loading
close
SON DAKİKALAR

Gökhan Günaydın: Tarımdan, köylüden tamamen kopmuş bir bakanlık yapısıyla karşı karşıyayız

Gökhan Günaydın: Tarımdan, köylüden tamamen kopmuş bir bakanlık yapısıyla karşı karşıyayız
Tarih: 20.10.2020 - 10:46
Kategori: Yerel

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun danışmanı, CHP PM Üyesi Gökhan Günaydın, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli'yi eleştirerek "Alandan, tarımdan, köylüden tamamen kopmuş, sorunları çözebilme azminden çok uzak bir bakanlık yapısıyla karşı karşıyayız" ifadesini kullandı.

CHP PM Üyesi Gökhan Günaydın  Artı TV'de Nazım Alpman'ın sunduğu Gün Başlıyor programın katıldı. İktidarın tarım politikasını eleştiren Gökhan Günaydın "Siz hiç Türkiye'nin soyada kendine yeterli hale gelmesini sağlayacağım diyen bir Tarım Bakanı gördünüz mü" dedi. 

Tarımın her zaman emperyalizm meselesinin bir boyutu olduğunu belirten Günaydın, Meclis'ten tohumculuk yasasının çıktığını aynı yasanın Irak'ı işgal eden ABD emperyalizmi tarafından da Irak parlamentosundan çıkartılan yasa olduğuna dikkat çekti. 

"Bize buğday, mısır satan ülkeler bakın bunlar aynı zamanda kendi uçak ve arabalarını yapan ülkelerdir" diyen Gökhan Günaydın'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"1978'de Ziraat Odası  Adana Şube Başkanı iken öldürülen Akın Özdemir şunu söylemişti: İnsanı aç, toprağı a, hayvanı aç bir ülkede Dünya Gıda günü kutlanamaz. Olsa olsa hesaplama yapılır" demişti.  Öncüllerimizin bu tavrını 42 yıl sonra sürdürmek zorundayız.  O zamanda bu yana iyiye giden bir şey olmadı.  Kötüye giden şeyler oldu.

1980'den bu memleket yılda 1 milyon nüfus artırmış. Tarım ve gıda en kolay yalan söylenen sektörler. Bir önceki TÜİK Başkanı "ben TÜİK verilerine inanmıyorum" diyor. Hiçbirimiz inanmıyoruz.  İnanmadığımız veriler içinde sorgulanmaya muhtaç  verilerde tarıma ait.     

2019 yılını Türkiye 9,5 milyar dolar tarımsal hammadde  ithalatı yağarak geçirdi. Bugünün döviz kuruyla 80 milyar olduğunu saptayalım. 5,5 milyar dolar da tarımsal hammadde ihracat yaptı. Tarımsal hammadde dış ticaret açığı 4 milyar dolar.

Türkiye'nin geçen yıl ürettiği 25 milyon ton yemin 13 milyon tonu ithal edilmiştir. Türkiye'nin 3,5 milyon ton soyaya ihtiyacı var.  Yalnızca 150 bin tonunu üretiyor bu memleket. Siz hiç Türkiye'nin soyada kendine yeterli hale gelmesini sağlayacağım diyen bir Tarım Bakanı gördünüz mü?

Alandan, tarımdan, köylüden tamamen kopmuş kötü bir bürokratik mekanizmaya sahip, sorunları çözebilme azminden çok uzak bir bakanlık yapısıyla karşı karşıyayız. Türkiye'nin bugünkü bürokratik yapısının içersinde açık ara en kötü,  Tarım Bakanlığı'dır.

Tarım her zaman emperyalizm meselesinin bir boyutu olmuştur.  Şimdi dünya bize diyor ki sen tarımda sermaye yoğun mallardan vazgeç ben sana buğday, soya, mısır satarım. Sen meyveyle uğraş. Sen yerel tohumu geliştiren bir çabanın içinde olmayacaksın. TBMM'den bir tohumculuk yasası çıktı.  

Aynı yasa Irak'ı işgal eden ABD emperyalizmi tarafından  Irak parlamentosundan çıkartılan bir nolu yasadır. Bu yasanın demokratik mekanizmalarla çıkması emperyalizmin gücünü gösteriyor.        

Türkiye daha çok üreten daha adil paylaşan bir ülkeye dönüşmek zorunda. Tarım toprağa muhtaaç. Toprak olmaksızın tarım yapılamaz....  Buğdayı, mercimeği dışarıdan alıyorsan uçak da arabada yapamazsın. Bize buğday, mısır satan ülkeler bakın bunlar aynı zamanda kendi uçak ve arabalarını yapan ülkelerdir.

Türkiye'de tarım, köylü mahvedildi.  Son 20 yıl içinde Türkiye 25 milyon dönüm tarım alanını kaybetti. Son 20 yılda 700 binden fazla çiftçi mesleğini iflas etmek suretiyle terk etti. Bu tablo sürdürülebilir değildir."


 

  

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları