loading
close
SON DAKİKALAR

Hollanda'daki Türkçe yasağına bir tepki daha

Hollanda'daki Türkçe yasağına bir tepki daha
Tarih: 08.12.2012 - 14:20
Kategori: Özel Haberler

Hollanda'da bazı okullarda uygulanan Türkçe yasağına bir tepki de Malatyalılardan geldi...

Hollanda Türk toplumunun önemli derneklerinden Hollanda Malatyalılar Platformu’nun Genel Sekreteri Ahmet Yalçın Yıldırım, Hollanda’nın bazı okullarında uygulanan Türkçe yasağını eleştirdi ve okulda Türkçe konuştuğu gerekçesiyle okuldan kaydı silinen Türk genci Denizhan Murat Üresin’e sahip çıktı.

Yıldırım açıklamasında: “Amsterdam Cosmicus Montessori Lisesi'nde (CML) okuyan Denizhan Murat Üresin isimli Türk öğrencinin, okulda ve kantininde Türkçe konuştuğu, okul panosuna Türkiye Cumhuriyeti devletinin Kurucusu ve önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün posterini astığı gerekçesi ile okuldan uzaklaştırılmasını öğrendiğimde, “yok daha neler, olmaz böyle saçmalık zorbalık ve keyfilik” dedim. Doğrusu inanamamıştım. Hollanda Türkiye ilişkilerinin 400 yılını kutladığımız bu günlerde ne bu Türkiye ve Türkçe düşmanlığı? Okul idaresi ev bu kararı veren hocalar şunu bilmeliler ki; Türkçe bir dünya dilidir. Türkçe Hollanda'da İngilizce’den sonra en çok konuşulan ikinci yabancı dildir. Yabancı bir dili konuşmanın yasaklanması çağdışı olduğu yasal bir uygulamada değildir. Düpedüz faşizan ve gerici bir uygulamadır. Denizhan Murat Üresin’in eğitim ve öğrenim hakkı gaspına yönelik bu uygulama, aynı zamanda Türkçe’ye, Türkiye devletine ve Önderi Mustafa Kemal’e ve dolaysıyla Türk vatandaşı olan ve Türkçe konuşan herkese yönelik çirkin bir saldırı uygulamadır. Okul yönetimi bu ayıbını düzeltmeli ve Denizhan Murat Üresin’den ve Türklerden ve özür dilemeli, sorumlular cezalandırılmalıdır.” İfadelerini kullandı.

Önemli Türk hemşeri derneklerinden Hollanda Malatyalılar Platformu Genel Sekreteri Ahmet Yalçın Yıldırım “Okulda Türkçe yasağı yokmuş! Denilmekte. Kime inanalım? DHA muhabirinin mikrofonuna açıklama yapan öğrencilere mi? Yoksa Zaman gazetesinin haberciliğine mi? Yorum sizin.” diyerek konuyu sürekli farklı mecraya taşıyan Zaman gazetesi Hollanda muhabiri Basri Doğan gibi bazı maksatlı kişilere tepkisini gösterdi.


Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları