loading
close
SON DAKİKALAR

İlaçlara yeni düzenleme

İlaçlara yeni düzenleme
Tarih: 12.02.2012 - 16:09
Kategori: Sağlık, Yaşam

Sağlık Bakanlığı, hastane ambalajlı ürünlerin, hastane satış fiyatına göre fiyatlandırılması kararı aldı...

İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, eczane satış ve perakende fiyatı verilen ilaçların, hastane satış fiyatına göre fiyatlandırılması konusunda firmaları uyardı.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, Fiyat Değerlendirme Komisyonunda alınan karar gereği, Resmi İlaç Fiyat Listesi'nde yer alan ve sadece hastanelerde kullanılan bazı ürünlerde eczane satış ve perakende fiyatı verilmesi nedeniyle hastane ambalajlı ürünlerin, hastane satış fiyatına göre fiyatlandırılması gerektiğini duyurdu.

Genel Müdürlük, firmalardan söz konusu listede bu şekilde fiyatlandırılan ürünlerin 16 Eylüle kadar tespit edilerek bildirilmesini istedi.

Duyuruda, bu ürünlerin fiyatlandırılmasının, bundan sonra hastane ambalajlı ürünlerin fiyatlandırılmasına göre yapılacağını bildirdi.

''OLUMLU BİR ADIM''
Sağlık Bakanlığının bu kararını, ''olumlu bir adım olarak'' değerlendiren Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre, ''Sağlık kurumlarında yatış ve taburcu işlemi yapılmadan, 24 saatlik zaman dilimi içindeki tedavilerin günü birlik tedavi'' olarak değerlendirildiğini hatırlattı.

Günübirlik tedavide kullanılan ilaçların, hastaneler tarafından devlete, perakende satış fiyatı üzerinden fatura edilerek satıldığını belirten Saydan, bu hususa TEİS olarak daha önce dikkat çektiklerini söyledi.

Saydan, şunları kaydetti:

''Günübirlik tedavi şeklinin kesinlikle kabul edilemez olduğunu, hastaların ya ayakta ya da yatarak tedavi edilmesi gerektiğini, bu kapsamda dünyada eşi benzeri olmayan günübirlik tedavi tanımından derhal vazgeçilmesi gerektiğini her platformda duyurmuştuk. İlaç harcamalarında gerçek anlamda tasarruf edilmek isteniyorsa hastanede kullanılan ilaçlar için hastane ambalajı uygulamasına geçilmesi ve bu ilaçların fiyatlarının hastane ambalajı fiyatı olarak yeniden belirlenmesi yönünde bir düzenleme yapılması önerisinde bulunmuş, piyasa fiyatı üzerinden temin edilen ilaçların kamuya getireceği yükün hafifletilmesi için tüm dünyada uygulanan en etkili yöntemin bu olacağını yetkililere bildirmiştik.''

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünün, yaptığı duyuruyla eczane satış ve perakende fiyatı verilen ilaçların, hastane satış fiyatına göre fiyatlandırılması konusunda firmaları uyardığını hatırlatan Saydan, ''Bu olumlu bir adımdır, ancak halen hastanelerde sadece hastane ambalajlı ürünlerin bulunması gerektiğiyle ilgili bir düzenleme yapılmamıştır. Hastanelerin eczaneler gibi ilaç satması kabul edilemez'' diye konuştu.

Hastaya mutlaka ilaç verilmek isteniyorsa bunun sadece hastane ambalajlı ilaçlarla mümkün olması gerektiğini savunan Saydan, ''Ayrıca her hastane eczanesinde eczacı olmadığını düşünürsek bu, halk sağlığını tehdit eden de bir durumdur. Bu yüzden hastalar tedavilerini hastanelerde olmalı, ilaç kullanmaları gerektiğinde de ilaçlarını eczanelerimizden, eczacı elinden almalıdırlar'' görüşünü dile getirdi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları