loading
close
SON DAKİKALAR

Gümüşdamla'da HES'e iptal

Gümüşdamla'da HES'e iptal
Tarih: 26.02.2013 - 19:42
Kategori:

Akseki ilçesine bağlı Gümüşdamla Köyü'nde HES'in iptal edilmesinin ardından yürüyüş yapan köylüler, inşaatın durdurulmasını istedi...

ANTALYA- Akseki ilçesine bağlı Gümüşdamla (Zilan) Köyü'nde yapımı süren HES ile ilgili Antalya 2. İdare Mahkemesi'nin iptal kararından sonra, köylüler inşaatın durdurulması için yürüyüş yaptı.

Gümüşdamlalılar Derneği ve Akdeniz Derelerin Kardeşliği Platformu öncülüğünde Batı Toroslar'daki 1050 m rakımlı Gümüşdamla Köy meydanında toplanan yüzlerce kişi, yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki inşaat alanına yürüdü. Yürüyüş boyunca "Direne direne kazandık", "HES'lere hayır", "Su haktır, satılamaz", "Gümüşdamla'da HES istemiyoruz" sloganları atıldı.

Ali Hoca Deresi üzerinde Erenler Enerji A.Ş tarafından yapımı sürdürülen Değirmen Regülatörü ve HES inşaatının bir an önce kapatılmasını isteyen Gümüşdamla köylüleri, şantiye önünde basın açıklaması yaptı.

Grup adına ortak açıklamayı okuyan Gümüşdamla Köyü Derneği Basın Sözcüsü Mehmet Özkan, HES projesinin iptali ve inşaatın durdurulması için açtıkları davayı kazandıkları için çok mutlu olduklarını söyledi. Mahkeme kararının gereğinin acilen yerine getirilmesini ve inşaatın kapatılmasını isteyen Özkan, "Bu karar, bugüne kadar HES şirketlerini koruyup kollayanların, izinsiz ve kontrolsüz bir şekilde HES inşaatlarına göz yumanların, herşeyin kanunlara uygun devam ettiğini söyleyenlerin aslında mevcut yasalara uymadığını da göstermiştir" dedi.

EMSAL NİTELİĞİNDE BİR KARAR

Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkan Yardımcısı Av. Münip Ermiş de "Bu karar, yöremizde ve ülkemizin dört bir yanında yapılmak istenen HES'ler için emsal teşkil edecek bir karardır. Bu karar mücadelemizin en başından beri savunduğumuz gerçeklerin, hukuken de tescili niteliğindedir. Zira ülkemizde ve köyümüzde yapılmak istenen HES'lerin çoğunluğunda olduğu gibi, nehir tipi santrallerde 'ÇED Raporu gerekli değildir' diyerek, ÇED raporu almadan HES yapmak isteyenlere her şeyin usulüne uygun olduğu söyleyenlere mevcut yasaların verdiği bir yanıttır" diye konuştu.

Üzümdere Köyü Sosyal Kültürel ve Dayanışma Derneği adına konuşan Remzi Alp, komşu köy Gümüşdamlalılar'ın hem sevincini paylaşmak hem de dayanışmak için geldiklerini belirtti. Alp, "Bizim köyümüzde henüz HES inşaatı başlamasa da çalışmaları sürdürülüyor. Bu dava bizim için de emsal oldu. HES şirketinin peşini bırakmayacağız ve bu mücadeleyi diğer köylerle birlikte sürdürmeye kararlıyız" dedi.

BİRLEŞİK MÜCADELE ÇOK ÖNEMLİ

Akdeniz Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Birsen Tanyeri, "Birleşik mücadele çok önemli. Akdeniz bölgesinde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bütün köylerin işbirliği ve dayanışma içinde olması gerekiyor" dedi.

Etha

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları