loading
close
SON DAKİKALAR

Hamzaçebi’den ''iadeiitibar'' teklifi

Hamzaçebi’den ''iadeiitibar'' teklifi
Tarih: 05.07.2014 - 15:16
Kategori: Siyaset

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, ''Kumpas Mağdurlarının Hukuksal Haklarının İadesi Hakkında Kanun Teklifi''ni TBMM Başkanlığı’na sundu...

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Kumpas Mağdurlarının Hukuksal Haklarının İadesi Hakkında Kanun Teklifi”ni TBMM Başkanlığı’na sundu

Teklif, kamu görevlilerinden, dava nedeniyle açığa alınanlar ile isteği veya isteği dışında hakkında emeklilik işlemi yürütülenlere ya da meslekten ihraç edilenlere istekleri halinde görevlerine dönmelerini öngörüyor.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Kumpas Mağdurlarının Hukuksal Haklarının İadesi Hakkında Kanun Teklifi”ni TBMM Başkanlığı’na sundu.

Teklife göre, Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz Davası sanıklarının adli yargılama haklarının ihlal edildiğine karar verdiği 18 Haziran günü “Adli Yargılanma Hakkı ve Özgürlük Günü” ilan edilecek.

Kanun kapsamında olan kamu görevlilerinden, açığa alınanlar ile isteği veya isteği dışında hakkında emeklilik işlemi yürütülenlere ya da meslekten ihraç edilenlere istekleri halinde görevlerine dönebilecek. Görevlerine geri dönenler ile açığa alınanların açıkta, tutuklulukta, hükümlülükte veya emeklilikte geçirdikleri sürelerin, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi ile rütbe terfisinden sayılacak. Dava açılmamakla birlikte haklarında yürütülen adli ve idari soruşturmalardan dolayı kademe ilerlemesi, derece yükselmesi ve rütbe terfisi durdurulanlar ile terfide beklemeye alınanların nasıpları esas alınarak eşiti derece ve kademe ile rütbeye terfileri yapılacak.

Hazırlık soruşturması dahil adli ve idari soruşturma ile yargılamanın her aşamasında her ne şekilde olursa olsun hayatını kaybedenlerin, nasıplarının 18 Haziran 2014 tarihindeki derece ve kademesi ile rütbesi üzerinden emekliye sevk edilmesi, astsubaylardan aynı nasıpta olanlar içinde teğmenliğe naspedilenler var ise aynı derece, kademe ve rütbe üzerinden subaylığa naspedilmesi, kademe ilerlemesi, derece yükselmesi ve rütbe terfisinden kaynaklanan maaş farklarının on kat fazlasıyla ödenmesi sağlanacak.

Kanun kapsamında olan devlet memurları ve hakim ve savcılar ile üniversite öğretim elemanlarının haklarında soruşturma açıldığı tarihten tekrar göreve başlatıldıkları tarihe kadar açıkta, gözaltında, tutuklulukta, hükümlülükte veya emeklilikte geçen sürelerinin tamamının kamu görevinde geçmiş sayılacak.

Astsubay ve subaylar ile general ve amirallerin haklarında soruşturma açıldığı tarihten tekrar göreve başlatıldıkları tarihe kadar açıkta, gözaltında, tutuklulukta, hükümlülükte veya emeklilikte geçen sürelerinin tamamı kıta hizmetinde geçmiş olarak değerlendirilecek.

-30 gün içinde görevlerine başlatılacaklar

Kamu görevlileri Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde görevlerine başlatılacak.

Öte yandan Kanun kapsamında olan astsubay ve subaylardan dava açılmamakla birlikte haklarında yürütülen hazırlık soruşturması dahil adli ve idari soruşturmalar nedeniyle kendi isteği veya isteği dışında emekliye sevk edilen, kademe ilerlemesi, derece yükselmesi ve rütbe terfileri durdurulan veya rütbelerinde beklemeye alınanların rütbe terfileri ise, bulundukları nasıpta eşiti olan astsubay veya subayın bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle en üst rütbeye ulaşan eşiti nasıplı astsubay veya subayın rütbe ve kıdemi üzerinden yapılacak.

Kumpas Mağdurlarının Hukuksal Haklarının İadesi (İade-i İtibar) hakkında Kanun Teklifi ve gerekçesi için tıklayınız.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları