loading
close
SON DAKİKALAR

İktisatçı Özgür Demirtaş'tan koronavirüsün ekonomiye etkilerine ilişkin açıklama

İktisatçı Özgür Demirtaş'tan koronavirüsün ekonomiye etkilerine ilişkin açıklama
Tarih: 25.03.2020 - 11:47
Kategori: Ekonomi

İktisat profesörü Özgür Demirtaş, koronavirüs salgınının dünya ekonomisine olası etkileri üzerine açıklamada bulundu. 'Uzun vadede her şeye rağmen ben iyimseri' diyen Demirtaş reel ekonomilerin eski yerine gelmesinin uzun süre alacağını belirtti.

İktisat uzmanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Twitter hesabından virüs salgınının dünya ekonomisine etkilerine dair paylaşımlarda bulundu. Corona virüsünün hem günlük yaşantıyı hem de dünya ekonomisini felç etmeye ettiğini ifade eden Özgür Demirtaş  "Benim sürekli olumsuz yazdığımı söylemişler. Lütfen öyle söylemeyin. Ben olumlu veya olumsuz konuşmuyorum. Ne görüyorsam onu yazıyorum" dedi. 

"Önce orta vadede dorsalar düzelir, Sonra reel ekonomilerin eski yerine gelmesi uzun süre alır" diyen Demirtaş'ın açıklamaları şöyle:

-Ancak uzun vadede her şeye rağmen ben iyimserim. Daha ne kadar açık yazayım? İYİMSERİM. Ancak bugün olanı da gördüğüm gibi yazmak durumundayım.

-Bugün itibari ile Dünya’daki vaka ve ölüm sayısı şu şekilde. Toplam vaka 407 Bin kişi civarında. Toplam ölüm ise 18,250 kişi

-Hem kötü hem kısmen iyi haberler var. İtalya ardından İspanya’da ölümler hız kazanmış durumda. Son 4 günde İspanya’da hayatını kaybeden insan sayısı : 1093-1381-1772 ve 2311 kişi. Bu rakamlar günlük olarak %26, %28 ve %30 luk artışlara tekabül ediyor.

-Bir başka kötü haber bir önceki tweet serimde söylediğim gibi ABD’de vaka sayısı fırladı ve ABD Dünya’da üçüncülüğe fırladı. ABD’deki toplam vaka sayısı şu şekilde ilerliyor.

-Kısmen iyi dediğim haber ise İtalya’dan (az önce bununla ilgili attığım twit anlaşılmadı ya da ben anlatamadım). İtalya’da maalesef ölümler hala ÇOK yüksek ancak ölen kişi sayısının ARTIŞ HIZINDA durulma var. Ne demek istiyorum?

-İtalya’da son 4 günlük toplam ölüm sayısı 4032-4825-5476 ve 6077 kişi.. Bu da günlük olarak %20, %13.4 ve %10 luk artışlara tekabül ediyor. İtalya’da günlük ölüm sayıları grafiğinde bu şu şekilde gözüküyor: Yani artış hızında durulma var.

-Bunu Züğürt Tesellisi olarak bakabilirsiniz ama olumlu bir şeyler de görmemiz lazım.

-İtalya ile ilgili anlattıklarımı daha iyi anlamanız için mükemmel hazırlanmış bir grafiği size göstermek istiyorum. Bu grafik hangi ülkenin hangi aşamada olduğunu gösteriyor. Gördüğünüz gibi Kore’den sonra İtalya’da tepeye yaklaşıyor
 
-Gelelim kötü haberlere. ABD 3. Sıraya yakın zaman sonra oturur demiştim bu oldu. Şimdi de kısa süre sonra İtalya’yı geçecek ikinciliğe oturacak. Hemen ardından da BİRİNCİ sıraya oturacak diyorum. Yani ABD açısından henüz EN KÖTÜSÜNÜ görmedik.
 
-İkinci bir kötü haber ise bu konuyu düşünenlerin sadece FİNANS piyasalarına odaklanıp REEL ekonomideki tahribatı görmemeleri. Örneğin ABD’de 15-20 Milyon insan Restaurantlardan geçimini sağlıyor. Bu durmuş durumda… En iyi ihtimal ile yıllık gelirlerinin %30’u buhar oldu.
 
-Finansal piyasalardaki Kan kaybı devam eder demiştim. Pazartesi günü düşüş olduktan sonra bugün (Piyasalara söz verilen SONSUZ paradan sonra) piyasalar artı kapatacak. S&P 500 endeksini takip eden fonun durumu şu şekilde
 
-Bundan sonra ABD finans piyasaları, ABD Merkez Bankasının SONSUZ para basma sözüne ve ABD senatosunun 2.5 TRİLYON dolarlık yardım paketine odaklanacak. Bu paketten Ev ödemelerinin geciktirilmesi gibi RADİKAL kararlar çıkacağına eminim. Sevgiler.

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları