loading
close
SON DAKİKALAR

Gültan Kışanak: Akil İnsanlar Komisyonu'nda Kadın Ve Akademisyen Sayısı Yetersiz

Gültan Kışanak: Akil İnsanlar Komisyonu'nda Kadın Ve Akademisyen Sayısı Yetersiz
Tarih: 03.04.2013 - 17:39
Kategori: Siyaset

63 kişilik Akil İnsanlar heyeti açıklandı. Heyete BDP'li vekillerden değerlendirmeler geldi...

BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak: Kadın sayısı tatmin edici değil. Akademisyen sayısı yetersiz. Hükümetin süreci yürütmesi konusunda bazı problemler var. Bu problem listenin oluşmasına da yansımıştır. Bu eleştiri olarak kabul edilmelidir.

BDP'li Hasip Kaplan: "Akil insanlar toplumda tanınan, tarafsız davranabilecek insanlardır. İsimler konusunda şu olabilirdi ya da bu olabilirdi gibi bir tartışmaya girmenin gereği olmadığı kanısındayım. Bu kişi ve kurumlar daha önce bu konuyla ilgilenmiş, düşünen, tartışan araştıran isimler. Farklı projeleri de olmuş. Bu insanlardan oluşan bir komisyondan bahsediyoruz. 'İsimlerle birlikte süreç magazinleşecek' gibi şu an kısır kalacak tartışmalara gerek yok. Hatta bana kalırsa bu kadar kişiye bile gerek yoktu. Daha az isimle de bir komisyon kurulabilirdi ama bölge sayısı esas alındığı için sanırım bu sayıda insan seçildi. Dediğim gibi bunun gerçekten sürece olumlu etkisi olmasını beklemek gerek."

BDP Muş Milletvekili Demir Çelik: Genel olarak liste şeffaf ve aleni hazırlanmamıştır. Taraflar bir masanın etrafına oturarak, 'akil insanlar kimlerden oluşmalıdır, akil insanlardan beklenti nedir, akil insanlar hangi görevleri üstlenecek, hangi bütçeyle ne zamana kadar görevini yürütecek', bu konuda ortaklaşma olmalıydı. Bu insanlar uzun soluklu bir süreci yönetecekler. Dolayısıyla barışta ısrarlı olan, barışa dair siyasal birikime, söyleme, inisiyatif ve iradeye sahip kişilerden oluşmalıydı. Bizim böyle bir beklentimiz vardı. Bu yönüyle 'benim istediğim, senin istemediğin' çekişmesine tabi olacak bir keyfiyet olmamalıydı.

Bu kişiler akademisyen olabilir, yazar olabilir, sanatçı olabilirdi. Ama kişiler hiçbir zaman siyasi partilerden birine ya da taraflardan birine angaje olan, onların düşüncelerini savunan pozisyonda ve kişilikte olmamalıydı. Listede birçok kişi son yıllarda AKP'nin bizzat savunucusu pozisyonunda. Bir kısmı da bizimle örtüşen pozisyondadır. Bu anlamıyla da akil insanların objektif olma kriterlerini çok da taşımıyorlar.

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan: "Akil insanlar doğru bir metot ama bunların görevi, sorumluluğu ne olacak? Kamuoyunu neye ikna edecekler? Bunun netleşmesi gerekiyor. Hülya Koçyiğit’ten, Hülya Avşar’a kadar isimler var. Cüneyt Arkın’ı da eklemeleri lazım. Rahmetli Danyal Topatan da olsaydı o da iyi olurdu. Meselenin çözümünde kamuoyunun ortak aklı olmalılar. Tamam silahlar susacak, silahlı insanlar geri çekilecek ama bu süreç nasıl olacak. Süreç, sadece silah bırakma ve çekilme değil, bu mesele Türkiye’nin yeniden inşasıdır."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları