loading
close
SON DAKİKALAR

'Hapisteki gazeteciler de evinde kalsın'

'Hapisteki gazeteciler de evinde kalsın'
Tarih: 25.03.2020 - 12:55
Kategori: Medya

"Haberin Var Mı?" platformu, hükümetin yeni infaz paketine tepki gösterdi. Platform, "Cinsel suçluların dahi tahliyesini kapsıyor. Peki gazeteciler, öğrenciler ve siyasetçiler, salgın tehdidine rağmen cezaevlerinde mi kalacak?" diye sordu.

Tutuklu gazetecilere destek için kurulan Haberin Var Mı platfomu "İstisna olması gereken tutukluluk tedbiri “kaçma şüphesi, kuvvetli suç delili” gibi gerekçelerle yersizce kullanılmışken, ifade edilen düşüncelerden, yapılan haberlerden dolayı tutuklanmış olanlar derhal tahliye edilmelidir" açıklamasında bulundu.

Platformun sosyal medya hesabından bir de video paylaşıldı. Videoda, "Hapisteki gazeteciler de evinde kalsın. Tutuklu gazetecilere özgürlük. Gerçekleri yazdıkları için hapishanedeler, korona tehdidine karşı savunmasızlar" denildi.

"Haberin Var mı?" platformunun açıklaması şöyle:

"Türkiye’deki 389 hapishanede doluluk oranı yüzde 121. Aralık ayı rakamlarına göre hapishanelerde, aralarında yüzden fazla gazetecinin de olduğu 208 bin hükümlü, 55 bin tutuklu var.

Birçok ülke koronavirüs tehdidi nedeniyle cezaevlerini boşalttı. Türkiye’de hükumet benzer endişelerle infaz süreleriyle ilgili bir çalışma yürütüyor. Ancak anlaşıldığı kadarıyla bu çalışma cinsel saldırı suçlarını, uyuşturucu kaçakçılığını, hırsızlığı, vergi kaçakçılığını, insan ticaretini kapsıyor.

Mesleğini icra etmekten başka bir suçu bulunmayan gazeteciler, öğrenciler ve siyasetçiler ise salgın tehdidine rağmen cezaevlerinde kalacak.

Bu yaklaşım öncelikle Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı!
İstisna olması gereken tutukluluk tedbiri “kaçma şüphesi, kuvvetli suç delili” gibi gerekçelerle yersizce kullanılmışken, ifade edilen düşüncelerden, yapılan haberlerden dolayı tutuklanmış olanlar derhal tahliye edilmelidir.

Hükümlülerin infaz sürelerinde azaltmaya gidilmeli, 3 yıldan az infazı kalanlar ise ayrımsız bir şekilde, hastalığa yakalanmadan derhal tahliye edilmelidir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kriterlerine göre şiddet çağrısı içermeyen fikirlerin açıklanması ve yayılması bir haktır. Yalnızca bu haklarını kullandıkları için hapsedilen tüm gazeteciler de tahliye edilsin, bu sıkıntılı günleri aileleriyle bir arada geçirebilsinler.

Hayata ve toplum sağlığına hep beraber sahip çıkalım.

Sesimize ses katın!"

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları