loading
close
SON DAKİKALAR

Hipertansiyon hastalarına müjde

Hipertansiyon hastalarına müjde
Tarih: 12.02.2012 - 17:46
Kategori: Sağlık, Yaşam

Bursa'da bir hastanede 3'ten fazla ilaç kullanılmasına rağmen düzene girmeyen hipertansiyon hastalığı, yapılan operasyon ardından kontrol altına alındı

75 yaşındaki Nevin Becer, böbrek damarları çevresindeki sinir ağına kontrollü hasar verme sonucunda tansiyon kontrol edilebilir seviyelere çekilerek, hipertansiyon ilaçların bir kısmının bırakılması sağlandı.

Dirençli hipertansiyonlarda 3 veya daha fazla ilaca rağmen tansiyonu kontrol dışı seyreden hastalarda son yıllarda başta Almanya ve çeşitli Avrupa ülkeleri ile Avustralya’da sıklıkla kullanılmaya başlanan böbrek damarları çevresindeki sinir ağına kontrollü hasar verme sonucu tansiyonun daha iyi kontrol edilebilir düzeye çekilmesini sağlayan ’Renal Arter Denervasyon’ yöntemi, Adana ve Ankara’nın ardından Bursa’da da uygulamaya başlandı.

Uzman Dr. Baybars Türel, bu işlemin 3 veya daha fazla hipertansiyon ilacı kullanmasına rağmen tansiyonları yüksek giden hastalarda uygulanacağını açıkladı.

Dr. Türel, operasyonun yapılacağı 75 yaşındaki Nevin Becer adlı hastanın da 5 ’Antihipertansif ajan’ kullanmasına rağmen tansiyonu yüksek gittiğini anlatırken şöyle dedi: "Bildiğiniz gibi hipertansiyon çok ciddi bir korner arter hastalığı.

Damar sertliği dışında ciddi beyin damar hastalıklarına da sebebiyet veren bir hastalık. Dolayısıyla hiperktansiyonu mümkün olduğunca kontrol altına almaya çalışıyoruz. Bu son 2-3 yıl içerisinde özellikle Avrupa’da en çok da Almanya’da popüler hale gelen bir yöntem."

Operasyon yapılışı ile ilgili bilgi veren Dr. Baybars Türel, gerçekleştirdikleri işlemi şöyle anlattı: "Amacımız; böbrek atardamarları çevresindeki sinir ağına kontrollü bir şekilde harabiyet vermek. Bunu korner anjiyografi laboratuarında yapıyoruz.

Korneranjiyografi de olduğu gibi kasıktan bir iğne ile giriş sağladıktan sonra bir katedrali borucuğu röntgen ışığı altında, böbrek damarının içerisine yolluyoruz. İçeriye giriş sağladıktan sonra belli mesafelerde böbrek damarı içerisinde radyo frekansı enerjisi veriyoruz.

Böbrek damarı içerisine verdiğimiz bu enerji ile damar çevresindeki sinirlerde harabiyet meydana geliyor. Riski düşük bir işlem. Yüzde 90 oranında başarı yakalıyoruz. Başarılı olunduğu takdirde 3 ile 6 ay sonra büyük tansiyonda 25-30 milimetre civalık, küçük tansiyonda da 10 milimetre civalık bir düşüş sağlıyor.

Bu da hipertansiyonlu hastalarda istediğiniz hedef değerlere ulaşmada bize yardımcı oluyor. Hatta çok ilaç kullananlarda bu ilaçların bir kısmını bırakmamızı sağlıyor. Hasta 75 yaşında ve hipertansiyon rahatsızlığı uzun süredir var. Hipertansiyonun kontrol edilemediğini hasta da kabul etmiş durumda.

İlaç kullanmasına rağmen 20’lerde seyrediyor. Bu bizim için kabul edilebilir seviyelerde değil. Amacımız bütün ilaçları bıraktırmak değil. Hali hazırda 5 ilaç kullanmasına rağmen tansiyonları yüksek seyrediyor ve istediğimiz seviyelerin çok uzağında.

Amacımız daha kontrol edilebilir seviyelere çekmek. Yapılan çalışmalarda bazı çoklu ilaç kullananlarda zaman içerisinde 6 ay ile 1 sene içinde gerçek cevabı alabiliyoruz. Bu hipertansiyon ilaçlarının bir kısmını bırakmamız mümkün olabiliyor."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları