loading
close
SON DAKİKALAR

Herkes Türk dizisi seyredecek

Herkes Türk dizisi seyredecek
Tarih: 11.10.2012 - 10:21
Kategori: Medya

Türk dizileri, Cannes'da düzenlenen MIPCOM fuarından dünyaya yayılıyor...

Dünyada sinema ve eğlence sektörünün geleceğini belirleyen MIPCOM fuarı Fransa ’nın film festivaliyle ünlü şehri Cannes’da başladı. 11 Ekim’e kadar sürecek fuara 100 ülkeden 1846 firma katılıyor. İstanbul Ticaret Odası ’nın öncülüğünde 7 Türk firmasının Türkiye çatısı altında katıldığı MIPCOM’da 11 Türk firması da bireysel olarak yer alıp dizi, film ve belgesellerini dünyaya pazarlıyor.

Cannes Film Festivali’nin düzenlendiği alanda gerçekleştirilen MIPCOM’da Türk dizilerinin varlığı kendini fazlasıyla hissettiriyor. ‘Kuzey Güney’in afişleri binanın tam ortasındaki kafeteryayı süslerken, başta ‘Muhteşem Yüzyıl’ olmak üzere birçok dizi fuarda çarpıcı biçimde kendini gösteriyor.

Bir önceki yıl MIPCOM’da deneyim kazanan Türk firmaları, 2012 Festivali’ne kendilerinden daha emin katıldı. Uluslararası anlaşmaların, işbirliklerinin yapıldığı, filmlerin alınıp satıldığı kültür-sanat pazarı MIPCOM, hem kanallara hem de yapım şirketlerine dizilerini pazarlama şansı getirdi. Dizilerin yayımlandığı kanal ya da dizinin satış hakkını alan firmalar MIPCOM’da dizilerini pazarladı. Dizilerin replik listeleri, müzikleri, dublajları ya da alt yazıları demo haline getirilerek ilgi gösteren alıcılara verildi.

Stratejik öneme sahip

Türkiye’nin Ortadoğu ve Balkan ülkelerine yaptığı dizi ihracatı yılda 60 milyon doları geçmiş durumda. Hedef, bu rakamı 100 milyon dolara çıkarmak. İTO Yönetim Kurulu Üyesi İsrafil Kuralay, film endüstrisinin geldiği aşamanın çok önemli olduğunu söyledi. Dizilerin etkisiyle yurtdışında Türklere bakışın da değiştiğini belirten Kuralay, “Firmalar ürünlerini sattıkça kazanıyor. Ancak burada önemli olan, firmalar kazandıkça Türkiye de kazanıyor. Filmler, diziler ticari bir ürün. 

Kültür-sanat ürünleri ekonomi için stratejik bir öneme sahip. Bir sinema filmi, dizi ya da belgesel milyonlarca insanı etkileyebiliyor” diye konuştu.

Diziler turizme de katkı yapıyor

Sektörün toplumları yönlendirip, diğer sektörleri etkilediğinin altını çizen Kuralay, şunları söyledi:

“İstanbul Ticaret Odası olarak Türk TV ürünlerinin daha geniş kitlelere ulaşması için çaba gösteriyoruz. Ülke olarak bu konuda çok geç kaldık. Ancak bu bir başlangıç ve biz bu başlangıcı çok güzel yaptık.”

İstanbul Ticaret Odası Genel Sekreteri Dr. Cengiz Ersun da, dizi sektörünün gelişmesinin Türkiye’nin tanıtımı açısından büyük önemi olduğunu vurguladı. Ortadoğu, Balkanlar ve bazı Afrika ülkelerine pazarlanan Türk dizilerinin MIPCOM’da farklı ülkelerden alıcı aradığının altını çizen Dr. Ersun, şöyle devam etti:

“Yurtdışında bir TV kanalını açtığınızda Türk dizisine rastlıyorsunuz. Türk dizilerinin turizme yaptığı katkıyı görüyorsunuz. İTO olarak firmaların önünü açıyoruz. Kısaca biz tohumları atıyoruz. Firmalar da o tohumu yeşertiyor. Bundan büyük memnuniyet duyuyoruz.”

Gökçe Aytulu-Radikal 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları