loading
close
SON DAKİKALAR

Hukukçulardan itiraz: Teklif, cinsel suçlara af getiriyor

Hukukçulardan itiraz: Teklif, cinsel suçlara af getiriyor
Tarih: 02.04.2020 - 17:27
Kategori: Gündem

İnfaz indirimi düzenlemesinde cinsel suçların kapsam dışı bırakıldığının açıklanmasına, teklifi inceleyen hukukçulardan itiraz geldi.

AKP ve MHP tarafından Meclis’e sunulan infaz indirimi yasa teklifinde kasten öldürme, cinsel suçlar, uyuşturucu ticareti ve terör suçlarının kapsam dışında bırakıldığının açıklanmasına karşın, teklifi inceleyen hukukçulardan itiraz geldi. Hukukçular düzenlemeyi farklı açılardan yorumlasa da çoğu cinsel suçlara ceza indirimi getirildiğini vurguluyor.

AKP ve MHP’nin ortak imzasıyla Meclis’e sunulan ve kamuoyunda “af” olarak değerlendirilen teklif, İnfaz Kanunu başta olmak üzere 11 kanunda değişiklik öngörüyor. Yarın Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülecek teklifin bu haliyle kabul edilmesi durumunda uyuşturucu ticareti ve cinsel istismar suçları, kasten adam öldürme ile terör suçlarında indirim yapılmayacağı açıklanmıştı.

Ancak teklifi irdeleyen hukukçular, maddeler incelendiğinde aslında gerçeğin böyle olmadığını anlattı. Teklifi Evrensel’e değerlendiren hukukçular, özellikle kanun teklifinde kimi belirsizlik ve karışıklıklar olduğunu, bunun tartışmalara neden olduğunu belirtiyor. Kovid-19 salgını nedeniyle yeterince tartışılmayan kanun teklifi, detaylı incelendiğinde itirazlar başladı. Farklı yorumlara neden olan düzenlemeye ilişkin Evrensel’e konuşan hukukçular, cinsel suçlarda bazı indirimlerin söz konusu olduğunu aktardı.

‘NİTELİKLİ DEĞİL İSE YARARLANACAK’
Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı İdil Yalçıner Şimşek, “Böyle bir kanun yapma tekniği olmaz. Maddenin hangi cümlesine ne koydukları belirsiz. Ama sonuç olarak tecavüz gibi nitelikli cinsel saldırı, cinsel istismar ve reşit olmayanla cinsel ilişki suçları 2014 yılında 108. Maddeye getirilen 9. Fıkra gereği 3/4 idi ve şimdi bu teklifte bu hüküme 3/4 oranının korunduğu ekleniyor. Taciz gibi basit cinsel saldırı ve şikayete bağlı reşit olmayanla cinsel ilişki suçu yönünden ise eski kanun dönemindeki 2/3 normal infaz süresi yine 107’ye getirilen düzenleme ile korunuyor. 1/2 burada uygulanmaz diyor” dedi. Türk Ceza Kanunu’nda (TCK), ‘cinsel suç’ diye bir şey olmadığını, suçun, ‘cinsel saldırı suçu ya da cinsel istismar’ diye tanımlandığını belirten Şimşek,  “Cinsel saldırının nitelikli hali ile cinsel istismar hariç cinsel suçlar yine kapsamda. Eğer cinsel saldırı suçu nitelikli değil ve cinsel istismar yoksa sanıklar infaz yasasından yararlanmış olacaklar” dedi.

‘2014’DEN ÖNCEKİ CİNSEL SUÇLARA İNDİRİM GELİYOR’
2014 yılında cinsel suçlara karşı 3/4 indirimi hükmü korunuyor. Ancak bu tarihten önce işlenen cinsel suçları sorduğumuzda, Avukat Senem Doğanoğlu, tecavüz gibi nitelikli cinsel saldırı, cinsel istismar ve reşit olmayanla cinsel ilişki suçlarının 2014 yılında 108. Maddeye getirilen 9. Fıkra gereği 3/4 olduğunu, yeni teklifte bu hüküme 3/4 oranının korunduğunu söyledi. Taciz gibi basit cinsel saldırı ve şikayete bağlı reşit olmayanla cinsel ilişki suçu yönünden ise eski kanun dönemindeki 2/3 normal infaz süresinin yine 107’ye getirilen düzenleme ile korunduğunu belirten Doğanoğlu, 1/2 oranının burada uygulanmayacağının belirtildiğini söyledi. Ancak 2014 öncesi işlenen bu suçlarda geçici maddeyle 2/3 uygulanır hükmü konulduğunu belirten Doğanoğlu, 2014 öncesindeki tecavüz gibi nitelikli cinsel suçlarda  ceza indirimi getirileceğini kaydetti. Doğanoğlu kasten öldürme suçunun süreli hapis cezasında da 2/3 ceza indiriminin korunduğunu  ifade etti.

İHD: MÜKERRER SUÇLAR DA KAPSAMDA
İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 108. Maddesinde değişiklik yapılmasını isteyen teklifin 49. Maddesine dikkat çekerek, mükerrer cinsel suçlar ve uyuşturucu ticaretinin de arasında olduğu adi suçlarda dörtte üç koşullu salıverilme oranının ilk defa işlenen suçlarda olduğu gibi üçte iki oranına indirildiği söyledi.

Fakat teklifin Terörle Mücadele Kanunu’ndaki (TMK) 17.maddesine “Ancak, süreli hapis cezaları bakımından düzenlenen koşullu salıverilme oranı, dörtte üç olarak uygulanır” ibaresinin eklendiğine dikkat çeken Türkdoğan, TMK’da net olarak belirtilen bu hususun kapsam dışı olduğu iddia edilen kasten öldürme, cinsel suçlar ve uyuşturucu ticaretinde netleştirilmediğini aktardı. Adi suçlarda infaz indirimi sürelerin azaltıldığını ama gazetecilerin, siyasetçilerin, sadece tweet attıkları için yargılananların kapsam dışında bırakıldığını belirten Türkdoğan, bunun suç politikası açısından vahim bir durum olduğunu söyledi. Bu gidişle hapishanelerin TMK kapsamında yatanlarla dolacağını ifade eden Türkdoğan, bunun da demokratikleşme konusunda herhangi bir adım atılmayacağı sonucu ortaya çıkardığını dile getirdi.

EMİNAĞAOĞLU: TEKLİF KAPSAM DIŞI BIRAKTI
YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ise "Adalet Bakanlığınca hazırlanan ve elden ele dolaşan taslakta cinsel dokunulmazlığa karşı olan suçların, uyuşturucu imal ve ticareti suçunun kapsam içinde olduğu görülmektedir. Bundan AKP ve MHP'nin amacının bu yönde olduğu anlaşılmaktadır.

Ancak kamuoyunda ortaya çıkan tepkiler sonrası TBMM'ye sunulan teklife ve özellikle teklifin 49. maddesinin son fıkrasına, 52, 53 ve 66 ncı maddelerine konulan hükümlerle cinsel dokunulmazlığa yönelik suçlar, uyuşturucu imal ve ticareti suçu ve yine terör suçlarının bu teklifin kapsamı dışında bırakıldığını belirten Eminağaoğlu,  "Belirli suçları kapsam dışı bırakmak yerine yapılması gereken infazda farklılık yaratılmaması, infazda eşitliğin gözetilmesi, suçların cezaları düzenlenirken cezaların ağırlığının buna göre belirlenmesidir. Kamuoyu bu yönde oluşmamakta, siyasi irade de burada sorumluluk üstlenmekten uzak durmaktadır" diye konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları