loading
close
SON DAKİKALAR

''Hükümet vatandaşı eziyor''

''Hükümet vatandaşı eziyor''
Tarih: 23.08.2012 - 16:29
Kategori: Siyaset

CHP genel başkan yardımcısı Faik Öztrak, hükümetin zam üstüne zam yaparak vatandaşı ezdiğini öne sürdü...

CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak “Ekonomide ciddi riskler birikiyor, Başbakan döviz rezervleri arttı diye caka satarken çığ gibi büyüyen kısa vadeli dış borçlardan duyduğu korkuyu gizlemeye çalışıyor. Hükümet benzin ve mazot fiyatlarına zam üstüne zam yaparak vatandaşı eziyor.”

Yazılı bir açıklama yapan Faik Öztrak’ın değerlendirmeleri şöyle:

“Gelişmiş ekonomilerin merkez bankalarının yeni bir parasal genişlemeye gidecekleri beklentisi ile artan küresel sermayenin risk iştahı, Türkiye’ye dönük not artırım spekülasyonlarıyla beraber, sıcak para girişini artırarak cari açığın finansman kalitesini hızla bozuyor. Diğer taraftan sıcak para ile değerlenen TL ekonominin uluslararası rekabet gücünü de aşındırıyor. İhracat azalıyor.

Sıcak paraya güvenmenin bedelini, AKP Hükümeti en son 2009 yılında yaşattığı % 4,8 daralma ile tüm vatandaşlarımıza ödetti. Türkiye yeniden bu tuzağa düşme sinyalleri veriyor. Hükümetin yaklaşan seçimler nedeniyle yeniden finansal istikrarı göz ardı ettiği ve sıcak para gelsin ekonomi şişsin yaklaşımını benimsediği görülüyor.

Açıklanan Haziran ayı kısa vadeli dış borç stoku rakamları Türkiye’nin yeni rekorlar kırdığını gösteriyor.

Kısa vadeli dış borç stokunun son üç ayda yaklaşık 10 milyar dolar artarak Haziran’da 100 milyar dolara ulaştığı görülüyor. Bu, yeni bir kısa vadeli dış borç rekorudur.

Kısa vadeli dış borç stokunun Merkez Bankası rezervlerine (Altın + MB Brüt Rezervi) oranı da yeni rekorlar kırmayı sürdürüyor. AKP iktidara geldiğinde Türkiye’nin kısa vadeli dış borç stokunun Merkez Bankası rezervlerine oranı % 58 iken, 2012’nin ilk yarısında aynı oran % 105’e ulaştı. Diğer bir ifadeyle AKP iktidara geldiğinde rezervlerlerle kısa vadeli borçların neredeyse iki katını karşılayacak durumda iken şimdi rezervler kısa vadeli dış borçları bile karşılamıyor.

Veriler bunları söylerken Başbakan mesnetsiz bir böbürlenme içinde. Başbakan Ağustos ayı itibariyle rezervlerin 100 milyar doları aşması ile övünüyor.. Oysa Ağustos’taki rezervlerin düzeyi ancak kısa vadeli dış borç stoku kadar. Bir yılda cari açığın çevrilmesi için mutlaka yeni borçlanmaya ihtiyaç var. Bu, Türkiye ekonomisini dışarıdaki dalgalanmalar karşısında son derece kırılgan kılıyor. Hepimizin aşı, işi, dışarıdan gelecek borca bağlı oluyor. Ekonomi yavaşladıkça borçla aldığımız evimizin tapusunu arabamızın ruhsatını bankalara kaptırma tehlikesi artıyor.

Cari açık ekonomi yavaşladıkça geriliyor ancak kısa vadeli dış borçlar artıkça finansman tarafında kırılganlık artıyor. 
Önümüzdeki 1 yıl içinde ödenecek dış borçlar 144 milyar dolar olmuş. Buna 12 aylık cari açığı da ilave ettiğimizde; Başbakanın böbürlendiği rezervlerimizin önümüzdeki bir yılda yapacağımız ödemelerin yarısını (% 46) bile karşılayamayacağı anlaşılıyor.

Kaldı ki son aylarda biriktirilen bu rezervlerin önemli bir kısmı da Bankaların TL mevduat munzam karşılığında Merkez Bankasına emanet ettiği altın ve paralardan oluşuyor. Kurlarda yaşanacak en küçük bir kıpırdanmada bu emanet dövizlerin bankalar tarafından talep edileceğini unutmamak gerek.

Başbakan son aylarda hızlanan sıcak para girişine güveniyorsa, bu temelsiz bir güvendir. Sıcak para yağışlı günlerde geri alınmak üzere verilmiş emanet şemsiye gibidir.

AKP Hükümeti mesnetsiz böbürlenmek yerine yoksul vatandaşlarımız başta olmak üzere, tüm vatandaşlarımızı sağanak yağmurdan koruyacak tedbirleri biran önce almalıdır. Vatandaş borcun altında ezilir evinin tapusunu arabasının ruhsatını bankalara kaptırır icra kapılarına düşerse bunun sorumluluğu AKP hükümetinindir.

Dünya üzerinde vatandaşına en pahalı benzini kullandıran ikinci iktidar Türkiye’de bulunuyor.

Birinci ülke kişi başına 97 bin dolar olan Norveç.

Hükümet benzin üzerinden adeta Deli Dumrul vergisi alıyor. Benzinin litresi yeniden 4,5 lirayı aştı. PETDER verileri Türkiye’nin tüm Avrupa’da benzinde en çok dolaylı vergi yüküne sahip ülke olduğunu gösteriyor. Hükümet vatandaşına yüklenmeyi bırakmalı, vergi sistemindeki çarpıklıkları giderecek tedbirleri biran önce almalıdır. ”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları