loading
close
SON DAKİKALAR

Herkese seçme seçilme hakkı!

Herkese seçme seçilme hakkı!
Tarih: 11.02.2012 - 22:20
Kategori: Dünya

Suudi kadınlar yerel seçimlere katılma ve oy kullanma hakkını sonunda elde etti.

Dünyada kadın erkek ayrımının en acımasızca yaşandığı ülkelerden biri olan Suudi Arabistan tarihi bir adım atarak kadınlara seçme seçilme hakkı verdi. Kraliyet ailesi tarafından yönetilen ülkede kadınlar artık Şura Konseyi’nin üyesi olacak ve gelecek yerel seçimlerde aday olabilecek. Kral Abdullah, Şura Konseyi’nde yaptığı konuşmada ulemanın üst düzey yetkilileriyle görüştüğünü ve kadınların gelecek oturumdan sonra konseyin tam üyesi olmaları kararını aldıklarını açıkladı. Kadınlara yerel seçimlerde aday olma ve oy kullanma hakkı da verildi.

‘İslami kurallara uygun aday’
Kral Abdullah konseyde yaptığı konuşmada, “Gelecek oturumdan sonra kadınlar Şura Konseyi’nin bir üyesi olacak. Gelecek yerel seçimlerde ise İslami kurallara uygun olarak yarışabilecek veya oy kullanabilecek” dedi. Fakat “İslami kurallara uygun” adayın nasıl bir kişi olacağını tarif etmedi.
Kadınların gelecek perşembe günü yapılacak yerel seçimlerde henüz seçme veya seçilme hakkı bulunmuyor. Suudi kadınlar seçme ve seçilme haklarını ilk kez 2015’te yapılacak seçimlerde kullanabilecek.
Suudi Arabistan’da 150 üyesi kral tarafından atanan Şura Konseyi’nin sınırlı yetkileri bulunuyor. Konsey yürürlüğe yeni bir kanun koyamıyor. Yerel seçimler ise ülkede uygulanan tek seçim sistemi.
Suudi aktivistler yıllardır kadınlar siyasi hakkları için mücadele veriyordu. Ayrıca Suudi kadınlar bir erkek yakınlarının izni olmadan, seyahat edemiyor, çalışamıyor veya ameliyat olamıyor. Ülkede, kadınların araba kullanmalarına da izin verilmiyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları