loading
close
SON DAKİKALAR

'Gezi Davası' bir demokrasi ayıbıdır!

'Gezi Davası' bir demokrasi ayıbıdır!
Tarih: 18.03.2014 - 03:27
Kategori: Özel Haberler

TMMOB'ye bağlı Mimarlar Odası AKP hükumeti tarafından Gezi iddianamesinin kabul edilmesi ve 26 kişi hakkında dava açılmasından dolayı bir basın açıklaması yayımladı...

TMMOB'ye bağlı Mimarlar Odası AKP hükumeti tarafından Gezi iddianamesinin kabul edilmesi ve 26 kişi hakkında dava açılmasından dolayı bir basın açıklaması yayımladı...

Yayımlanan basın açıklamasının tam metni aşağıdadır;

'Gezi Davası' bir demokrasi ayıbıdır!

Gezi Parkı’ndaki ağaçların yok edilmesine gösterilen tepki ile başlayan, yaşam değerlerini savunmak için meydanlarda ve kamusal alanlarda demokratik tepkilerin ortaya konulması şeklinde devam eden eylemler, Başbakan Erdoğan’ın “nefret” söylemi, talimatları doğrultusunda artan polis şiddeti ve toplumun demokratik taleplerine karşı iktidarın olumsuz tutumu ile tüm toplumsal kesimlerin tepkisine dönüşmüştür.

Toplantı ve gösteri hakkını kullanan yurttaşlara şiddet uygulayan hükümet; Gezi sorununu barışçı yollarla çözebilme arayışındaki yasal kuruluşlardan oluşan Taksim Dayanışmasını “suç örgütü” olarak gösterme gayretine girmiş ve “demokrasi ve özgürlük” taleplerini dile getiren insanlardan “intikam alma” amacıyla bir dava süreci başlatılmıştır.

Bu amaçla Başbakan Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda AKP İstanbul İl Başkanlığı’nın müşteki olarak yer aldığı iddianame ile Taksim Dayanışması bileşenlerinin temsilcileri hakkında “örgüt” suçlamasında bulunulmuştur. Somut hiçbir delile dayanmayan iddianame Mahkemece iade edilmiş olmasına karşın yeniden düzenlenmiş ve dava açılmıştır.

Demokratik bir hakkın kullanılması olan toplantı ve gösteri hakkı doğal olarak, insanların bir araya gelerek kullandığı bir haktır. Ancak ne yazık ki; tamamen hukuksuz bir şekilde açılan bu dava ile demokratik hakların kullanılması “suç” olarak tanımlanmaktadır.

Gezi eylemleri esnasında toplumun taleplerine kulağını tıkayan AKP iktidarının bu davanın açılmasında ısrarcı olması; antidemokratik yönetim anlayışını, “kent, kültür ve çevre değerlerinin” katledilmesi ve 17 Aralık soruşturmaları ile de gündeme gelen bu değerler üzerinden yürütülen “soygun, hırsızlık, yolsuzluk” hukuksuzluklarını “suçlu” yaratarak örtbas etme gayretindendir. 





Güvenlik güçlerinin kullandığı şiddet ile hayatını kaybeden ve yaralanan yurttaşların faillerinin bulunması bir yana delillerin karartılmasına dahi göz yumulurken; suç sayılabilecek herhangi bir eylemin yer almadığı, hukuki gerekçeden yoksun bir iddianame ile yasal kuruluşların temsilcileri hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlamasıyla dava açılması hukuk devleti ile bağdaşmaz. Bu dava hukuken yok hükmindedir ve Türkiye için bir demokrasi ayıbı olarak tarihe geçmiştir..

Bu vesileyle Mimarlar Odası olarak; demokratik haklarını barışçı yöntemlerle kullanan insanların hukuksuz yargılanması değil; Gezi sürecinde şiddet emrini veren başta Başbakan R.Tayyip Erdoğan olmak üzere kamu yöneticilerinin ve bu emri uygulayanların yargılanmaları ve adaletin yerine getirilmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.

Mimarlar Odası

Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları