loading
close
SON DAKİKALAR

İBB Meclis Üyesi Tarık Balyalı: AKP'nin imar rantı anlayışı İstanbul'u faciaya sürüklüyor

İBB Meclis Üyesi Tarık Balyalı: AKP'nin imar rantı anlayışı İstanbul'u faciaya sürüklüyor
Tarih: 03.01.2018 - 14:18
Kategori: Medya

İBB'nin CHP'li Meclis Üyesi Tarık Balyalı: Yeni bir ihanet ortaya çıktı. Çekmeköy'de 180 bin 750 metrekare askeri alanı imara açıyorlar. 79 bin dönümü konut alanı olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Tarık Balyalı, Can Ataklı'nın sunduğu Yazı İşleri programına konuk olarak katıldı.

Tarık Balyalı, "Yeni bir ihanet ortaya çıktı. Çekmeköy'de 180 bin 750 metrekare askeri alanı imara açıyorlar. 79 bin dönümü konut alanı olacak" dedi.

"Belediye şirketleri zarar ediyor. İBB'nin 2 yılda kasasına giren kadar ihale yaptığını gördüm" diyen Balyalı, "Büyükşehir, asfalt yapmak için 1 milyar lira borç aldı. Senin elinde asfalt şirketi var bunu devre dışı bırakıyorsun 3. firmaya para kazandırmak için ihaleye gidiyorsunuz" diye konuştu.

İstanbul'da İBB'nin iptal ettiği projelere ilişkin bilgiler veren Balyalı'nın açıklamalarından bazı bölümler şöyle:

"Sefaköy-Başakşehir metro hattını, Çamlıca teleferik hattını, boğazın altından tüp geçişi projesini, Haliç'in altından geçecek hattı iptal ettiler. Bunlar yüksek maliyet ve aşırı borçlanma nedeniyle iptal edildi. 13-14 milyar lirayı buldu borçlanma. 6 tane metro hattının ihale bedeli 13 milyar liraydı. Bu ihaleleri borçlanmayla yapmak akıl dışı. Büyükşehir borçlanmayı tercih ediyordu. 2020'ye kadar borç 26 milyarı bulacaktı. Yüksek maliyetli ihaleler oldu bunlar.  

İptal gerekçesinde 'Metro hattının yeniden projelendirilerek, daha ekonomik ve daha hızlı şekilde yapılabilmesi için söz konusu ihaleler iptal edilmiştir' denildi. Demek ki projelendirmede hata yapılmış, ekonomik değildi. Bence bu iş 2 sene sarkar. Sonra yeni baştan ihale süreci başlayacak, borçlanmalar çıkacak tekrardan. Uzun zamandan beri metroların maddi sorunlardan kaynaklı, ihale öncesi yapılan etütlerle ilgili sorun olacağını önceden görüyoruz. İBB'nin 400 km metro hattı projesi var. Çekmeköy Sancaktepe metrosunun sorun olduğunu söylüyorduk. Metro Ihlamurkuyu'dan tek tüpte geçecekti, zemine bakınca bunun mümkün olmadığını görmüşler. Zeminde çökme tehdidi olduğunu söylemişlerdi. Teknik olarak da raporların sorunlu olduğunu gördük. Raporlar, zemin etütleri, maliyetler doğru hazırlanmıyor. Verilen sürenin üzerinden 2,5 sene geçti ama sadece 9 durak açıldı. Büyükşehirin her noktasında planlama hataları var. Kadir Topbaş hesap vermeden gitti ama peşini bırakmayız. Topbaş tek başına almadı kararları, AKP aldı. Mevlüt Uysal bugün belki yanlıştan dönüyor ama doğru yapmıyor. Topbaş'a bu projelerin bitirelemeyeceğini tek tek anlattık. 

Belediye şirketleri zarar ediyor. İBB'nin 2 yılda kasasına giren kadar ihale yaptığını gördüm. 

4 sene önce İBB borcu 1-2 milyardı, şimdi  13-14 milyara geldi. İstanbul'da çözüme yönelik işler yapmıyorlar. Ulaşıma yönelik önermeleri yanlış. Duvarlara çiçek ekiyorlar. İstanbul'da yapılan şehir parkı biliyor musunuz? 

İSPARK, BELTUR gibi belediye iştirakleri zarar ediyor. 

İSFALT, aritmetik hata olduğu için ihaleden elendi. O da nasıl olduğu şüpheli. İSFALT ihaleyi almadı elinde iş kalmadı, gelir ele de etmiyor. Çalışan dünya kadar personelin parası belediyeden çıkıyor. Siz işinizi kendi şirketinize yaptırmıyorsanız zarar edersiniz. Asfalt yapmak için 1 milyar lira borç aldı belediye. Senin elinde asfalt şirketi var bunu devre dışı bırakıyorsun 3. firmaya para kazandırmak için ihaleye gidiyorsunuz. 

-8-10 ihale iptal edildi. Daha da devam eder. Yatırım bütçesi diye bir şey var. Yatırım bütçesi 9,5 milyar lira. Yüzde 90'ını devam eden projelere ayırmışlar. Önümüzdeki 2-3 sene ciddi bir yatırım yapılmaz bence. Kalabalık ve çevre kirliliği artar. 

Gündem Türkiye'de çok hızlı değişiyor. Bunlar basında uzun uzun yer aldı ama hayatımızı ilgilendirmezmiş gibi davranıyoruz ama ilgilendiriyor. Ne vatandaş ne büyükşehir ilgilenmiyor ama geldiğimiz nokta bizi haklı çıkarıyor. 

3 katlı tünel yapacaklar. Buna yönelik pek çok teknik tartışma yapılıyor. Önümüzdeki dönemin en çok konuşulacak proje belki de bu olacak.

Doğru planlansa metrolar doğru projelerdi.

İBB Sarıyer Belediyesi'ne yazı yazdı, 'ruhsat verme hakkınızı ben alıyorum' dedi. Bu, Sarıyer Belediye Başkanı ruhsat vermediği için oldu. Erdoğan 5+1 diyor, yatay yapılanma dedi, ne oldu? 14+1 oldu. Söylediği yaptığı arasında dağlar kadar fark var. 

İstanbul Yeşilyurt turizm merkezinin yanında 15 katlı otel yapacaklar. 

Yeşilköy halkının denize ulaşacağı alan neredeyse kalmadı. Bütün sahiller işgal edilmiş durumda. 

Yeni bir ihanet ortaya çıktı. Çekmeköy'de askeri alanı imara açıyorlar. 180 bin 750 metrekare alan imara açılıyor. 79 bin dönümü konut alanı olacak. 

Esenler'deki askeri alanlara 55 bin ila 70 arası konut yapılacağı konuşuluyordu. Deprem riski var. Askeri alanı imara açtık oralara taşıdık diyelim o boşaltılan alanı park yapacak mısınız? İnsanların nefes alacağı alan haline getirmeyecekler, rezidans yapacaklar. İstanbul'daki en büyük fuar alanı Pendik'teydi şimdi orada fuar yapabileceğiniz tek metrekare yer yok. AVM'ler var.

AKP'nin imar rantı anlayışı İstanbul'u faciaya sürüklüyor. 

Bir ülkenin nüfusunun 5'te 1'inin yaşadığı bir şehir olabilir mi? Hangi okul, hangi alan bu şehre yeter.

Avrupa'da trenden inince metrobüse biniyorsunuz. İstanbul'da 1 km gidiyorsunuz metrobüse ulaşmak için. 

AKP iktidarı imar rantından besleniyor. 

Ulaşım çalıştayı yaptık. İstanbul'un sorunlarının çözümü kolay değil ama çözümü var. 

Kanal İstanbul, 3. havalimanı planlarda yok. Kaçak durumdalar. 100 binlik planlar bittiğinde göreceğiz."

Vişne Haber Ajansı 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları