loading
close
SON DAKİKALAR

Güney Kore "hayati tehdit" alarmına geçti!

Güney Kore "hayati tehdit" alarmına geçti!
Tarih: 10.04.2013 - 20:17
Kategori: Dünya

Güney Kore ve ABD güçleri, Kuzey Kore’nin olası füze testine karşın alarm seviyesini “hayati tehdit” düzeyine çıkardı...

Pyongyang yönetimi geçen hafta ülkede bulunan yabancı diplomatlara 10 Nisan gününe kadar ülkeden çıkabileceklerini bildirmişti. Kuzey Kore’nin füzeyi ne zaman fırlatabileceği tam olarak bilinmiyor.

Nükleer testin, ABD Dışişleri Bakanı ve NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in üst düzey ziyaret gerçekleştirmek için Seoul’de bulunacağı Cuma gününe denk gelebileceği de tahmin ediliyor.

Meclise seslenen Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung-Se, bahsi geçen füze denemesinin her an gerçekleşebileceğini belirtti; Kuzey Kore’yi yeni Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarını tetikleme riskine karşı uyardı.

Güney Kore haber ajansı Yonhap’a konuşan üst düzey bir yetkili, Güney Kore-ABD ortak güçlerinin uyarı seviyesini Watchcon sisteminde, alarm durumunu "hayati tehlike" belirten 3’ten 2’ye çıkardığını ifade etti. Bu sisteme göre 4. seviye barış zamanı anlamına gelirken, 3. seviye önemli bir tehdit söz konusu olduğunda ve 1. seviye ise savaş zamanı kullanılıyor. Yonhap’ın hükümet kaynaklı diğer bir haberine göre ise Kuzey Kore’nin birden fazla füze denemesi yapması söz konusu olabilir. Pyongyang dün yarımadanın “termo-nükleer” bir savaşa doğru gittiğini söyleyerek, Güney Kore’de yaşayan yabancılara ülkeyi terk etmeleri tavsiyesinde bulunmuştu. Kuzey’in Pyongyang’daki büyükelçiliklere ve Güney Kore’deki yabancılara yaptığı uyarılar pek dikkate alınmasa da, dünyada yükselen gerilimin olayları tetikleyebilrceğiyle ilgili büyüyen bir endişe var.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise Roma ziyareti sırasında, Kore yarımadasındaki durumun “çok tehlikeli” olduğunu belirterek, “Hesap hatası ya da yanlış bir hüküm sonucu ortaya çıkan küçük bir olay kontrol edilemez hale gelebilir.” dedi.

Son aylarda birçok kez “termo-nükleer” savaş tehdidinde bulunan Kuzey Kore için uzmanlar, Pyongyang'ın bunu gerçekleştirecek teknolojiden henüz çok uzak olduğunu belirtiyor. Şubat ayında Kuzey Kore’nin yaptığı nükleer deneme ile Kore Yarımadası’ndaki yükselen tansiyon, Güney Kore-ABD ortak askeri tatbikat ile daha da artmıştı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları