loading
close
SON DAKİKALAR

İBB, Galata Kulesi'ndeki restorasyon skandalıyla ilgili suç duyurusunda bulundu

İBB, Galata Kulesi'ndeki restorasyon skandalıyla ilgili suç duyurusunda bulundu
Tarih: 13.08.2020 - 08:25
Kategori: Gündem

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, Galata Kulesi'ndeki restorasyon skandalıyla ilgili tutulan tutanağı paylaştı. Koruma Kurulları ve Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu duyurdu.

İBB'den alınarak idaresi Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilen Galata Kulesi'nde restorasyon skandal yaşanmış, İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, kule içindeki duvarları hilti ile kırıldığı görüntüleri paylaşmıştı.

Yapılanın suç olduğunu belirten Polat, tutanak tutmak için alana girmek isteyen İBB ekiplerine izin verilmediğini duyurmuştu.

Polat, İBB görevlilerinin tuttuğu tutanağı paylaştı. 

Mahir Polat'ın paylaşımları şöyle:
"Galata Kulesi’nde ortaya çıkan akıl almaz yıkım üzerine İBB olarak acilen uygulamayı durdurmak, yıkım ve diğer uygulamaları yerinde tespit etmek üzere kuleye giden ekiplerimiz içeri alınmamıştır. Ekiplerimiz bu durumu tutanak altına almışlardır. 
KUDEB Yönetmeliği ile görevini yapan birimimizin sahada tespit yapması engellenmiştir. Uygulamanın diğer safhaları yerinde tespit edilememiştir.
Uygulamanın herhangi bir onaylı restorasyon projesine sahip değildir. 1500 yaşında İstanbul’a mal olmuş Galata Kulesi gibi değerli bir eserin muhdes olsun olmasın herhangi bir bölümüne ağır tahrip edici Hilti gibi cihazlarla zarar verilmesi restorasyon ve koruma uygulaması olarak zikredilmesi dahi vahimdir. Söz konusu uygulamalar 2863 sayılı kanun kapsamında suç niteliğinde uygulamalar olup hakkında Koruma Kurulları ve Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.
Yapıya girmemize izin verilmediği için durumun devam edip etmediği hakkında bilgimiz bulunmuyor. Türkiye’nin tarihi değerlerini korumak ve denetlemekten sorumlu tüm kurum ve aktörler bu uygulamaları normal görüyor ve devam edeceklerini ifade ediyorlarsa ifade etmem gerekiyor: lütfen durun, Galata Kulesi ve İstanbul tarihi adına yineliyorum lütfen durun! Yapılanlar suçtur."

İBB yetkililerinin tuttuğu tutanak şöyle:

 

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları