loading
close
SON DAKİKALAR

Güler: ''İki bin yıllık tünel ve köprüler bu kamyonlara dayanamaz!''

Güler: ''İki bin yıllık tünel ve köprüler bu kamyonlara dayanamaz!''
Tarih: 05.06.2014 - 15:41
Kategori: Siyaset

İzmir Milletvekili Güler: ''iki bin yıllık tünel ve köprüler bu kamyonlara dayanamaz!''

İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Bergama’daki 2000 yıllık tarihi yapıların üstünden geçen, tarihi ve kültürel dokuyu tehdit eden taş yüklü kamyonları Meclis gündemine taşıdı.

Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, “Tarihi Kızılavlu’nun devamında yer alan köprü ve su tünellerinin üzerinden geçen ağır tonajlı kamyonlar ciddi tehlikeler oluşturuyor. Kozak Yaylası’ndaki granit taş ocağından çıkarılan malzemeleri taşıyan kamyonlar geçtikleri güzergahta tarihi dokunun göçmesine ve yıkımlara neden olabilir” dedi.

-“Güzergah acilen değiştirilmeli!”-

Bergama şehir merkezi içerisinde Selinos Çayı üzerinden geçen, Roma döneminden kalma Bodrumüstü ve tünellerin, 2000 yıllık görkemi ile zamana meydan okuduğunu hatırlatan Güler, “hem tarihi varlıkların tahrip edilmemesi hem de tarihi tünel ve köprü çevresine yerleşmiş yurttaşlarımızın can ve mal güvenliği için taş yüklü kamyonların güzergahının acilen değiştirilmesi gerekiyor. Aksi halde ağır taşımacılıktan dolayı köprü ve tünellerde göçmeler olabilir. Bu durum tarihi dokunun çevresindeki yapıların hasar görmesine, yıkılmasına neden olabilir. Yetkililer acil önlem almalıdır” dedi.

-“Tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkalım”-

Bergama’nın tarihi ve kültürel dokusunun UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmek üzere olduğunu hatırlatan Güler şöyle dedi: “Medeniyetlere beşiklik eden Bergama, tarihi – kültürel dokusu ve turistik değeri ile Türkiye’nin gözde yerlerinin başında gelir. Bergama binlerce yıldan gelen tarihi ve kültürel mirasını 15 Haziran’da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi ile taçlandırmanın son aşamasındadır. Fakat bu tarihi güzellikler olası bir göçük ve yıkım tehlikesiyle karşı karşıyadır. Böylesine zengin bir tarihin içinden ağır tonajlı taş ocağı kamyonlarının hoyratça geçmesi akıl alır bir şey değildir. Tarihi ve kültürel değerlerine önem vermek, bunları gelecek kuşaklara aktarmanın sorumluluğu ile hareket etmek hepimizin öncelikli görevi olmalıdır. Tabi öncelikle yetkililer sorumluluklarının yerine getirmelidir.”

-Sorular-

İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in TBMM Başkanlığına verdiği, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:

Tarihi tünel ve köprü ile çevresinde oturan yurttaşları tehlikeden korumak için, Kozak Yaylası’ndaki granit taş ocağından çıkarılan malzemenin nakliyesinde kullanılan ağır tonajlı kamyonlar için ayrı bir yol güzergahı çalışması yapılmakta mıdır? Yapmayı düşünüyor musunuz?
Kozak Yaylası’ndan çıkarılan taşların taşınması işlemleri ile ilgili olarak; maden ruhsatı verilirken Bergama’nın tarihi – kültürel, turistik yapısı ve ilçe trafiği özellikleri dikkate alınmış ve incelenmiş midir?
Kozak Yaylası’ndan çıkarılan ve Bergama ilçe merkezi içerisinden geçirilerek taşınan granit taş ocağı malzemesinin nakliye işlemleri ile ilgili olarak, tarihi tünel ve köprünün olası çökme ve yıkılmasına karşı herhangi bir önlem alınmış mıdır? Almayı düşünüyor musunuz?
UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne girme arefesinde olan Bergama, Bakanlığınızın 2014 ve 2015 programlarında yer almakta mıdır? Bu ilçe ile ilgili projeleriniz nelerdir?

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları