loading
close
SON DAKİKALAR

Hangi ülkede kaç kişiye Covid-19 aşısı yapıldı?

Hangi ülkede kaç kişiye Covid-19 aşısı yapıldı?
Tarih: 21.08.2021 - 17:31
Kategori: Dünya

Küresel çapta Covid-19 aşı çalışmaları hızla devam ediyor ancak ülkeler arasında büyük farklılıklar da gözlemleniyor. Avrupa ve Kuzey Amerika'da aşılama oranları yüzde 52'yi geçerken Afrika'da henüz yüzde 4,5 civarında.

Küresel çapta, ikinci doz aşı yapılanlar da dahil olmak üzere şu ana kadar yapılan doz sayısı 5 milyara yaklaştı.

Türkiye'de Covid-19'la mücadele kapsamında uygulanan birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü doz aşı miktarı 21 Ağustos 2021 günü 88 milyonu geçti.

Nüfusu yüz binlerle ifade edilen Cebelitarık, Seyşeller, Butan ve Falkland Adaları gibi küçük devlet ve yönetim birimleri halkın çoğunluğunu ya da tamamını aşılayanlar listesinde başı çekiyor.

Daha kalabalık ülkelere bakıldığında ise İspanya, Kanada, İsrail ve Uruguay halkın yüzde 70'inden fazlasının en az bir doz aşılandığı ülkeleri oluşturuyor.


Aşı istatistiklerini günlük derleyen Our World In Data verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri en az bir doz aşı oldu. Avrupa ve Kuzey Amerika'da her iki kişiden biri aşı yaptırma imkanı bulurken, Afrika'da ise bu sayısı 100 kişide sadece 4,5.


Geçtiğimiz aylarda nüfusa göre sıralamada listeye giremeyen Fransa, Almanya, Polonya, Macaristan İspanya ve İtalya'nın büyük yükselişi göze çarpıyor. Bu ülkelerde şu anda nüfusun en az üçte ikisi ilk doz aşıyı yaptırmış durumda.

Avrupa'da koronavirüsten en çok etkilenen ülke olan İngiltere'de ise aşılananların nüfusa oranı yüzde 70'e yaklaştı.

Aşıların ilk partisi, Avrupa Birliği ülkelerinin nüfuslarına orantılı olarak 26 Aralık'tan itibaren dağıtılmaya başlandı. Ancak aşı tedariğinde anlaşmanın gerisinde kalındı.

Aşı konusunda ülkeler arasında sipariş yarışı yaşanırken, Çin, Almanya, Rusya, ABD ve İngiltere'de üretilen aşılar dünya genelinde dağıtılıyor. Bazı ülkeler birden fazla aşı firmasıyla anlaşırken, zengin ülkelerin ihtiyacından fazla aşı sipariş etmesiyle yoksul ülkelerin aşıya ulaşamaması acı bir gerçek.


Türkiye'de bugüne kadar kaç kişi aşı yaptı?
Türkiye'de aşı uygulaması 14 Ocak günü başladı. Sağlık Bakanlığınca, Covid-19'la mücadele kapsamında ülke genelinde 21 Ağustos tarihi itibariyle yapılan aşı miktarı 88 milyon dozu geçti.

Sağlık Bakanlığının "covid19asi.saglik.gov.tr" sitesinde yer alan anlık verilere göre, ülke genelinde, 45 milyon 721 bin 174 birinci doz, 34 milyon 886 bin 536 ikinci doz, 7 milyon 529 bin 404 üçüncü doz aşı uygulandı.

Son olarak da Covid-19 ile mücadelede öncelikli gruplara dördüncü doz aşı hakkı getirildi.

Böylece yapılan toplam doz sayısı 88 milyon 161 bin oldu. Türkiye'de Çin üretimi Sinovac ile Alman-ABD üretimi Pfizer-BioNTech aşıları yapılıyor.

İlk dozun uygulanmasından 28 gün sonra yapılacak ikinci dozun randevusu hekim tarafından verilip, SMS olarak cep telefonuna gönderiliyor. MHRS ve e-Nabız hesabı üzerinden randevu kontrol edilebiliyor veya değiştirilebiliyor.

Kaynak : euronews

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları