loading
close
SON DAKİKALAR

Gıda fiyatları salgın dinlemedi

Gıda fiyatları salgın dinlemedi
Tarih: 28.04.2020 - 13:00
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMUAR’ın “halkın enflasyonu” araştırmasının nisan ayı sonuçları açıklandı.

Koronavirüs salgını nedeniyle halkın büyük bir bölümünün sokağa çıkma yasakları, işsizlik ve diğer nedenlerle evine kapandığı nisan ayında tüketim harcamalarındaki belirgin düşüşe rağmen gıda fiyatlarında artış devam etti. Nisanda gıda fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,9 oranında arttı. Ocakta yüzde 4,2, şubatta yüzde 1,9 ve martta da yüzde 2,9 oranında artan gıda fiyatlarında yılın ilk dört aylık dönemindeki toplam artış ise yüzde 11,8’e ulaştı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMUAR’ın, Ankara’daki pazar ve marketlerden fiyatlarını her ay düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 77 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının nisan ayı sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre söz konusu sepet için harcanan para son bir yılda (Nisan 2019’a göre) yüzde 29,1 oranında arttı. 12 aylık ortalama fiyatlara göre artış ise yüzde 41,1 olarak hesaplandı.

Birleşik Kamu İş'in açıklamasına göre, nisanda, ekmek, un, bulgur, pirinç, makarna fiyatlarında bir önceki aya göre, yüzde 1,7 oranında artış yaşanırken, et-balık harcamalarında hem kırmızı hem de beyaz et fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle yüzde 2,3 oranında artış kaydedildi.

Nisanda süt ve süt ürünleri ile yumurta harcamaları yüzde 2,9 oranında artarken, katı ve sıvı yağ fiyatlarında ise yüzde 2,2 oranında yükseliş yaşandı.

Meyve harcamalarının yüzde 10,1 oranında arttığı nisanda sebze harcamaları ise bir önceki aya göre yüzde 2,9 oranında düştü.

Bakliyat fiyatlarında nisanda yüzde 6,9 oranında düşüş yaşanırken, salça, zeytin, bal, çay tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer gıda fiyatlarında yüzde 0,9 oranında artış oldu.

Böylece gıda fiyatlarında nisanda, mart ayına göre yüzde 1,9 oranında yükseliş yaşanmış oldu.

Yılın ilk dört aylık döneminde gıda harcamalarındaki artış ise yüzde 11,8 olarak hesaplandı.

Ocak-nisan döneminde ekmek, un, bulgur grubunda yüzde 3,4, et-balık harcamalarında yüzde 13,8 oranında, süt ve süt ürünleri ile yumurta harcamalarında yüzde 0,3 oranında artış oldu. Bu dönemde yağ fiyatları yüzde 10,1, meyve fiyatları yüzde 32,2, sebze fiyatları yüzde 33,7 artarken, bakliyat fiyatlarında yüzde 2 oranında düşüş yaşandı. Diğer gıda maddelerine ilişkin harcamalarda ise yüzde 1,3 oranında artış yaşandı.

Gıda harcamalarında yıllık olarak ise (Nisan 2019’a göre) yüzde 29,1 oranında artış kaydedildi.

Son bir yılda yılında ekmek, un, bulgur, makarna ve benzerlerinin fiyatlarında yüzde 9,2, et-balık fiyatlarında 13,3, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 27,6 oranında artış yaşandı.  Bir yıl öncesine göre göre katı ve sıvı yağ fiyatları yüzde 27 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 80,6 oranında, sebze fiyatları ise yüzde 31,9 oranında artış gösterdi.  Bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 22,6, diğer gıda fiyatları ise yüzde 30 oranında zamlandı.

Sepete dâhil edilen ürünlerin son 12 aylık ortalama fiyatlarının bir önceki 12 aylık ortalama fiyatlarla karşılaştırılmasıyla hesaplanan 12 aylık ortalamalara göre de gıda fiyatlarında yüzde 41,1 oranında artış yaşandı.

Yıllık ortalamalara göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatları yüzde 16,2, et ve balık fiyatları yüzde 14,7 süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatları yüzde 38,5, yağ fiyatları yüzde 20,4, meyve fiyatları yüzde 78,8, sebze fiyatları yüzde 66,1, bakliyat fiyatları yüzde 24,7, diğer gıda maddelerinin fiyatları da yüzde 36,7 oranında artış kaydetti.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları