CHP Kocaeli milletvekili Güneş; ''2003 yılında yüzde 11 olan gerçek işsizlik 2013’te yüzde 17’yi geçti''
Kocaeli milletvekili Hurşit Güneş açıklanan
işsizlik rakamları ile ilgili açıklaması yaparak, “2003 yılında % 11 olan gerçek
işsizlik 2013’te % 17’yi geçti” dedi.
Kocaeli Milletvekili Güneş’in tespit ve değerlendirmeleri şöyle: “2003 yılında % 11 olan gerçek
işsizlik 2013’te % 17’yi geçti. Başbakan’ın 11 yıllık iktidarı boyunca
işsizlik konusunu dile getirdiği, ağzına aldığı hiç duyuldu mu? Hayır! Çünkü bu hükümet bu konuda sınıfta kalmıştır, hem de baştan beri.
Bugün açıklanan
işsizlik verileri de benzer gelişmelere göstermektedir:
1) İşsizlik giderek artmaktadır. Sonunda resmi rakamlar yüzde 10’a dayanmıştır. Bu durum ekonomide 2009 yılında başlayan kısmi toparlanmaya dek sürmektedir. Şimdiden belirtelim trend ortadadır: İşsizlik önümüzdeki aylarda daha da yükselebilir.
2) İşsizlik oranı krizinin daha yeni bittiği 2002 yılına göre bile, yani AKP’nin iktidara geldiği noktadan daha düşük bir düzeye gelmemiştir. 2003 yılında resmi
işsizlik oranı yüzde 10,5 düzeyindeydi. Bugün de yüzde 10!
3) Ancak bu veriler de çok sağlıklı değildir. AKP iktidara geldiğinde işsiz olan ancak iş aramayıp, bulduğu takdirde ise çalışmaya hazır olan nüfus yüzde 0,3 etmezken, bugün bu “umutsuzlar” kitlesi toplam işgücünün yüzde 7’sini oluşturur hale gelmiştir.
4) Kısacası, AKP iktidara geldiğinde yüzde 10,5 olan
işsizlik umutsuzlarla birlikte yüzde 10,8 ediyordu. Oysa bugün umutsuz düzeyi yüzde 7,1’e gelmiş, dolayısıyla gerçek
işsizlik de yüzde 17’yi aşar düzeye gelmiştir.
5) Ekonomide pozitif büyümeye rağmen işsiz düzeyinde bir azalma olmuyorsa, bu iki gerçeğe işaret eder; birincisi, büyüme düzeyi yetersiz ya da yatırımları cezbedecek düzeyde değildir. Daha doğrusu büyüme yetersiz ve istikrarsızdır. İkincisi, niteliği itibarıyla büyüme performansının (sanayi üretimi gibi) kalıcı bir istihdam yaratma niteliği bulunmamaktadır. Her halde hükümetin aklını başına alıp yeni bir ekonomik politika tasarımına gitmesi zorunluluğu açıkça görülmektedir.
Biz CHP olarak iktidara geldiğimizde işsizliği mutlaka azaltacağız. Bunu da ekonomik politikalarda temel değişiklikler yaparak sağlayacağız. İstihdam-sever alanlarda, katma-değeri yüksek sektörlerde yüksek ve istikrarlı yatırımlarla umutsuzluğu da, işsizliği de düşüreceğiz!”
Vişne Haber Ajansı