loading
close
SON DAKİKALAR

İHD Diyarbakır Şubesi'nden toplu mezar haritası

İHD Diyarbakır Şubesi'nden toplu mezar haritası
Tarih: 14.08.2013 - 13:08
Kategori: Siyaset

Rahşan Bataray: Mezarlarda bulunan kemiklerin kayıt altına alınması ve DNA incelemesi için DNA bankası oluşturulması gerekli...

Güneydoğu’da 80'ler ve 90'larda yaşanan faili meçhul cinayetlerin ve zorla kaybedilmelerin izini süren İnsan Hakları Derneği (İHD), ayrıntılı bir toplu mezar raporu ve interaktif toplu mezar haritası oluşturdu.

İHD Diyarbakır Şubesi'nin internet sitesinde yer alan interaktif haritada, zorla kaybettirilen ve öldürülen vatandaşların sonradan çeşitli yollarla keşfedilen mezarları işaretlendi.

İHD Diyarbakır Şubesi Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Rahşan Bataray, şu bilgiyi verdi: “Bu haritayı herkes derneğin sayfasında görebilir. Haritada, açılan toplu mezarlarda kaç kişinin kemiklerinin çıkarıldığına ilişkin bilgiler var. İnternet üzerinden toplu mezar iddiası başvurusu yapılabiliyor. Araştırmalar sonucunda 253 toplu mezar tespit ettik. Bu toplu mezarlarda 3 bin 248 kişi bulunduğu yönünde iddialar var.

29 toplu mezar, savcılığa yaptığımız başvurular sonucunda açıldı. Bulunan kemiklerin kayıt altına alınması ve DNA incelemesi için DNA bankası oluşturulması gerekli.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları