loading
close
SON DAKİKALAR

İHD Hayata Dönüş'ü Taksim'de protesto etti

İHD Hayata Dönüş'ü Taksim'de protesto etti
Tarih: 20.12.2012 - 01:21
Kategori: Sağlık, Yaşam

İHD Cezaevi Komisyonu, 19 Aralık Katliamını protesto etmek için Tünel'den Taksim'e yürüdü...

19 Aralık 2000 tarihinde siyasi mahpusların kaldığı 20 hapishaneye eş zamanlı yapılan ‘’Hayata dönüş’’ operasyonları bugün İHD’nin öncülüğünde protesto edildi.

İHD’nin öncülüğünde 28 devrimci tutsağın katledildiği 19 Aralık 2000 tarihlerinde gerçekleştirilen katliam bugün Taksim’de protesto edildi.

Tünel’de bir araya gelen eylemciler Taksim tramvay durağına kadar yürüdü.

Hayatını kaybeden tutsakların fotogramlarını taşıyarak ‘’Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük’’, ‘’F tipi hücreler kapatılsın’’, ‘’Devlet emretti 57. Hükümet katletti’’, ‘’Katliamın 12. Yılındayız bir daha asla’’, dövizleri taşıyan eylemciler ‘’Katil devlet hesap verecek’’, ‘’Devrim şehitleri ölümsüzdür’’, ‘’Zindanda hücrede dövüşene bin selam’’ sloganları attı.
Taksim tramvay durağına geldiklerinde ölen tutsakları için bir dakikalık saygı duruşunda duruldu.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Sevim Kalmal, Hayata dönüş operasyonu adıyla düzenlenen operasyonlarda 28 siyasi mahpusun katledildiği ve yaralandığını, bu süreçte 122 mahpus ve mahpus yakının ölüm orucunda yaşamını yitirdiğinin hatırlatarak, yalnızca askerin ve siyasi otoritelerin değil medyanın da çarpıtılmış kirli haberlerle bu karanlık operasyona meşrutiyet sağladığını söyledi. 

‘’19 Aralık operasyonu devletin muhalif güçlere, asıl olarak da devrimci, demokrat, muhalif sol güçlere karşı ezme, yok etme, sindirme amaçlı bir hegemonya sağlama girişimiydi’’ diyen Kalman, katliamın ardından bu operasyonun planlamasında ve icrasında görev yapanların yargılanmak yerine terfi ettirilerek ödüllendirildiğini belirtti.

Operasyonda gerçekleşen ölüm ve yaralanma olaylarına ilişkin davaların yıllar sonra açıldığını, Bayrampaşa Cezaevi davasının 10 yıl sonra hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti.

Yıllar sonra ortaya çıkan "Tufan Planı"nı hatırlatan Kalman, bu planda, devletin tam bir savaş terminolojisiyle, içerideki mahpuslara nasıl müdahalede bulunması gerektiğinin ayrıntılarıyla hesaplandığını ifade etti.

"19 Aralık katliamı, halka karşı bir şiddet mekanizması olarak örgütlenmiş bulunan devletin gerçekleştirdiği en kanlı katliamlardan biri olarak tarihe geçti" diyen Kalman, şöyle devam etti: "Bizler ne pahasına olursa olsun adalet istemeye devam edeceğiz ve hesaplaşmaktan asla vazgeçmeyeceğiz."

İHD üyeleri, açıklamanın ardından, katliamda yaşamını yitiren devrimcilerin fotoğraflarını ve karanfilleri Taksim Meydanı'na bırakarak, eylemlerini sonlandırdı.

Vişne Haber Ajansı/Rojda Duygu Yeşilgöz



ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları