiyonbulaşması durumunda Kurumunuza yapılması gereken bildirimlerin hangi başlık altında (İş kazası Bildirimi, Meslek Hastalığı Bildirimi vb.) yapılacağı konusunda tereddütler olduğu ilgide kayıtlı yazımız ile de gönderilmiş idi.” ifadelerine yer verildi.

Talebi doğrultusunda Genel Sağlık-İş’ebilgi için gönderilen yazıda, Covid 19 salgınının, yeni bir alt tipe bağlı ortaya çıkan coronavirüs hastalığı olmasından dolayı sahada yürütülen işlemlerin iş kazası mı yoksa meslek hastalığı mı olarak tanımlanacağı konusunda oluşan tereddütlerin Sosyal Güvenlik Kurumunca değerlendirilerek Sağlık Bakanlığına ivedilikle ulaştırılması istendi.

Konunun takipçisi olmaya devam edeceklerini belirten Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, “Sağlık kurum ve kuruluşlarında görevleri başında Covid-19’a maruz kalan, tedavi gören veya hayatlarını kaybeden sağlık çalışanları ile ilgili iş kazası ve meslek hastalığı kapsamında bildirimde bulunulması gerekmektedir.Covid 19 salgınıyla mücadele sürecinde sağlık çalışanları sağlık hizmeti sunmaları nedeniyle hastalığa maruz kalmaktadırlar. Yani eğer sağlık emekçisi olmasalardı bu hastalığa yakalanmayacaklardı. Dolayısıyla bu hastalığın bir meslek hastalığı olduğu, sağlık mesleğinin icrasından kaynaklandığı, Covid 19’lu hastaları tedavi etmeye çalışırken hastalığa maruz kalındığının tartışılmaması gerekir.

Bir hastalığın meslek hastalığı olup olmadığı ve Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği’ne ekli meslek hastalıkları listesine eklemesi kararının Sosyal Sigortalar Yüksek Sağlık Kurulu tarafından verilmesi gerekir. Sağlık çalışanlarının Covid 19’a maruz kalmaları halinde bunun bir sağlık mesleği hastalığı olduğunun tespiti için Sosyal Sigortalar Yüksek Sağlık Kurulunun bir an önce toplanması ve gerekli kararı alması gerekmektedir.” diye konuştu.

 

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları