loading
close
SON DAKİKALAR

Hamit Geylani'ye '27 saniye Kürtçe konuşmaktan' ceza

Hamit Geylani'ye '27 saniye Kürtçe konuşmaktan' ceza
Tarih: 05.04.2013 - 16:26
Kategori: Sağlık, Yaşam

Eski Milletvekili Hamit Geylani'nin 4 yıl önce DTP kongresinde yaptığı 27 saniyelik konuşmanın cezası 5 ay hapis oldu. Mahkeme, hükmün açıklanmasını erteledi...

Eski BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani'nin, 2008 yılında DTP il kongresinde "Sayın eş genel başkan vekilim, değerli dostlar, iki cümle ile şunu vurgulamak istedim. Bilerek ve isteyerek anadilim olan Kürtçe'yle konuşmaya başladım" şeklindeki 27 saniyelik Kürtçe konuşması suç sayıldı. Geylani'ye 5 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, hükmün açıklanmasını erteledi.

Etkin Haber Ajansı’ndan Arzu Demir’in haberine göre Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin 20 Ocak 2008 tarihindeki İl Kongresi'nde 27 saniye Kürtçe konuşan eski Hakkari Milletvekili Hamit Geylani hakkında başlattığı soruşturma sonunda Malatya 4. Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Geylani, mahkemede yaptığı savunmasında Kürtçe konuştuğunu söyledi, "Ancak yapmış olduğu konuşma içeriği dikkate alındığında hiçbir şekilde suç unsuru taşıyan herhangi bir konuşmam söz konusu olmadığı gibi ayrıca yapılan yasal değişiklik ile Türkçe dışında herhangi bir dille konuşma yapılması suç olmaktan çıkmıştır" dedi.

Mart ayında tamamlanan yargılama sonunda mahkeme, Geylani'nin Kürtçe söylediği "Sayın eş genel başkan vekilim, değerli dostlar, iki cümle ile şunu vurgulamak istedim, bilerek ve isteyerek ana dilim olan Kürtçe'yle konuşmaya başladım" sözlerinin 2820 Sayılı Siyasi Partiler Yasası'na aykırı olduğunu savundu. Geylani, hakkında 6 ay hapis cezası veren mahkeme, cezayı 5 aya indirdi, ardından da hükmün açıklanmasını erteledi.

KARARA İTİRAZ EDİLDİ

Geylani'nin avukatı Bayram Arslan, "hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararına" itiraz etti. Mahkeme kararının yasa ve yönteme aykırı olduğunu belirten Arslan, "Yasal unsurları oluşmadan verilen cezanın düzeltilmesi gerektiği kanısındayız. Bu nedenle verilen hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararına karşı süresi içinde itiraz ediyoruz" dedi.

Yasalarda yapılan değişiklik ile siyasi partilerin "Türkçe dışındaki dillerde de propaganda yapacakları"nın hüküm altına alındığına dikkat çeken Avukat Arslan, "Siyasi partilerde propaganda tüm etkinliklerinde bir bütündür. Bir alanda serbest, bir alanda yasak olması düşünülemez" dedi.

'MÜVEKKİLİM SADECE 27 SANİYE KÜRTÇE KONUŞMUŞTUR'
İlgili yasa maddelerini hatırlatarak kararın yersiz, hükümsüz ve yasal dayanaktan yoksun olduğunu ifade eden Avukat Bayram Arslan, itiraz dilekçesinde şunları kaydetti:

"Kararda da; belirtildiği gibi müvekkilim sadece 27 saniye Kürtçe konuşmuştur. İşlediği iddia edilen suç da şudur: 'Sayın eş genel başkan vekilim, değerli dostlar, iki cümle ile şunu vurgulamak istedim. Bilerek ve isteyerek anadilim olan Kürtçeyle konuşmaya başladım.' Müvekkilin tüm 'suçu' budur. Karşılığı da 6 ay ceza. Peki 30 saniye olsaydı acaba cezası ne kadar olacaktı? Türkiye yargı sistemi bu garabetlerden kurtulmalıdır. Düşünce ve ifade özgürlüğünün olmadığı sistemler birer birer çökmektedir. Toplumsal altüst olmalar, sonlarını getirmektedir. Son yılların dünya ve komşu deneyimleri tarihe ilginç örnekler olarak düşmektedir."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları