loading
close
SON DAKİKALAR

Genel Sağlık İş'ten Cumhurbaşkanlığı'na çağrı: Covid-19 meslek hastalığı kabul edisin

Genel Sağlık İş'ten Cumhurbaşkanlığı'na çağrı: Covid-19 meslek hastalığı kabul edisin
Tarih: 09.09.2020 - 11:33
Kategori: Sendika

Genel Sağlık-İş sağlık çalışanlarının Covid-19’a maruz kalmaları halinde bunun bir sağlık mesleği hastalığı olduğunun tespiti için Cumhurbaşkanlığı'na çağrıda bulundu.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nın 07.05.2020 tarih ve 2020/12 Sayılı Genelgesi yayınlanmış ve buna göre Covid-19 pandemisine maruz kalan ve sağlık hizmet sunucularına müracaat eden sigortalılara hastalık kapsamında provizyon alınması gerektiğini bildirmişti.

Konuyla ilgili yazılı açıklamada bulunan Genel Sağlık İş Başkanı Zekiye Bacaksız  "Genelge’nin yayınlanması üzerine; Genel Sağlık-İş bu salgınla mücadelede en ön safta yer alan, görevleri başında Covid-19’a maruz kalan, tedavi gören veya hayatlarını kaybeden sağlık çalışanları ile ilgili iş kazası ve meslek hastalığı kapsamında bildirimde bulunulması gerektiği görüşümüzü her türlü platformda bildirmiştik" dedi. 

Covid-19'n meslek hastalığı olarak kabul edilmesi için hem Sağlık Bakanlığı hem de Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde girişimlerde bulunduğunu belirten Zekiye Bacaksız'ın açıklaması şöyle:

"Çünkü bir hastalığın meslek hastalığı olup olmadığı ve Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği’ne ekli meslek hastalıkları listesine eklemesi kararı her ay toplanan Sosyal Sigortalar Yüksek Sağlık Kurulu tarafından verilmesi ya da Mahkeme kararı gerekmektedir. Mahkeme süreci çok uzun bir yol olduğu için en kısa yoldan gerekli kararın alınması gerekmektedir. Ancak sağlık emekçileri hayatlarını kaybetmeye devam ederken bu kuruldan tüm emekçilerin beklediği karar halen çıkmamıştır. 

Bu konuda SGK’nın herhangi bir adım atmaması olayı sürüncemede bırakması sağlık emekçilerinin sabırlarını zorlamaktadır. Hayatları pahasına her gün binlerce vakaya tedavi sunan emekçiler sadaka gibi kendilerine para verilmesini değil, sosyal güvenlik hakkı kapsamında kendilerinin ve yakınlarının korunmasını beklemektedirler.

Bu konuda haklı taleplerimizin karşılanmaması üzerine bu kez konunun çözümü ve Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilebilmesi amacıyla ilgili kurumların talimatlandırılması ve gerekenlerin yapılabilmesini Cumhurbaşkanlığı makamından talep ettik"

      

 

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları