loading
close
SON DAKİKALAR

Hani Milli Eğitim'de atamalar 'liyakata göre' yapılacaktı?

Hani Milli Eğitim'de atamalar 'liyakata göre' yapılacaktı?
Tarih: 24.05.2013 - 15:24
Kategori: Siyaset

MEB'in bürokratik kadro sıralamasında konum olarak dördüncü sırada yer alan grup başkanlıklarından birine yapılan atama teşkilatta liyakat ve ‘torpil’ tartışmalarına neden oldu...

Milli Eğitim Bakanlığı'nda çok sayıda eski bürokratın bile asaleten ataması yapılmazken Müsteşar Emin Zararsız'ın özel kalem müdürü Ayşen Demirsoy, İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü'nde asaleten grup başkanlığına getirildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bürokratik kadro sıralamasında konum olarak dördüncü sırada yer alan grup başkanlıklarından birine yapılan atama teşkilatta liyakat ve ‘torpil’ tartışmalarına neden oldu. Çok sayıda eski bürokratın bile asaleten ataması yapılmazken Müsteşar Emin Zararsız’ın özel kalem müdürü Ayşen Demirsoy, İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nde asaleten grup başkanlığına getirildi.

MEB’in teşkilat yapısında 2011 yılında gerçekleştirilen köklü değişiklikle genel müdür yardımcılıkları ile daire başkanlıklarına son verilerek ‘grup başkanı’ tanımlaması getirilmiş, çok sayıda bürokrat açığa çıkarak yeni oluşturulan bu kadroya atanmayı beklemişti. Bazı grup başkanlıklarına halen atama yapılmazken, MEB merkez teşkilatta tepki çeken bir atama gerçekleşti. Müsteşar Emin Zararsız’ın özel kalem müdürlüğünü yürüten Ayşen Demirsoy, grup başkanı yapıldı. Mevzuata aykırılık taşımamasına karşın teşkilatta eğitim kökenli çok sayıda ismin bu kadrolar için sırada bulunması; Demirsoy’un eğitimci olmamasının yanı sıra Bakanlık’taki hizmetinin kısalığı eleştirilerin temel nedeni oldu. Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü mezunu olduğu kaydedilen Demirsoy’un grup başkanı yapılması Müsteşar Emin Zararsız’ın personel tercihiyle de çelişiyor. Ömer Dinçer’in bakanlığı döneminde bürokrat atamalarında “yüksek lisans ve doktora yapmış” kişilerin tercih edileceği sık sık dile getirilirken, Demirsoy’un bu kriterleri karşılamamasına rağmen atanması ‘torpil’ tartışmalarına ve liyakat sorgulamalarına yol açtı.

KONCUK: ZARARSIZ GİDERAYAK ATAMASINI YAPTI?

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk yaptığı açıklamada, Ayşen Demirsoy’un, Müsteşar Emin Zararsız’ın sekreteri olmasının atamasında etkili olduğunu savunarak, şunları söyledi: “Bilindiği üzere MEB Müsteşarı Mehmet Emin Zararsız’ın görevinden alınarak yerine Yusuf Tekin’in atanması söz konusu. Şu anda Milli Eğitim Bakanlığı'nda 80’e yakın grup başkanı bulunmaktadır. Bu grup başkanlarından 3/2'si vekaleten görev yapmaktadır. Ancak özelliği neyse, Sayın M. Emin Zararsız’ın sekreteri, Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü mezunu Ayşen Demirsoy bir günde asaleten grup başkanı oldu. Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı’ya, soruyoruz: Asaleten atamayı hak eden onca grup başkanı varken, tek özelliği Sayın Mehmet Emin Zararsız’ın sekreteri olmak olan Ayşen Demirsoy’u bir günde asaleten grup başkanı olarak atarken vicdanınız sızlamadı mı? Vekaleten aylardır görev yapanların suçu nedir? Sizin sorumluluğunuzda olan bir bakanlıkta böylesine haksız, hukuksuz uygulamalar olurken siz ne yapıyorsunuz? Hem Sayın Nabi Avcı’yı hem de torpilli atamanın yapılmasına vesile olan Mehmet Emin Zararsız’ı hakkı yenen eğitimciler adına kınıyoruz.”

ZARARSIZ GÖREVDEN AYRILIYOR MU?

Öte yandan Ömer Dinçer’in Milli Eğitim Bakanlığı görevinden alınmasının ardından kendisiyle birlikte Bakanlığa Müsteşar olarak gelen Emin Zararsız’ın da görevinden alınacağı kulislerde konuşulmaya başlanırken, Zararsız’ın yerine gelecek ismin de belirlendiği ifade ediliyor. Zararsız’ın yerine Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda bakan yardımcısı olan Doç. Dr. Yusuf Tekin’in atanması bekleniyor.


Can Güleryüzlü / Radikal

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları