loading
close
SON DAKİKALAR

Haziranda açlık sınırı bin 22, yoksulluk sınırı 3 bin 328 TL oldu

Haziranda açlık sınırı bin 22, yoksulluk sınırı 3 bin 328 TL oldu
Tarih: 27.06.2013 - 15:21
Kategori: Ekonomi

Türk-İş tarafından yapılan araştırmaya göre haziran ayında açlık sınırı bin 22 TL, yoksulluk sınırı ise 3 bin 328 TL olarak belirlendi...

Türk-İş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay düzenli olarak yapılan ”açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının 2013 Haziran dönemi sonuçları açıklandı.

Buna göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı bin 22 TL oldu. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı yani yoksulluk sınırı ise 3 bin 328 TL oldu.

Anka'da yer alan habere göre haziran ayında gıda harcaması tutarı özellikle yaş meyve-sebze fiyatlarının etkisiyle arttı. Diğer taraftan döviz kurlarının yükselmesine bağlı olarak başta benzin ve doğal gaza yapılabilecek zamların etkisi, temel girdi maliyetlerindeki artışla birlikte diğer ürünlere yansıması durumunda yaşam maliyeti daha da yükselebilecek.

Asgari ücret günde sadece 1 TL arttı

Türk-İş verilerine göre emekçilerin “geçim şartları” fiyatlardaki artışa bağlı olarak daha da olumsuz etkilenecek. Dört kişilik ailenin yaşam maliyeti yılbaşına göre 120 TL artış gösterdi. Gıda harcamasına altı ayın sonunda gelen ek yük 37 TL oldu. Bir işçi için belirlenen yaşama maliyeti bu ay bin 145 TL olarak hesaplandı. Aile unsuru dikkate alınmadan tek bir çalışan temel alınarak yılbaşında net 773 TL olarak belirlenen asgari ücret temmuz ayından itibaren net 804 TL oldu. Diğer bir ifadeyle asgari ücret günde sadece 1 TL arttı. İşçi kesiminin aldığı ücret belirlenen asgari ücret fiyat artışları karşısında yetersiz kalıyor.

Mutfak enflasyonu yükselişini sürdürdü

Türk-İş’in verileri temel alındığında mutfak enflasyonun yüzde 2,65 oranında yükseldiği gözlemlendi. Yani yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,65 oranında arttı. Bu fiyat artışında meyve-sebze etkili oldu. Yılın ilk altı aylık dönemi itibariyle artış oranı ise yüzde 3.72 oldu. Gıda enflasyonunda 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 10,45 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 5,82 olarak hesaplandı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları