loading
close
SON DAKİKALAR

Gülay Yaşar dosyası AİHM'e taşındı

Gülay Yaşar dosyası AİHM'e taşındı
Tarih: 15.01.2013 - 15:26
Kategori: Kadın

Boşandığı eşinin İstanbul'daki evinde pencereden düşen 28 yaşındaki Gülay Yaşar'ın ölümü, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşındı...

Boşandığı kocası Muhittin Özüçoşkun tarafından tehdit edildiği iddiasıyla koruma talebinde bulunan Gülay Yaşar, koruma talebinden 40 gün sonra eski eşinin penceresinden düşerek yaşamını yitirmişti. Gülay’a koruma ise ölümünden 10 gün sonra verilmişti. 

Şüpheli ölümünün ardından başlatılan soruşturmaya takipsizlik kararı verilmiş. Eski koca ise sadece "tehdit ve hakaret" suçlarından 6 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 'Kasten öldürmek’ten takipsizlik kararı verilen Muhittin Özüçoşkun’un ‘cinayetten’ yargılamasını istedi ama bu talepleri reddedildi.

Baba Duran Tursun ile Muhittin Özüçoşkun arasında görülen hakaret davasının ilk duruşması öncesinde Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Yaşar ailesi, Gülay Yaşar cinayetini içi hukuk yollarının tükenmesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdıklarını duyurdu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, böylece 3'üncü defa şüpheli bir kadın ölümünü, AİHM'ye götürmüş oldu.

Çağlayan Adliyesi önünde toplanan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Duran Yaşar duruşma öncesi açıklama yaptı.


''Kızımın hakkını aramak için buradayım''

Kızının hakkını aramak için geldiğini belirten Duran Yaşar, katilin dışarıda rahatça gezdiğini ifade ederek, kendisine yapılan hakaretlerden dolayı şikayette bulunduklarını ve gerekenin yapılmasını istedi.

Kadın cinayetlerini durduracağız platformu Türkiye temsilcisi
ilke Acar ise, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun çabasıyla 8 Mart’ta çıkarılan 6284 sayılı kanunla verilen koruma haklarının altı ay yasal süresi bulunduğunu belirterek, üzerinden ise dokuz ay geçtiğine dikkat çekti.


''Cezalar caydırıcı olmalı''

Başvuran kadınların hepsinin korunması gerektiğinin altını çizen Acar, sadece töre sakiyle işlenen cinayetlerde değil tüm kadın katillerinin ceza indirimi uygulanmadan ağır ceza ile cezalandırılmasını ve cezaların caydırıcı olması gerektiğini ifade etti.

Ayrıca Acar, hükümetten kadın düşmanı değil kadın dostu açıklamalar duymak istediklerini söyleyerek, iç hukuk yollarından sonuç alamadıkları her davayı AİHM’e taşıyacaklarını vurguladı.

Açıklama Uluslararası Af Örgütü’nün yolladıkları destek mesajının okunmasıyla son buldu.



Vişne Haber Ajansı/Rojda Duygu Yeşilgöz


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları