loading
close
SON DAKİKALAR

Havada direniş kokusu!

Havada direniş kokusu!
Tarih: 16.11.2012 - 13:37
Kategori: Sendika

Hava-İş sendikasına üye iki işçi, sendikal faaliyetler nedeniyle işten çıkarıldı...

İstanbul Sabiha Gökçen Hava Limanında, LİMAK Turizm ve Güvenlik Şirketi çalışanları kısa süre işverenle çalışma koşulları konusunda sorun yaşamışlardı. İşçiler, iş saatleri dışında dinlenme sürelerinde eğitime alınmak istenmişti. Aynı zamanda eğitime gitmeyen işçilerin günlük mesaileri de 12 saate çıkarılmıştı. Ancak işçiler, çalışma süresini artıran ve “dinlenme süresi içerisinde eğitim verilmesi” uygulamasını kabul etmeyerek; hem eğitime katılmamış ve hem de fazla mesaiye kalmayarak direniş göstermişti.

Bu direniş iki gün sürmüştü. İşverenle yapılan toplantı sonucu, taraflar arasında anlaşma sağlanarak çalışma süresi normale dönmüş ve dinlenme süresi içinde de işçilere eğitim verilmemesi noktasında anlaşma sağlanmıştı.

Bu konun üzerinden bir hafta geçmeden, LİMAK Güvenlik şirketi, Hava-İş sendikasına üye olan iki işçiyi eğitime gelmediği gerekçesiyle işten çıkardı.

Sendika yetkililerinin belirttiklerine göre, işten çıkarma nedeni basit bir disiplinsizlik olayı değil; tamamıyla işverenin sendikal faaliyet karşısındaki tahammülsüzlüğü sonucu iki işçi işten çıkarılmıştır.

LİMAK Güvenlik şirketinde, sendikal örgütlenme gerçekleştirilmiş ve yaklaşık 7 aydan beri Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığından sendikal yetki beklenmekteydi. Öte yandan LİMAK grubunun da içerisinde olduğu üçlü uluslar arası konsorsiyum, hileli iflas gerçekleştirerek çok sayıda işçinin işten çıkarılmasını sağlamıştı. İş mahkemesinde, bu sahte iflas durumu açığa çıkarılmış ve işçilerden 208 i tazminata hak kazanmıştı.

Sendikalaşma ve işçi hakları konusunda bu sabıkasıyla da sicili daha da bozulan LİMAK ve ona bağlı şirket, iki işçiyi çıkarma tavrıyla da işçilerin ve sendikanın tepkisini çekmiştir.

Sendika bu gelişme üzerine bir açıklama yaparak hava alanında basın açıklaması eylemi yapılacağını duyurdu. İşçilerin uğradığı haksızlığı protesto etmek ve işvereni uyarmak amacıyla 17 Kasım 2012 - Cumartesi günü, Sabiha Gökçen Hava Limanı yolcu terminali önünde basın açıklaması eylemi gerçekleştirilecek.

Emek.org.tr

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları