loading
close
SON DAKİKALAR

İHH ve El Kaide'ye Paralel baskın

İHH ve El Kaide'ye Paralel baskın
Tarih: 15.01.2014 - 10:38
Kategori: Gündem

6 ilde El Kaide baskınları yapıldı. Depoları aranan İHH, cemaati suçladı...

Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla Van merkezli 6 ilde El Kaide örgütüne yönelik kapsamlı operasyon yapıldı. Operasyonlarda El Kaide’nin önde gelen iki isminin de yakalandığı iddia edilirken, toplam 22 kişi gözaltına alındı. 

Operasyon kapsamında İHH ve Katar Kızılayı’nın Kilis’teki deposuna da baskın yapıldı. İHH Genel Sekreteri Yaşar Kutluay, Mavi Marmara baskınından beri aralarının bozuk olduğu Fethullah Gülen cemaatini suçladı. El Kaide terör örgütüne yönelik uzun süredir devam eden teknik ve fiziki takibin ardından Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla dün sabah saatlerinde Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ile İstihbarat Şube ekipleri harekete geçti. 

Van merkezli Adana, Gaziantep, İstanbul, Kilis ve Kayseri’de eşzamanlı operasyon başlatıldı. Operasyon kapsamında Van’ın eski Akit ve Yeni Şafak temsilcisi Kenan Gül, Haksöz yazarı Abdulkadir Şen’in de aralarında bulunduğu 18 kişi, Kayseri’de İHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Recep Çamdalı ve İstanbul’da gözaltına alınan 3 kişi Van’a gönderildi. 

El Kaide operasyonunda gözaltına alınan şüphelilere, “Afganistan, Pakistan gibi ülkelerden gelen El Kaidecilerin Suriye’ye geçişini sağlamak; El Kaide için Suriye’ye eleman göndermek; esnaftan para toplayarak bu parayı El Kaide güçlerine aktarmak; Suriye, Pakistan ve Afganistan ülkelerine silahlı eylemlerde kullanılmak üzere eleman, para, gıda, yiyecek, silah vb. temini ve aktarımı yapmak; Suriye’deki El Kaide bağlantılı kamplara giderek para, silah, giyim ve gıda malzemeleri ikmali yapmak; illegal eylemler organize etmek; El Kaide’ye eleman sağlamak” gibi suçlamalar yöneltildi. 

Operasyonda El Kaide’nin Ortadoğu’da ikinci ismi olarak anılan İbrahim Şen’in ve El Kaide Türkiye yapılanması sorumlularından Halis Bayancuk’un da yakalandığı iddia edildi. İbrahim Şen’in eski El Kaide lideri Habip Akdaş’ın ABD polisi tarafından öldürülmesi sonrası, Türkiye hücrelerini toparladığı ve Türk El Kaide’sinin başına geçtiği söyleniyor. 

El Kaide’nin üst düzey yöneticilerinden 3 kişinin ise Suriye’ye kaçtığı iddia edildi. Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında, İHH Vakfı Kilis Şubesi ile deposunda da arama yapıldı. Polis, sabah saatlerinde İHH’nin Yaşar Aktürk Mahallesi’ndeki bürosuna baskın yaptı. Çevrede güvenlik önlemi alınırken, içeriye giren ekipler fiziki aramanın yanı sıra 10 bilgisayara el koydu. İHH çalışanı İ.İ’nin de gözaltına alındığı belirtildi. Bu arada, polisin, aynı binada faaliyet gösteren Katar Kızılayı irtibat bürosunda da arama yaptığı bildirildi. İHH İnsani Yardım Vakfı Suriye Koordinatörü Serkan Öktem, baskında el konulan bilgisayarların Kilis Emniyet Müdürlüğü’nde incelendikten sonra iade edildiğini kaydetti.

İHH, cemaati suçladı

İHH’nin Fatih’teki merkez binasında düzenlenen toplantıda konuşan İHH Genel Sekreteri Yaşar Kutluay “Kilis ofisimize, il emniyet müdürünün ve valinin haberinin olmadığı şekilde, nereden geldiği belli olmayan bir ekip, hukuksuz bir şekilde arama yaparak, zorla imza attırmaya çalışarak ve tek başlarına bütün malzemelerimizi karıştırarak bir arama gerçekleştirmiştir” dedi. 

Arama sonucunda vakıfta çalışan 1 kişinin gözaltına alındığını ifade eden Kutluay, şöyle devam etti: “Hem Türkiye içerisinde hem de dışarıda İsrail’e yardım eden, İsrail’in buradaki maşalığını yapan paralel yapılar, örgütler, İHH’nin ve İHH nezdinde aslında bütün Türkiye halkına bir operasyon yapma hedefindedir” diye konuştu. Kutluay, gazetecilerin “Bu paralel yapı Fethullah Gülen cemaati mi” sorusuna, “Yani zaten adı belli. 

Bir süredir yaşadığımız sıkıntılar belli. Mavi Marmara sürecinde yaşadığımız sıkıntılar belli. Bunu bütün medya zaten biliyor. Yani içindeki yapıları olabilir. Farklı yapılar olabilir. Veya orayı kullanan yapılar olabilir. Ama bizim bilgilerimiz hep o taraftan doğru geliyor. 

Hep bize o taraftan doğru gelen bir saldırı var” ifadelerini kullandı. İHH avukatlarından Uğur Yıldırım ise aramanın hukuka aykırı olduğunu savunarak “Arama kararında kapsam ve yetki aşımı yapılmıştır. Son aldığımız bilgiye göre Adalet Bakanlığı tarafından da bu aramayı yapan polisler hakkında soruşturma şu an Kilis’te açılmış durumdadır. Bununla ilgili iki cumhuriyet savcımız görevlendirilmiştir” dedi. 

Bozdağ: Asparagas Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, operasyon nedeniyle Kilis’te İHH bürosunda arama yapan polisler hakkında soruşturma açıldığı iddialarıyla ilgili, “Bu tamamen asparagas bir bilgidir” dedi. 

Kilis’te görevden alma Ancakbakan Bozdağ’ın açıklamalarına karşın Kilis Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Devlet Çıngı, öğleden sonra valilik kararıyla görevden alındı. Çıngı, Çocuk Şube Müdürlüğü’ne atandı .

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları