loading
close
SON DAKİKALAR

İkramlar ara öğün olsun

İkramlar ara öğün olsun
Tarih: 12.02.2012 - 16:10
Kategori: Sağlık, Yaşam

Bayramda şölene dönüşen sofralar raharsızlığa dönüşmesin

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök, Ramazan boyunca dinlenen midelerin, bayramda şölene dönüşen sofralar nedeniyle rahatsızlık yaşatabileceği uyarısında bulundu

Ramazan ayının hemen ardından gelen bayram, beslenme şeklindeki ani değişikliklerden dolayı çeşitli sağlık sorunları da beraberinde getirebileceği uyarısında bulunuldu. Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök, Ramazan boyunca dinlenen midelerin, bayramda şölene dönüşen sofralar nedeniyle rahatsızlık yaşatabileceğini belirterek, "Bayramda tadınızın kaçmaması için yapılması gereken tek şey sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmek" dedi.

Özgök, tatil, ramazan, bayram derken sağlıksız beslenme, öğün atlama, fazla yemek yeme, hareketsizlik nedeniyle beslenme alışkanlıklarımızda değişiklikler olduğuna dikkat çekti. "Sağlıklı beslenmenin zamanı yok" diyen Özgök, ramazan ayı boyunca iki ana öğün ile beslenen bedenimizin, bayramda aşırı tüketilecek yiyeceklerle dengesinin bozulabileceğini belirtti. Özgök, "Ramazan ayının sona ermesi ile birlikte bayramda normal yeme düzenine geçildiğinde fazla yemek yeme eğilimi olabileceği için mide rahatsızlıkları ve hazımsızlık şikayetleri artabilir" uyarısında bulundu. Özgök, sağlık sorunlarıyla bayramınızın zehir olmaması için şu önerilerde bulundu:

3 ÖĞÜN MUTLAKA YAPILMALI
"Az ve sık beslenilmeli, öğün atlamamaya özen gösterilmelidir. Mümkünse ana öğünlerin arasına ara öğünler eklenerek bir sonraki öğünde fazla miktarda tüketimin önüne geçilmelidir. Böylelikle öğün sayısının arttırılması ile metabolizma çalışmasına da katkıda bulunulmuş olur. Ara öğün tercihleri meyve, süt, yoğurt, ayran, taze sıkılmış meyve suları gibi sağlıklı gıdalardan yana kullanılmalıdır.

KAHVALTI ÇOK ÖNEMLİ
Bayramda sağlıklı beslenebilmek için genel beslenme kurallarına dikkat edilmelidir. Güne mutlaka kaliteli ve sağlıklı bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Kahvaltıda kullanılan peynirin, sütün yarım yağlı; ekmeğin ise lif oranı yüksek olanları tercih edilmelidir. Kahvaltı menüsünü zenginleştirmek için vitamin mineral oranı da yüksek olan söğüş domates, salatalık, biber gibi sebzeleri bolca kullanılabilir. Kahvaltı sofrasında kızartılmış gıdalar, salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren gıdalar tercih edilmemelidir.

İKRAMLARI ARA ÖĞÜN OLARAK DEĞERLENDİRİN
Bayram boyunca yapılan her ziyarette ikram edilen çikolata, şeker, tatlı tüketimine çok dikkat edilmelidir. Boş kalori olarak değerlendirilen miktar olarak küçük ancak kalori olarak yüksek olan bu gıdalar sadece günlük alınan enerjinin artmasına neden olmaktadır. Bu durumda bayram sonrası tartıda kilo artışını görmemize neden olabilir. Bu yüzden yapılan her ziyarette ısrarla ikram edilen tatlılardan sadece tadımlık tüketmek daha uygun olacaktır.
Yapılan ziyaretler sırasında mümkünse şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etmek daha doğru bir seçim olacaktır. Misafirlerimize yapacağımız ikramları da sütlü tatlı veya çeşit olarak bolca bulunan meyve olarak değiştirmemiz ve yaptığımız ikramlarda ısrarcı olmamamız daha uygun olacaktır.

SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT
Havanın sıcak olması nedeniyle su ihtiyacı mutlaka karşılanmalıdır. Bayram süresince ve bayramdan sonra da tüketilen sıvı miktarına özen gösterilmelidir. Günde ortalama 1,5 ? 2 litre su içilmelidir. Özellikle sıvı tüketimini arttırmak için kolalı içecekler, çay ve kahve gibi direk etkisi olan, yani vücuttan suyu uzaklaştıran içecekler yerine ayran, taze sıkılmış meyve suyu veya bitki çayları tercih edilmelidir.

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT!
Diyabet, tansiyon, kalp rahatsızlığı, böbrek problemleri gibi kronik hastalıkları olanların, hamilelerin, emziren annelerin ve diyet yapanların bayram süresince diyetlerine dikkat etmeye devam etmeleri çok önemlidir.

MUTLAKA YÜRÜYÜŞ
Bayram süresince alınan fazla enerjiyi harcamak için mutlaka egzersiz veya yürüyüş yapmaya dikkat edilmelidir. Egzersiz veya yürüyüş yapmaya fırsatımız olmasa dahi mümkün olduğunca hareketli olmaya dikkat edilmelidir. Kısa mesafeler için araba kullanmamak, birkaç kat için asansör kullanmak yerine merdivenleri kullanmak bile hareketlilik sağlayacaktır."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları