loading
close
SON DAKİKALAR

Hamas üyelerine vatandaşlık verildiği iddiaları Meclis gündeminde

Hamas üyelerine vatandaşlık verildiği iddiaları Meclis gündeminde
Tarih: 25.08.2020 - 14:25
Kategori: Siyaset

CHP İstanbul Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz, Hamas üyelerine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verildiği iddiasını Meclis gündemine taşıdı.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniyye’nin 12 Ağustos’ta İstanbul’a geldiği, 22 Ağustos 2020 tarihinde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Haniyye ve beraberindeki heyeti Vahdettin Köşkü’nde kabul ettiğine yönelik haberlerin gündeme geldiğini belirten Çeviköz, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Çeviköz’ün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu önerge şöyle

Basına ve kamuoyuna, Türkiye’yi operasyonların üssü olarak kullanan 12 Hamas üyesine Türk vatandaşlığı verildiğine ilişkin haber ve duyumlar yansımıştır. 12 Ağustos tarihinde Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniyye'nin İstanbul'a geldiği, 22 Ağustos 2020 tarihinde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Adıgeçeni ve beraberindeki heyeti Vahdettin Köşkü’nde kabul ettiği yine haberlerde yer almıştır. Kabulde, Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan da hazır bulunduğu belirtilmiştir. Hamas, ABD, AB ve İsrail başta olmak üzere birçok ülke tarafından terör örgütü olarak tanınmaktadır. Söz konusu gelişmeler, ülkemiz tarafından kabul edilen ve desteklenen Filistin-İsrail sorununun iki devlet temelli çözülmesine ciddi bir engel oluşturmaktadır. Bölgemizdeki tansiyonu daha da yükseltecek olan bu gelişmeler, Türkiye’nin Filistin sorununa ilişkin aktif rol oynamasını da engellemektedir.  Bu bağlamda;

1. Hamas üyelerine Türk vatandaşlığı verildiği haberleri doğru mudur? AKP iktidarları döneminde toplam kaç Hamas üyesine Türk vatandaşlığı verilmiştir? Vatandaşlık verilen kişilere Türkiye Cumhuriyeti pasaportu da verilmiş midir?

2. İsrail’in, Yunanistan ile Mısır’ın deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşmasına destek vermesi göz önünde bulundurulacak olursa, yaşanan bu gelişme söz konusu kişilere vatandaşlık verilmesinden mi kaynaklanmaktadır? Bu konuyla ilgili Türkiye ve İsrail arasında bir görüşme gerçekleşmiş midir?

3. Doğu Akdeniz’de çıkarlarımız gereği Türkiye’yi yalnızlaştıran ve izole hale getiren dış politika anlayışı terk edilerek İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi gerekirken, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniyye ile Türkiye Cumhurbaşkanı’nın görüşmesi ülkemizin çıkarları ve Doğu Akdeniz’in güvenliği ile örtüşmekte midir?

4. Uluslararası toplumun önde gelen birçok üyesi Mahmut Abbas’ı Filistin’in meşru lideri olarak kabul etmektedir. Cumhurbaşkanı tarafından yukarıda belirtilen kabul bu durumun tam tersinin algılanmasına yol açmaktadır. İktidarınız, Filistin’in meşru lideri olarak kimi kabul etmektedir?” :

 

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları