loading
close
SON DAKİKALAR

Gökhan Günaydın: 25 yılda İstanbul'un bütün kaynağını emmenize rağmen yapmadığınız işleri biz yapıyoruz

Gökhan Günaydın: 25 yılda İstanbul'un bütün kaynağını emmenize rağmen yapmadığınız işleri biz yapıyoruz
Tarih: 12.05.2020 - 17:23
Kategori: Gündem

İSYÖN A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Günaydın, "Aşevlerimizin hesaplarını, bağışlarımızı bloke edebilirler. Şunu yapamayacaklarından emin olsunlar: Hiç kimseyi hapse atmakla, parasal tehditlerle sindiremezsiniz. Biz bu politikayı halkla yan yana olacak şekilde organize edeceğiz" dedi....

İBB iştiraki İSYÖN A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Günaydın, Halk TV'de Enver Aysever'in sunduğu Ayrıntılar programına konuk oldu.

Günaydın, İSYÖN'deki görevine ilişkin olarak, "İBB ana birimiyle iştirakleri birlikte çalıştracak bir mekanizma kurmak istedik" dedi.

Günaydın'ın açıklamaları şöyle:

"-Türkiye kendine yetmiyor, diyorduk 10 yıl önce. Öyle bir şey yok, diyorlardı. Bugün Türkiye tarımsal hammadde dış ticaretinde yılda 4 milyar dolar açık veriyor. Dışarıya 30 milyar lira aktarmazsanız insanınızı ve hayvanınızı besleyemiyorsunuz. Türkiye 80'den beri her gün artan tarım, gıda sorunuyla baş başa. Covid bunu tartışılır kıldı. 

-30 milyarı dışarıya atmazsak, 10 milyon ton buday, 400 bin ton çeltik almazsak, 4 milyon ton soya almazsak büyük baş hayvan, kanatlı hayvan besleyemeyiz, yan sanayinin, yem sanayinin ihtiyacını karşılayamayız. Türkiye mercimeğini, arpasını, nohutunu, arpasını, samanını dışarıdan alıyor. Tarım Bakanı zaman zaman Türkiye kendi kendine yetiyor, diyor. Sonra dönüp paramız var ithalat yaparız, ne var' diyor. Sonra kamuoyu duyarlılığı artınca 'kriz var, paramız olsa da ithal edememe durumumuz olabilir onun için üretim yapacağız' diyor.

-Son 3 tarım bakanını hatırlıyor musunuz? Faruk Çelik Yüksek İslam Enstitüsü mezunuydu. Eşref Fakıbaba doktordu. Bekir Pakdemirli'ye bakanlık önerisi getirilmiş, 'Duydum da hangi bakanlık olduğunu bilmiyordum' dedi.

Sen tek parti iktidarısın ama bir tane tarımı bilen bakan koyamıyor musun? Uzunca bir zamandır hantallaşan, tarladan, bahçeden kopan bürokratik hantallığa dönüştü bakanlık. Partizanlığın en yoğun yaşandığı bakanlıklardan biri tarım bakanlığı.

-10 milyon ton geçen sene buğday ithal ettik. Rusya 'artık ihracat kısıtlaması yapacağız' dedi. Çin ve Uzak Asya da aynısını söylüyor. Sonbaharda yeni pandemi çıkarsa bu trene Avrupa ve ABD de katılır. Bu tabloda hayvanımıza yem bulamayız. Türkiye 25 milyon ton yem üretiyor. 13 milyonluk hammaddesini dışarıdan getiriyor. Soya yoksa tavuk beslemeyemezsin. Türkiye'nin 4 milyon bin ton soyaya ihtiyacı var, 200 bin ton üretiyor. 

Ortalama bir Avrupalı yılda 50 kilogram kırmızı et tüketiyor. Türkiye ortalaması 13 kilogram. İstanbul'da Türkiye'nin en zengin ve en yoksulları yaşıyor. Yılda bir kilo kırmızı et tüketemiyoen insanlar var. Sen tarım bakanlığı olarak bu tabloyu düzeltmek için ne yaptın?

-1 kilogram fasulye Gazipaşa Hali'nde 2,5 lira. İstanbul'da 15 TL'den satılıyor. Bugün insanlar meyve ve sebzeye yaklaşamıyorlar. Marketler de katlmanlaştı. Eskiden meyve sebze rafları olurdu, yığılırdı. Şimdi 5 salatalığı poşete sarıyorlar. Gelenler oraya bakmadan bakliyata gidiyor. 

-Çiftçi üretmek için bazı girdileri kullanmak zorunda. O giderilerin tamamı dövize bağlı. Çiftçi ekmekten vazgeçiyor. Planlama sıfır, üretim desteği sıfır.

Tarımsal alt yapı hizmetlerini kamusal anlamda yapamazsak, verimliliği artırıp maliyeti düşürecek planlamaya yönelik örgütlenme işlerini başaramazsak birilerine para aktararak bir yere varamayız. 

Biz İstanbul'da 115 bin çocuğa süt dağıtıyoruz Bu sütleri Çatalca'da, Silivri'de küçük üreticinin meralarda beslediği hayvanlardan alıyoruz. 3 milyon lira para akıtıyoruz. Şu anda ekiplerimiz 3,5 milyon fideyi İstanbul'da 9 ilçede kırsalda toprakla buluşturuyorlar.

Mersin'den limon alıyoruz kurmadıkları kumpas kalmıyor. 

Aşevlerimizin hesaplarını, bağışlarımızı bloke edebilirler. Şunu yapamayacaklarından emin olsunlar: Hiç kimseyi hapse atmakla, parasal tehditlerle sindiremezsiniz. Biz bu politikayı mutlaka halkla yan yana olacak şekilde organize edeceğiz. 25 yılda İstanbul'un bütün kaynağını emmenize rağmen yapmadığınız işleri biz yapıyoruz ve bu çok görünür oluyor. Çıldırmaları normal. Çıldırmasınlar bu ülkeyi barış gölü haline çevirelim."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları