loading
close
SON DAKİKALAR

İçişleri Bakanlığı'ndan 29 Ekim kutlamalarına yasak!

İçişleri Bakanlığı'ndan 29 Ekim kutlamalarına yasak!
Tarih: 27.10.2020 - 09:15
Kategori: Gündem

İçişleri Bakanlığı'ndan 81 ilin valiliğine 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ilgili genelge gönderildi.

İçişleri Bakanlığı'nın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarıyla ilgli valiliklere gönderdiği genelgede "Vali/Kaymakam tarafından onaylanan tören ve kutlama programı dışında başkaca bir kurum/kuruluş tarafından program düzenlenmesine müsaade edilmeyecek" denildi.

Bakanlğın genelgesi şöyle:

"Cumhuriyet Bayramı tören ve kutlamalarının, yüce milletimizin bağımsızlık bilincini perçinlemesi, milli birlik ve beraberliğimizi güçlendirmesi, ulusal dayanışmaya katkı sunması ve devlet adına törenlerin sadece bu günde icra edilebilmesi açısından ulusal bayramlarda düzenlenen tören ve kutlamalar içerisinde müstesna bir yeri ve önemi bulunmakta.

Cumhuriyetimizin ilanının 97. yıldönümünün kutlanacağı Cumhuriyet Bayramı törenlerinin, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında içerisinde bulunduğumuz ‘kontrollü sosyal hayat' döneminin maske ve temizlikle birlikte temel prensiplerinden olan fiziki mesafe kuralına riayet edilebilmesi için bazı ilave önlemlerin alınarak kutlanması dönemsel bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmakta. 

Cumhuriyet Bayramı'nın coşkusunu yansıtabilecek ve aynı zamanda salgınla mücadele koşullarına uygun tören/etkinlik/programlara yer verilmesi, Tören ve Kutlama Komitesi tarafından düzenlenerek Vali/Kaymakam tarafından onaylanan tören ve kutlama programı dışında başkaca bir kurum/kuruluş tarafından program düzenlenmesine müsaade edilmeyeceğinin bildirilmesi gerektiği değerlendirilmekte."

Genelgede ayrıca, 28 Ekim’de gerçekleştirilecek çelenk sunma törenlerinin kamu kurum ve kuruluşları ile Meclis’te grubu bulunan siyasi parti temsilcileri, şehit ve gazi dernekleri temsilcilerinden oluşan sınırlı sayıda katılımcıyla gerçekleştirilmesi ve tebrik kabullerinin açık alanda ve büyükşehirlerde 60, diğer illerde 40 kişiyi geçneyecek şekilde sınırlı sayıda katılımcıyla gerçekleştirilmesi gerektiği belirtildi.

Yasak kararına sosyal medyada tepki yükseldi. 

Sosyal medya kullanıcıları, 300 binden fazla kişinin bir araya geldiği Ayasofya'nın açılışını, AKP kongrelerini, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın mitinglerini hatırlatarak 29 Ekim yasağına tepki gösterdi.

CHP'den tepki: Kutlayacağız

Yasağa CHP'den de tepki geldi. CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "30 Ağustos Zafer Bayramından sonra şimdi de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı önlem alarak dahi kutlamamız yasaklanıyor. Gücünüz yetmeyecek asla, içimizdeki Cumhuriyet sevgisini ve Atatürk sevdasını yok etmeye. Size rağmen halkımızla bayramımızı kutlayacağız" dedi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları ifade etti:
"Ayasofya’nın 350 bin kişi ile ibadete açılmasına yasak yok, Malazgirt Zaferi etkinliklerine yasak yok, AKP mitinglerine yasak yok, Cumhurbaşkanı’nın “keyif çayı” dağıtmasına yasak yok; Söz konusu 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı olunca virüs var!"

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, tepkilere ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Çataklı, 29 Ekim kutlamalarının yasaklanmadığını öne sürerek, "Evlerin cam ve balkonlarının Türk bayraklarıyla donatılması" şeklinde coşkuyla kutlanacağını kaydetti.

Çataklı'nın açıklaması şöyle:

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları