loading
close
SON DAKİKALAR

‘Halk Arenası’nda asla yağcılık yapılmayacak

‘Halk Arenası’nda asla yağcılık yapılmayacak
Tarih: 02.10.2013 - 11:08
Kategori: Medya

Uğur Dündar, Halk TV’de yarın başlayacak programı için söz verdi...

Araştırmacı gazeteciliğin ‘yarım asırdır namluların ucunda yaşayan’ duayen ismi, bağımsız gazeteciliği yaşatmak için ücret almayacak

Ya­rın, Halk TV’­de ya­yın­la­na­cak ‘Halk Are­na­sı­’ ad­lı prog­ram­da se­ven­le­ri ve ha­be­rin doğ­ru­su­nu öğ­ren­mek is­te­yen­ler­le bu­lu­şa­cak olan Dün­da­r’­la İstanbul’da Ana­do­lu­hi­sa­rı Sa­ban­cı Öğ­ret­me­ne­vi­’ n­de ko­nuş­tuk. Soh­bet sı­ra­sın­da öğ­ret­me­ne­vin­de olan gen­ci, yaş­lı­sı ve ba­şör­tü­lü­süy­le yüz­ler­ce ki­şi, Uğur Dün­da­r’­a sev­gi gös­te­ri­sin­de bu­lun­du.
- İn­san­lar si­zi çok se­vi­yor. Ya­nı­mı­za ge­len­le­rin ço­ğu, “Baş­ba­kan, Cum­hur­baş­ka­nı olu­n” di­ye is­tek­te bu­lun­du.
- Cum­hur­baş­ka­nı, Baş­ba­kan ol­mak de­ğil, hal­kın ga­ze­te­ci­si ola­rak kal­mak is­ti­yo­rum.
- Yıl­maz Öz­dil, “U­ğur Dün­dar, İs­tan­bu­l’­dan be­le­di­ye baş­ka­nı ola­rak aday­lı­ğı­nı ko­yar­sa ke­sin ka­za­nı­r” de­di.
- Sev­gi­li Yıl­maz be­nim için hep gü­zel dü­şü­nür. Ken­di­si­ne çok te­şek­kür ede­rim. An­cak ben ya­rım asır­dır ade­ta nam­lu­la­rın ucun­da ya­şa­dım, acı­lar çek­tim, teh­dit edil­dim, hâ­lâ da edi­li­yo­rum. Bun­la­rı bir par­ti­ye hiz­met et­mek için yap­ma­dım. Ben, Türk hal­kı­nın ger­çek­le­ri öğ­ren­me hak­kı­na hiz­met et­tim. Bu nok­ta­dan son­ra bir par­ti için ga­ze­te­ci­li­ği bı­rak­ma­yı doğ­ru bul­mu­yo­rum.

‘Gerçekler gizleniyor’

- Tür­ki­ye­’de ger­çek ha­be­rin pe­şin­de olan­lar, Uğur Dün­da­r’­ı ya­rın­dan iti­ba­ren Halk TV’­de iz­le­ye­cek. Duy­gu­la­rı­nı­zı öğ­re­ne­bi­lir mi­yiz?
- ‘A­re­na­’yı tek­rar ‘Halk Are­na­sı­’ adıy­la ya­rın sa­at 21.00’de Halk TV’­de baş­lat­mak, ger­çek­ten be­ni he­ye­can­lan­dı­rı­yor. Ba­na prog­ram­da son dö­ne­min ba­şa­rı­lı ha­ber­ci­le­rin­den olan Ece Ze­rey­can eş­lik ede­cek.
- İlk ko­nuk­la­rı­nız kim?
- Ka­dim dos­tum Müj­dat Ge­zen ile sev­gi­li kar­de­şim Yıl­maz Öz­dil konuğum olacak.
- Prog­ra­mın an­lat­mak is­te­di­ği­niz özel­lik­le­ri var mı? Çün­kü bi­ri­le­ri, ala­ca­ğı­nız üc­re­ti de me­rak ede­cek­tir…
- (Gü­lü­yor) Bu­gü­ne ka­dar çok şü­kür ço­cuk­la­rı­mı­zı na­mer­de muh­taç et­me­ye­cek pa­ra­lar ka­zan­dık. Ai­le­mi­zin ih­ti­yaç­la­rı­nı kar­şı­la­ya­cak pa­ra­yı da SÖZ­CÜ ve­ri­yor za­ten.
Do­la­yı­sıy­la, ‘Halk Are­na­sı­’ prog­ra­mı­nı üc­ret al­ma­dan ha­zır­la­ya­ca­ğım. Prog­ram halk adı­na, top­lum ya­ra­rı­na ola­cak. Bi­zim ara­dı­ğı­mız pa­ra de­ğil, ba­ğım­sız­lık ve öz­gür ha­ber­ci­lik­tir. Onu ya­zı­lı ba­sın­da SÖZ­CÜ­’de, te­le­viz­yon­da da Halk TV’­de yapabiliyoruz.
- ‘Halk Are­na­sı­’ programında ne­ler ola­cak?
- Her haf­ta per­şem­be ak­şam­ı önem­li ko­nuk­la­rı­mız ola­cak. Hal­kın gün­de­min­de olan dos­ya­la­rı, uz­man­lar­la tartışacağız. Bu prog­ram­da kim­se­ye if­ti­ra atıl­ma­ya­cak, ha­ka­ret edil­me­ye­cek, ce­vap hak­la­rı­na say­gı du­yu­la­cak. Ha­ta ya­pı­lır­sa da özür di­le­mek er­dem sa­yı­la­cak.
- Peki, ne ol­ma­ya­cak?
- Kimseye yağ­cı­lık ve ya­la­ka­lık yapılmayacak (gü­lü­yo­ruz).
- Sa­yın Dün­dar, Ata­tür­k’­e, Cum­hu­ri­yet ve de­ğer­le­ri­ne sa­hip çı­kan­lar için ül­ke ola­rak zor bir dö­nem­den ge­çi­yo­ruz. Bu dö­ne­me ışık tut­mak si­zin için de ko­lay ol­ma­ya­cak…
- İşi­miz hiç­bir za­man ko­lay ol­ma­dı ki. Güç odak­la­rı­nın, ya­ni ik­ti­da­rın, ört­bas et­mek is­te­di­ği ha­ber­dir. Bu­nun dı­şın­da ka­lan her şey rek­lam­dır. Bu­gün Tür­ki­ye­’de ört­bas edi­len ha­ber­ci­lik­tir. Ha­ber­ci­lik adı al­tın­da ya­pı­lan­lar da rek­lam­dır. Ya­rım ası­ra ya­kın bir za­man­dır ya­zı­lı ba­sın­la te­le­viz­yon­da ça­lı­şı­yo­rum. Tür­ki­ye­’de ger­çek­le­rin söy­len­me­sin­den hoş­la­nan ­bir ik­ti­dar gör­me­dim. Ba­zı­la­rı be­ni öl­dür­me plan­la­rı yap­ma­ya ka­dar işi gö­tür­dü.
‘Bir gün arınacağız’
- Bu­nu aça­bi­lir mi­yiz?
- Su­sur­luk Çe­te­si­’nin öl­dü­rü­le­cekler lis­te­sin­de be­nim de adım vardı. O ka­za ol­ma­say­dı bü­yük ih­ti­mal­le kı­sa sü­re son­ra ben de yo­k e­di­le­cek­tim.
- Si­ya­set­ten med­ya­ya, kir­li­lik­ gün be gün bü­yü­yor. Bunlar na­sıl te­miz­le­ne­cek?
- Çağ­daş de­mok­ra­si tüm ku­rum ve ku­ral­la­rıy­la iş­le­me­ye baş­la­dı­ğın­da, hu­ku­kun üs­tün­lü­ğü ege­men ol­du­ğun­da, ha­kim ve sav­cı­lar ba­ğım­sız­lık­la­rı­na ka­vuş­tuk­la­rın­da Tür­ki­ye arın­ma sü­re­ci­ne gi­re­cek­tir.
- Ça­lı­şa­nı­na, “Ka­le­mi­ni kır ama sat­ma­” öğü­dü­nü ve­ren med­ya pat­ron­la­rı­nın ma­zi­de kal­ma­sı, gü­nü­müz­ med­ya­sındaki olum­suz­luk­lar için et­ken ol­du ga­li­ba…
- Ba­kın, bu­gün SÖZ­CÜ, ik­ti­da­rı kız­dır­sa bi­le ger­çek ha­ber­le­rin öz­gür­ce ya­yın­lan­dı­ğı bir ga­ze­te ola­rak say­gı gö­rü­yor. “Gü­cü­nü ne­re­den alı­yor?” di­ye so­rar­sak, ce­vap çok ba­sit… Gü­cü­nü pat­ro­nu­nun sa­de­ce med­ya fa­ali­ye­ti yap­ma­sın­dan alı­yor. Baş­ka pat­ron­la­rın sı­kın­tı­sı, yap­tık­la­rı di­ğer ti­ca­ri iş­le­re med­ya­yı da kat­ma­la­rın­dan olu­yor. Çün­kü ik­ti­dar, on­la­rı öte­ki iş­le­rin­den do­la­yı sı­kış­tı­rı­yor. Bu­ra­da Ay­dın Do­ğa­n’­ı ay­rı tut­mak is­ti­yo­rum. Çün­kü o, ik­ti­da­ra kar­şı du­ra­bi­le­ce­ği ka­dar dik dur­du. Yıl­maz Öz­dil, Meh­met Y. Yıl­maz ve Er­tuğ­rul Öz­kök gi­bi ya­zar­la­rı­nı fe­da et­me­mek için bü­yük ça­ba har­ca­dı.
- Genç ha­ber­ci­le­re ne­ler tav­si­ye eder­si­niz?
- Çok ça­lış­sın­lar. Ya­ra­tı­cı ol­sun­lar… Bu­ özelliğin gelişmesi için çok oku­sun­lar… Mut­la­ka ikin­ci bir di­l öğ­ren­sin­ler.

‘Özakman unutulmaz’

- Soh­be­ti­mi­zin so­nu­na gel­dik, ek­le­mek is­te­di­ği­niz başka bir şey var mı?
- Bu ve­si­ley­le Tun­cel Kur- ­ti­z’­i ve Tur­gut Özak­ma­n’­ı bir kez da­ha an­mak is­te­rim. Kur­tiz, dev­rim­ci bir sa­nat­çıy­dı. Özak­man Us­ta­’ya ge­lin­ce… Ken­di­si­ni ya­kın­dan ta­nı­mış ol­ma­yı ha­ya­tı­mın en bü­yük onur­la­rın­dan bi­ri ola­rak ka­bul edi­yo­rum. Onun ‘Der­si­miz Ata­tür­k’ fil­min­de kü­çük bir rol al­mış­tım. Tur­gut Özak­man ba­na gö­re Cum­hu­ri­ye­t’i en iyi an­la­tan ya­zar­dır, de­ğer­li bir yurt­se­ver ve Ata­türk­çü’­dür. İn­san­lık ya­şa­dık­ça ‘Şu Çıl­gın Türk­le­r’ de ya­şa­ya­cak­tır.

Bugün iftira atanlar yarın hesap verecek

- Uzun za­man­dan be­ri med­ya­da­ki idol­ler ve ide­al­ler fark­lı­laş­tı, he­def­ler baş­ka nok­ta­la­ra kay­dı ga­li­ba…
- Ak­şam evi­ne ek­mek gö­tür­mek için ça­ba­la­yan med­yada­ki emek­çi ar­ka­daş­la­ra söy­le­ne­cek bir şe­y yok. Ba­zı ha­ber mer­kez­le­ri, ne ya­zık ki ev­ren­sel mes­lek il­ke­le­ri açı­sın­dan de­ğer­len­dir­mi­yor ge­len ha­ber­le­ri. Hal­kın ya­ra­rı ve ha­ber de­ğe­ri dü­şü­nül­mü­yor. “Bu ha­be­ri ya­yın­lar­sak An­ka­ra kı­zar mı, pat­ro­nu­muz ve­ya biz za­rar gö­rür mü­yüz?” de­ni­le­rek, ye­ni ve çok yan­lış bir ha­ber de­ğer­len­dir­me an­la­yı­şı ege­men ol­du. An­cak her şe­ye rağ­men, mes­le­ği­ni, onu­ru­nu, ka­le­mi­ni hiç­bir şe­kil­de ik­ti­da­ra sat­ma­yan ka­lem­ler de var. Bir gün ge­le­cek, bu dö­nem­ler de yo­rum­la­na­cak. Ba­zı­la­rı­nın hey­kel­le­ri di­ki­le­cek, ba­zı­la­rı­nın me­zar taş­la­rı­na tü­kü­rü­le­cek. AKP ik­ti­da­rı sa­ye­sin­de, şu an­da Tür­ki­ye, dün­ya­nın en bü­yük ga­ze­te­ci ce­za­evi ül­ke­si ol­du.
- İk­ti­da­ra mu­ha­le­fet eden­ler sü­rek­li din­le­ti­li­yor, siz de o his­se ka­pıl­dı­nız mı?
- Söy­le­dik­le­ri­mi za­ten ya­zı­yo­rum. Ba­na gö­re ga­ze­te­ci, yaz­dık­la­rıy­la de­ğil, bi­lip de yaz­ma­dık­la­rıy­la teh­li­ke­ye gi­rer. İn­san­la­rı din­le­mek, özel ha­yat­la­rı­na gir­mek, ev­ren­sel hu­kuk açı­sın­dan bü­yük bir suç­tur. Bir ta­kım tez­gâh­lar­la in­san­la­ra if­ti­ra atan, ha­yat­la­rı­nı ka­rar­tan, düz­me­ce bel­ge­ler ha­zır­la­yan­lar bir gün or­ta­ya çı­ka­rı­lıp, yar­gı­la­na­cak­lar. Bun­dan ka­çış­la­rı ola­ma­ya­cak.

Bu iktidar, gerçeği anlatanın üzerine zalimce geliyor!..

- Mes­lek ha­ya­tı­nız­da hiç böy­le­si­ne zor­lu bir dö­nem ya­şa­mış mıy­dı­nız?
- Dar­be dö­nem­le­ri da­hil ol­mak üze­re, ger­çek­le­ri an­la­tan­la­rın üze­ri­ne hiç böy­le­si­ne za-­lim­ce gi­den ikin­ci bir ik­ti­dar gör­me­dim. 28 Şu­ba­t’­ta bun­la­rın yap­tı­ğı­nın 10’da bi­ri ya­pıl­ma­dı. Kim­bi­lir ge­le­cek­te bu ik­ti­dar­la il­gi­li kaç ta­ne id­di­ana­me ha­zır­la­na­cak. Oy­sa biz hep ta­raf­sız dur­duk. Ama ne ya­zık ki ta­raf­sız­lık bi­le ha­sım ol­mak gi­bi al­gı­lan­dı­ğı için bi­zim ka­le­mi­miz kı­rıl­dı ve te­le­viz­yon­cu­luk ya­pa­maz ha­le gel­dik.
- Da­ha ön­ce te­le­viz­yon­cu­luk ya­pa­ma­dı­ğı­nız ol­du mu?
-28 Şu­ba­t’­tan son­ra ik­ti­da­ra ge­len Me­sut Yıl­maz hü­kü­me­ti de ba­na 1.5 yıl te­le­viz­yon­cu­luk yap­tır­ma­mış­tı.
- Bir ne­de­ni var mıy­dı?
- Me­sut Yıl­ma­z’­ın kar­de­şi­nin adı­nın ka­rış­tı­ğı bir yol­suz­luk ha­be­ri­ni, bel­ge­ye da­ya­lı ola­rak ya­yın­la­dım ve hal­ka du­yur­dum.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları