loading
close
SON DAKİKALAR

Gölge CIA

Gölge CIA
Tarih: 28.02.2012 - 11:40
Kategori: Dünya

Merkezi Austin’de bulunan şirketin en büyük müşterisinin CIA olduğu bilindiğinden, Stratfor için kimi zaman “Gölge CIA” yakıştırması yapılıyor

Merkezi Austin’de bulunan şirketin en büyük müşterisinin CIA olduğu bilindiğinden, Stratfor için kimi zaman “Gölge CIA” yakıştırması yapılıyor. Şirket, abonelerine, üyelik düzeylerine göre anlık ya da dönemlik istihbarat sağlıyor. Dünyanın dört bir yanında bulunan çalışan ve temsilcileri aracılığıyla büyük bir haberalma ağına dönüşen Stratfor’un çalışanları arasında, çok sayıda eski CIA çalışanı ve çeşitli ülkelerde, Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli kilit kurumlarda görev yapmış kişiler var.

Türkiye’yle ilgili önemli bilgiler var

BASIN toplantısı düzenleyen WikiLeaks kurucusu Julian Assange e-postalarda Türkiye ile ilgili önemli bilgiler olduğunu söyleyerek, “Stratfor’un rüşvet ve kurumların içinde bulunan kişiler aracılığıyla bilgi topladığını” savundu. Assange, e-postaların hepsinin hemen açıklanmayacağını, bazılarının hâlâ ambargolu olduğunu ve büyük bir hikaye patlatacaklarını vurguladı.

Emre Doğru’dan iddialara yanıt: Kapalı görüşmem yok

DÜNYACA ünlü internet sitesi WikiLeaks’in yayınladığı belgelerde, George Friedman’ın eşi ve şirketin iletişim ve idari konularıyla ilgilenen Meredith Friedman’a Türkiye’de yaptığı görüşmelerle ilgili uzun bir mesaj yazdığı iddia edilen Stratfor’un o dönemki analistlerinden Emre Doğru, yazışmalarla ilgili Hürriyet’e konuştu. Geçen yılın sonunda Stratfor’daki görevinden ayrılarak TÜSİAD’ın Washington Temsilciliği’ne atanan Doğru, şunları söyledi:

“Ben bu konunun WikiLeaks tarafından yayınlandığı için, işte ‘ele geçirilmiş e-mailler’ diye duyurulmasının etkisiyle bu kadar ilgi çekici bir hale geldiğini düşünüyorum. Çünkü aslında gizli kapaklı hiçbir iş yok. Stratfor’un Türkiye’de kurumsal ortaklıkları da vardır. Kurucusu George Friedman Türkiye’ye geldiğinde bunlar basında konu da olur. Bunların dışında benim bildiğim kapalı yapılan hiçbir şey yok. Ben Stratfor’a stajla başladım, sonra 2009-2011 arasında yaklaşık iki yıl çalıştım. Gazeteciler kaynak toplamak için nasıl çalışıyorsa, ben de öyle çalışıyordum. Sonuçta Stratfor özel bir şirket, para karşılığı rapor satıyor. Bunun dışında bir faaliyete tanık olmadım ben. Katıldığım bütün toplantılar kamuya açık toplantılardı. Kamuoyuna açık olmayan bir bilgiye ulaşmak benim için söz konusu değil. İşimiz konunun uzmanlarıyla görüşüp bunları değerlendirme ve rapora dönüştürmeydi. Washington’da think tank’ler nasıl toplantılar düzenliyorsa, benim katıldığım konferanslar da böyleydi. Sonrasında benim özel olarak yaptığım kapalı bir görüşme olmadı. Stratfor için kullanılan ‘Gölge CIA’ lafının ise ben Stratfor tarafından iyi kullanılan bir pazarlama aracı olduğunu düşünüyorum. Zamanında bir dergi söylemiş bunu, sonra öyle kalmış.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları