loading
close
SON DAKİKALAR

İKSV 40. Yaşını kutladı

İKSV 40. Yaşını  kutladı
Tarih: 28.09.2012 - 16:13
Kategori: Kültür & Sanat

İKSV şefleri Sir Simon Rattle yönetimindeki Berlin Filarmoni Orkestrası'nı Türkiye'ye getirmeyi başardı...

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), dün akşam Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Berlin Filarmoni Orkestrası’nın verdiği 40. Yıl Özel Konseri öncesinde öncü ve resmi sponsorlarına teşekkür etmek için özel bir resepsiyon da düzenledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılımıyla gerçekleştirilen teşekkür resepsiyonu, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın açılış konuşmasıyla başladı. Bülent Eczacıbaşı konuşmasında, “Özel kuruluşların üstlendiği uzun süreli ve kapsamlı sponsorluklar, kâr amacı gütmeyen kültür-sanat kurumları için hayati önem taşıyor. 

Öncü ve resmi sponsorlarımıza, hem uluslararası ölçekte dört festival ve iki bienali başarıyla gerçekleştirmemize katkıda bulundukları hem de birçok farklı kuruma örnek oluşturarak ülkemizde kültür-sanat sponsorluğunun yerleşmesini sağladıkları için içten teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Asıl teşekkür İKSV’ye

Konuşmanın ardından İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, İKSV’ye destekleri için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a bir teşekkür plaketi sundu. Günay; “Asıl biz bu örnek çalışmasından dolayı biz İKSV’ye teşekkür etmeliyiz.” dedi. Bu konserin bir bölümünü izleyebileceğini açıklayan Günay, orkestranın bugün İzmir Uluslararası Müzik Festivali kapsamında Efes Ticaret Agorası’nda vereceği ikinci konsere de gideceğini belirtti.. 

Defne Halman’ın sunuculuğunu üstlendiği resepsiyonda daha sonra, İKSV Öncü Sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu adına CEO Dr. Erdal Karamercan ile İKSV Resmi Havayolu Türk Hava Yolları adına Genel Müdür Doç. Dr. Temel Kotil, Resmi İletişim Sponsoru Vodafone Türkiye adına İcra Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel ve Resmi Taşıyıcı DHL Express adına Kurumsal İletişim Müdürü Nur Bircan’a, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı tarafından
teşekkür plaketleri takdim edildi.

Gecede ayrıca İKSV 40. Yıl Özel Konseri olan Berlin Filarmoni Orkestrası Konseri’nin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan eş sponsorlara da birer teşekkür plaketi takdim edildi. Borusan Otomotiv, Eczacıbaşı Topluluğu, Ethem Sancak-Hedef Alliance Holding AŞ, Koç Holding, Mercedes-Benz Türk AŞ, Bell Şirketler Topluluğu ve Organik Holding AŞ yetkililerine plaketleri, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı tarafından verildi. Sponsor ve destekçi kurumlardan birçok davetlinin katıldığı resepsiyonun ardından, Berlin Filarmoni’nin verdiği İKSV 40. Yıl Özel Konseri başladı.

Günümüzün en önemli klasik müzik oluşumlarından Berlin Filarmoni Orkestrası, daimi şefi Sir Simon Rattle yönetiminde Türkiye’den iki solistle İKSV’nin 40. yılı için verdikleri özel konserle dinleyenlere uzun süre unutulmayacak bir müzik gecesi yaşattı. Kariyerlerini yurt dışında sürdüren genç Türkiyeli müzisyenlerden çellist Efe Baltacıgil ve kardeşi kontrbas sanatçısı Fora Baltacıgil, konserin solistleri olmanın yanı sıra Berlin Filarmoni Orkestrası ile çalan Türkiye’den ilk solistler oldular.

2002 yılından bu yana Sir Simon Rattle’ın yönetimindeki Berlin Filarmoni Orkestrası konsere Schubert’in “Bitmemiş Senfoni”si ile başladı. Ardından Efe Baltacıgil ve Fora Baltacıgil’in solistliğinde Bottesini’nin “Viyolonsel ve Kontrbas için Düzenlenmiş Grand Duo Concertant”ını seslendiren orkestra, programı Beethoven’in “La majör 7. Senfoni”si ile noktaladı. Şef Sir Simon Rattle, Berlin Filarmoni Orkestrası ve konserin Türk solistleri Efe ve Fora Baltacıgil ısrarlı alkışlara Elgar'ın Salut d'Amour eserini çalarak teşekkür ettiler.

Sir Simon Rattle

Müzik yönetmenliğini ve daimi şefliğini Wilhelm Furtwangler, Herbert von Karajan ve Claudio Abbado gibi
20. yüzyıla damgasını vurmuş şeflerin ardından 2002 yılından bu yana Sir Simon Rattle’ın üstlendiği
Berlin Filarmoni Orkestrası, dünyanın en önemli orkestralarından biri olarak kabul ediliyor. 130 yıldır her bir konseri tüm dünyada dikkatle takip edilen Berlin Filarmoni’nin Sir Simon Rattle ile kaydettiği bol ödüllü albümleri baroktan çağdaşa geniş bir yelpazeye yayılıyor. 

Berlin Filarmoni Orkestrası’nı ilk kez 1987’de Mahler’in 6. Senfoni’sinde yöneten Sir Simon Rattle, 2018 yılına kadar orkestranın daimi şefliğine devam edecek. Aldıkları pek çok ödülün yanı sıra gençlere yönelik çalışmalarından ötürü Sir Simon Rattle ve Berlin Filarmoni Orkestrası, 2007 yılında UNICEF tarafından İyi Niyet Elçisi tayin edildi.

Efe ve Fora Kardeşler

Şubat 2005'te Sadece 10 dakikalık bir provayla çıktığı Philadelphia Orkestrası konserinin ardından Amerikan basınının “son derece özgün, harika sesi, kuvvetli kişiliği ve ifade derinliği olan bir solist” olarak nitelendirdiği Efe Baltacıgil, 2005 Genç Konser Sanatçıları Uluslararası Seçmeleri'nde birinci oldu. Kazandığı Peter Jay Sharp Ödülü neticesinde 2005 Aralık'ında New York'ta ilk kez sahneye çıktı. Washington Sahne Sanatları Cemiyeti Ödülü ile de 2006 Nisan'ında Washington DC'de ilk konserini verdi. 

Yurt dışında adını en sık duyduğumuz viyolonselcilerimiz arasında yer alan ve birçok önemli orkestrayla dünya çapında organizasyonlarda sahneye çıkan Efe Baltacıgil, Eylül 2011’den beri Seattle Senfoni Orkestrası’nın çello grup şefliğini üstleniyor.

İlk derslerini İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası birinci kontrbasçısı olan babasından alan Fora Baltacıgil, kontrbas ile dokuz yaşında tanıştı. İstanbul Devlet Konservatuarı'nı 2001 yılında bitiren sanatçı, Philadelphia'daki Curtis Müzik Enstitüsü'nde Hal Robinson ve Edgar Meyer gibi hocalarla çalışma fırsatı buldu. 

2006 yılında Curtis’ten mezun olan Fora Baltacıgil, aynı yıl Minnesota Orkestrası’nda birinci kontrbas olarak orkestranın sürekli kadrosunda yer aldı. 2008'de Yo-Yo Ma'nın İpek Yolu Topluluğu'nda yer almasının yanı sıra önemli festivallerde hem solist hem oda müziği sanatçısı olarak konserler veren Baltacıgil, 2009’da Berlin Filarmoni Orkestra’sına geçti. 2004'te Delaware Senfoni Konçerto Yarışması'nda ve 2006'da Riverside Sinfonia'nın Caprio Genç Sanatçılar Yarışması'nda birincilik kazandı. 

2009'da McKnight Vakfı Minnesota Fahri Sanatçısı unvanını alan Baltacıgil, 2012’nin Haziran ayında dünyanın en önemli orkestralarından New York Filarmoni Orkestrası’na kontrbas grup şefi seçildi.

Şef Sir Simon Rattle yönetimindeki Berlin Filarmoni Orkestrası, solistler Efe Baltacıgil ve Fora Baltacıgil, İstanbul konserinin ardından 28 Eylül’de (yarın) İzmir Uluslararası Müzik Festivali kapsamında Efes Ticaret Agorası’nda bir konser daha verecek.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları