loading
close
SON DAKİKALAR

‘Herkes konuştuktan sonra ben konuşacağım’

‘Herkes konuştuktan sonra ben konuşacağım’
Tarih: 26.09.2013 - 13:03
Kategori: Siyaset

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden ''28 Şubat Davası'' için Devletin ilgili birimlerinden önemli belgeler gelmeye başladı...

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden “28 Şubat Davası” için Devletin ilgili birimlerinden önemli belgeler gelmeye başladı. Milli Güvenlik Kurulu toplantı tutanağının iki naip hakim tarafından incelenip bunun mahkemeye sunulmasından sonra, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı’nın o döneme ilişkin irticai faaliyetler konusundaki raporu da mahkeme başkanına verildi.

Dönemin Başkanı Necmettin Erbakan’a, MGK toplantısında baskı yapıldığı iddialarına karşın, mahkemeye sunulan belgelerde bir baskı olmadığının ortaya çıktığı sanık avukatları tarafından dile getirildi. Mahkeme salonunda adı sıkça dillendirilen dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de SÖZCÜ’nün sorusu üzerine, “28 Şubat Davası için herkes konuştuktan sonra ben konuşacağım. Dava belli bir yere geldikten sonra benimde söyleyeceklerim olacak” dedi.

MİT Raporu mahkemede
MİT Müsteşarlığı tarafından 28 Şubat 1997 tarihinde MGK üyelerine verilen brifingde, yurt içi ve yurtdışındaki faaliyetler anlatıldı, bazı komşu ülkelerin Türkiye’ye rejim ithal etmek için yaptığı faaliyetlere yer verildi.

Müsteşar Sönmez Köksal tarafından kurul üyelerine verilen brifing 20 dakika sürdü, bununla ilgili müzakereler ise 45 dakikada tamamlandı. “Atatürk milliyetçiliğine bağlı Demokratik Laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti Devletine yönelik irtica tehdidinin boyutları nelerdir ve bunlara karşı alınması gereken önlemler neler olmalıdır” başlıklı değerlendirmelerden sonra, 18 maddelik kararların yazıldığı anlaşıldı.

Demirel: güvenlik siyaseti
28 Şubat toplantısı Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in başkanlığında yapılmıştı. Bugüne kadar Demirel’e dönük de eleştiriler yapıldı. Ancak MGK tutanakları ortaya çıktığında, Erbakan’a herhangi bir baskının yapılmadığı anlaşıldı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in de MGK’da tartışılan konunun siyasi değil, “güvenlik siyaseti, güvenliğe ilişkin tehditler” olduğunu belirttiği anlaşıldı.

Ünlü 28 Şubat toplantısının tutanaklarının 29 sayfa olduğu anlaşıldı. Erbakan’a baskı yapıldığını öne sürüp yıllardır, MGK tutanaklarının açıklanmasını isteyenler, tutanakların hakimler tarafından incelinip mahkemeye verilmesinden sonra hayal kırıklığına uğradı.

Davanın erken sonuçlanması bekleniyor
103 sanıklı dava, 13 Ağır Ceza Mahkemesinde hafta içinde hergün devam ederken, sanıkların sorguları da devam ediyor. Mahkeme heyetinin davayı çok uzatmadan bitirmesi bekleniyor. 28 Şubat Davası ile ilgili savcılık tarafından bir soruşturmanın ise devam ettiği bildirildi.

Saygı Öztürk / Sözcü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları