loading
close
SON DAKİKALAR

'Hristofyas'ın imza atmaya cesareti yok'

'Hristofyas'ın imza atmaya cesareti yok'
Tarih: 11.02.2012 - 19:34
Kategori: Dünya

Derviş Eroğlu, Dimitris Hristofyas'ın, kendi halkından korkan bir lider pozisyonuna geldiğini ve herhangi bir anlaşma imzalama cesareti olmadığını söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la New York Grentree'deki 5. üçlü Kıbrıs görüşmesine katılan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve beraberindeki heyet dün gece KKTC'ye döndü. Ercan Havaalanında Grentree Zirvesini değerlendiren Cumhurbaşkanı Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban'ın, ilk toplantının açılışında, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatı nedeniyle kendilerine, üzüntülerini ve Kıbrıs Türk halkına baş sağlığı dileğini sunduğunu belirtti.

Grentree Zirvesi'nden önce Genel Sekreterin liderlere gönderdiği davet mektubunda, yurttaşlık, mülkiyet ile yönetim ve güç paylaşımı başlığı altındaki yürütmenin seçimi konularının ele alınacağını belirttiğini, bu konulara hazırlıklı ve masaya hangi önerileri koyacaklarını bilerek gittiklerini belirten Eroğlu, Rum tarafının ise Ulusal Konsey'de alınan ''hayır''ları tekrarlamak için Grentree'ye geldiğinin anlaşıldığını kaydetti.

Eroğlu, ''Hatta ilk günde, 'elimizde bazı veriler var, bunları Kıbrıs'a gidip değerlendirmemiz gerekir' diyerek, Grentree Zirvesini es geçmeye çalışmışlardır. Tabii ki bu istekleri olmamıştır. Çünkü konuya müdahale ettik, biz buraya Sayın Genel Sekreter'in davet mektubunda ifade ettiği konuları çözmek için geldik ve bir hazırlığımız vardır, sadece birbirimize merhaba deyip de dönme düşüncesiyle buralara gelmedik...'' dedi.

Kendileri gibi Rum tarafının da pozitif yaklaşımı olsaydı Grentree Zirvesinden bir başarı ile ayrılmış olabileceklerini dile getiren Eroğlu, ''Ama Sayın Genel Sekreteri de takdir ediyorum. Çünkü kendi kararlılığını Rum tarafının bu isteksizliğine rağmen sonuna kadar sürdürmüştür'' diye konuştu.

Ban'ın, Özel Danışmanı Alexander Downer'in vereceği rapora göre, tarafları mart sonu veya Nisan başı çok taraflı konferansa davet edebileciğini, olumsuz raporlar gelirse de bunu BM Güvenlik Konseyine ifade edeceğini açıkça ifade ettiğini anımsatan Eroğlu, federal yürütme konusunda iki öneri olduğunu, bunu Genel Sekreter'in ''Türklerin ve Rumların önerisi diye'' teyit ettiğini, bu konuda da pozitif davrandıklarını, Rum tarafının hiç bir pozitif hareket içine girmediğini anlattı.

'Ban'ın tutumundan memnunuz'

Ban'ın, 6 Ocak tarihli davet mektubu ile zirvede uyumlu bir hareket tarzı izlediğini dile getiren Eroğlu, ''Artık işin sonuna gelinmiştir, dolayısıyla sorun ya şöyle ya böyle halledilmelidir mesajını içeren çok açık davranışlar müzakere masasında ortaya koymuştur. Biz tabii ki bu tutumundan dolayı memnun olduk. Rum tarafı ise anlaşmamak için, zamana oynamak için ne mümkünse onu yapmaya gayret etmiştir. Zannederim, Mart ayına kadar geçecek süre içerisinde de herhangi bir müspet hareket içerisine girmeyeceklerdir'' dedi.
 
'Hristofyas, halkından korkan lider pozisyonunda'

BM Genel Sekreteri ile yapacakları ortak açıklamadaki bir cümleden dolayı Hristofyas'ın, ''Bu şekilde yazılırsa beni Kıbrıs'ta mahvederler'' ifadesini kullandığını aktaran Eroğlu, şöyle devam etti: ''Yani kendi halkından korkar bir tavır içerisinde hareket etmiştir. Tabi biz orada kendisine dedik ki; sen eğer lidersen halkını sen yönlendireceksin, ama hep de halkın isteklerinin aksine hareket edeceksin demiyoruz. Ama karşında da bir halkın temsilcisi vardır. Benim muhatabım senin Ulusal Konseyin değil, benim muhatabım sensin. Dolayısıyla biz ikimiz bir anlaşmaya varacağız, yetkili organlarımıza götüreceğiz. Yetkili organlarımızla zaten istişare ediyoruz. Ama Sayın Hristofyas'ın bir kere daha net bir şekilde tavrı ortaya çıkmıştır ki; herhangi bir anlaşma imzalama cesareti yoktur. Kendi halkından korkan bir lider pozisyonunda kendisini daha da net gördüm.''

Hristofyas'ın Mart ayına kadarki tavrından pek de ümitli olmadığını belirten Eroğlu, ama Genel Sekreterin tavrının da kesin olduğunu, yani, ''oyunun sonuna gelindiğini'' kaydetti. Rum tarafının hiçbir olumlu adım atmadığı için Grentree'de ilerlemenin az olduğunu, bundan memnun olmadıklarını, bunu Genel Sekreter'e de söylediğini ifade eden Eroğlu, açıklamasını, ''Mart'ta veya Nisan'da inşallah bu işi olumlu bir şekilde noktalarız'' diye tamamladı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları