loading
close
SON DAKİKALAR

Hükümet, Alpullu Şeker Fabrikası'nı çalıştırmayacak!

Hükümet, Alpullu Şeker Fabrikası'nı çalıştırmayacak!
Tarih: 05.04.2016 - 16:56
Kategori: Siyaset

CHP Kırklareli Milletvekili TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu ‘Alpullu Şeker Fabrikası’ hakkında Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın cevaplaması istemiyle sunduğu önergeye cevap geldi.

CHP Kırklareli Milletvekili TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu ‘Alpullu Şeker Fabrikası’ hakkında Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın cevaplaması istemiyle sunduğu önergeye cevap geldi.

Bakanlığın cevabında'Alpullu Şeker Fabrika ekim alanlarında üretilecek pancarların Eskişehir Şeker Fabrikasında işlenmesine karar verilmiştir.'denildi

''Türkşeker A.Ş. Yönetim Kurulu’nca: Alpullu Şeker Fabrikasında, 2015/2016 kampanya döneminde üretilecek pancar miktarının optirmum pancar işleme kapasitesinin çok altında olması, kampanya sürecinde fabrika günlük işleme kapasitelerine yeterli miktarda pancar temin edilememesi, kapasite kullanım oranının düşmesi, düşük kapasite ve kesikli çalıştırılması halinde şeker kayıplarının artması arıtım güçlüğü ve teknolojik değerlerden sapma sonucu üretilen şekerin kalitesinin bozulması ve bu nedenle geri dönüşlerin artması düşük kapasite ve kesikli çalışma durumunda verimli bir işletmecilik yapılamaması, ürün kalitesinde kalitesinde bozulma ve maliyetlerde aşırı artış olması gibi hususlardan dolayı bu fabrikanın 2015/2016 kampanyasında çalıştırılmayarak Alpullu Şeker Fabrika ekim alanlarında üretilecek pancarların Eskişehir Şeker Fabrikasında işlenmesine karar verilmiştir.''

Soru önergesine Bakan tarafından verilen cevap sonrası Gündoğdu, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

AKP Hükümetlerinin 2008 yılında özelleştirme sürecine aldığı Alpullu Şeker Fabrikası aradan geçen 8 yıla rağmen randımanlı bir şekilde çalıştırılması sağlanamamıştır.

13 yıldır Hükümetin izlediği yanlış tarım politikaları sonucu Trakya’da üretim yapan pancar üreticisi tüm güçlüklere rağmen üretmekten vazgeçmemiştir.

Hükümet ne yazık ki üretimi desteklemekten uzak politikaları sonucu bölgede pancar üretimin düşmesine ve üreticinin toprağa küsmesine neden olmuştur.

Yine bölgede Alpullu Şeker Fabrikası’nın 2015/2016 kampanyalarında çalıştırılmayacak olması bölge üreticisinin, çiftçisinin ve esnafın ekonomik kaybının devam edeceğini açıkça göstermektedir.

Bu konuda hükümetin hiçbir adım atmaması ve gerekli tedbirleri almaması soru önergeme verdiği cevapta açıkça görülmektedir.

Bölgemizin en önemli üretim merkezlerinden birisi olan Alpullu Şeker Fabrikası’nın üretime kazandırılması bölge üreticisine ve ülke ekonomisine katkıda bulunması için gereken tüm çalışmaları, her platformda yapmaya devam edeceğimi bildirir saygılar sunarım.''

Gündoğdu, Kırklareli’nin Babaeski İlçesinde Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleriyle kurularak 1926'da üretime başlayan Alpullu Şeker Fabrikası'nın yıllardır kaderiyle baş başa bırakıldığını dile getirerek bakanlığı şu soruları yöneltmişti:

1-Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 4 kez ihalesi yapılan, 2011 yılında Hükümetiniz tarafından son ihalesi iptal edilen Alpullu Şeker Fabrikası’nın özelleştirme süreci hangi aşamadadır?

2-Hükümetinizin uyguladığı özelleştirme politikası ile yıllardır atıl durumda bırakılan 2 yıldır üretim yapılmayan fabrikayı gerçek değerinde nasıl özelleştireceksiniz, fabrikayı değerinin altında bir fiyatla vermek için mi özelleştirme süreci uzamaktadır, yoksa fabrikayı özelleştirme kapsamından çıkarmayı mı düşünüyorsunuz?

3- Alpullu Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesi sonucunda fabrika kapanacak mıdır, özelleştirme sonrası üretiminin devam etmesi konusunda ihaleyi alan firmaya yaptırımınız olacak mıdır, üretim devam edecekse pancar ekimi ve üretimi konusunda üreticiyi bilinçlendirme, yönlendirme ve teşvik kapsamında neler yapacaksınız?

4-Bölge ekonomisine ciddi katkıları olan Alpullu Şeker Fabrikası’nın kapatılması durumunda bölge halkının, üreticinin, çiftçinin ve esnafın ekonomik kayıplarını nasıl karşılayacaksınız?

5-Özelleştirme sürecindeki Alpullu Şeker Fabrikası’nda geçtiğimiz yıllarda yenilenme yapılarak üretime hazır hale getirilmiştir. Bu yıl bölgemizde önemli miktarda pancar üretiminin de olduğu düşünüldüğünde çalışanın, üreticinin ve bölge esnafının sabırsızlıkla beklediği Alpullu Şeker Fabrikası’nda bu yıl üretim yapılacak mıdır, kapalı olan fabrika açılacak mıdır?

Bakanlığın cevap metni:


Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları