loading
close
Dolar: TL
Euro: TL
Sterlin: TL
SON DAKİKALAR

'Gümrük Birliği Anlaşması, 21 yıldır Türkiye’nin zararına çalışıyor'

'Gümrük Birliği Anlaşması, 21 yıldır Türkiye’nin zararına çalışıyor'
Tarih: 21.08.2017 - 16:31
Kategori: Medya

Gazeteci yazar Zeynel Lüle, ''Gümrük Birliği Anlaşması, 21 seneden beri Türkiye’nin zararına çalışıyor. Bu zararın giderilmesi için 21 yıl sonra ilk defa bir güncelleme yapılacaktı. Ciddi gerginliğe, bir siyasete kurban edildi'' dedi.

Gazeteci yazar Zeynel Lüle, Can Ataklı'nın hazırlayıp sunduğu Yazı İşleri programına konuk olarak katıldı.

Zeynel Lüle'nin açıklamalarından bazı bölümler şöyle:

"Avrupa Birliği’ne üye olmayıp da Gümrük Birliği Anlaşması olan tek ülke Türkiye’dir. Gümrük Birliği Anlaşması, 21 seneden beri Türkiye’nin zararına çalışıyor. Çünkü sadece sanayi ürünlerini kapsıyor, tarım ürünlerini değil. 

Avrupa Birliği üçüncü dünya ülkeleri ile yaptığı anlaşmayı Türkiye’yi katmıyor. Mesela AB’nin anlaşma yaptığı Cezayir çok düşük bir vergiyle AB ürünlerini alabiliyor, AB’ye ürün de satabiliyor. Ama Türkiye ile o anlaşmayı yapmıyor. Türkiye, Cezayir’e bir mal sattığında Gümrük Birliği Anlaşması nedeniyle yüzde 4 ya da 5 vergi uygulayabiliyor. Bu da ciddi bir haksız rekabet oluşturuyor.

Türkiye burada bir mağduriyet sahibi. Bunun dışında ulaşımda kotaları var. Nakliyat araçları, tırlar Avrupa’ya yola çıktığında bir kotaya sahipler, bu kotaları aşamıyorlar. 

Bunun giderilmesi için yıllardan beri görüşmeler devam ediyordu. 21 yıl sonra ilk defa bir güncelleme yapılacaktı. Bu güncelleme ile bu haksız rekabet ortadan kaldırılacaktı.

2014 yılında uzmanların açıkladığı verilere göre; Türkiye’nin Gümrük Birliği’nden kaybı 450 milyar dolar civarındaydı.

Türkiye’nin büyümesini kısıtlayan bir anlaşma. Dış ticaret açığını da ciddi anlamda arttırıyor. Türkiye bu anlaşmayla ithalatı fazla, ihracatı az bir ülkeye dönüştü.

Bu güncelleme olmalıydı. Ciddi gerginliğe, bir siyasete kurban edildi. 

Yıllar sonra bir karar çıktı. AB ile bir masaya oturup bu konu konuşulacaktı. Ama resmileşmeden Almanya bunu durdurdu. 

Eğer yapılsaydı Türkiye’ye yılda 15 milyon dolar kazanç getirecek olan bir güncelleme olacaktı.

Yıllardan beri bu görüşmelerin yapılması beklenirken, tam yapılacağı tarih konulmuşken (2017 içinde) Merkel’in bunu söylemesi AB’nin bunu direk uygulaması demek. Çünkü Almanya AB’nin hamisidir ve AB’nin bütçesinin neredeyse 4’te 3’ünü karşılayan bir ülke konumundadır. AB bu güncelleme kararını erteleyecektir. 

Merkel’in oyunu arttırma gibi bir derdi yok şu anda. Onun seçimi kazanacağı belli zaten. 

Almanya’nın Türkiye’ye olan bu tutumu seçime özel değil. Türkiye’de Alman gazeteciler ve insan hakları savunucuları hapiste. Eğer Alman hükümeti bunlara ses çıkarmazsa, Alman seçmenler bunu cezalandırır. 

Bu gerginliklerden en fazla zarar görecek ülke Türkiye’dir. Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesinin engellenmesiyle 550 milyar dolarlık zararımızı giderecek ve her yıl 12 milyar dolar gelir elde edeceğimiz bir ortamın oluşması engellenmiş oldu."



Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları