loading
close
SON DAKİKALAR

İlhan Çomak videoları Borders Sanat Festivali'nde

İlhan Çomak videoları Borders Sanat Festivali'nde
Tarih: 02.09.2020 - 12:06
Kategori: Kültür & Sanat

Şair İlhan Sami Çomak hakkında hazırlanan iki video Venedik’teki Borders Sanat Festivali’nde gösterilecek

Festivalin "Fragmented İdentities" bölümünde yer alacak iki video Açık Şiir tarafından hazırlandı.

Susma'da yer alan habere göre iki kısa video "The Anatomy of Freedom" (Özgürlüğün Anatomisi) ve "Not Home Yet?" (Eve Varmadın Mı Daha?), Luca Curci'nin üstlendiği ve üç ayrı bölümde üç ay boyunca devam eden festivalin Fragmented İdentities bölümünde "Video Art/Installation" başlığı altında yer alacak.

Erkan Karakiraz'ın kurgulayıp yönettiği ve İlhan Sami Çomak ile Erkut Tokman'ın yer aldığı videolar, 3 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında bir ay boyunca ziyaretçilere sunulacak.

Festivale, İlhan Sami Çomak adına İpek Özel katılacak ve 3 Eylül'de bir konuşma yapacak. Erkan Karakiraz ve Erkut Tokman da online olarak açılışa katılacak.

26 yıllık tutsaklığına şiirleri ve iyimserliğiyle direnen İlhan Sami Çomak'in eserleri, ingilizceye çevrildi ve John Berger'in de yayıncısı olan yayınevi tarafından 2022 yılında toplu olarak yayımlanacak. Çomak, bu yıl Norveç Pen Yaşam Boyu Onur Üyeliği'ne seçilmişti.

İlhan Sami Çomak hakkında

1994'te İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencisiyken "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı. 2000'de Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde idama mahkûm edilen ve cezası müebbet hapse çevrilen, Yargıtay'ın onama kararından sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuran ve AİHM'den çıkan "adil yargılama yapılmadı" hükmü üzerine de 2013'de tekrar yargılanıp aynı cezaya çarptırıldı. İlhan Çomak hakkındaki hüküm, Yargıtay tarafından ikinci kez onandı.

Hakkında 2000 yılında verilen ilk hüküm gözaltında işkence gördüğü süreçte düzenlenen tutanaklara dayandırılan Çomak'ın ikinci kez yargılanması, AİHM kararından yıllar sonra, 2013'te başlamış ve ne bu süreçte ne de daha sonra tutuksuz yargılanması için yapılan başvurular kabul edilmişti. Anayasa Mahkemesi de 28 Ekim 2015'te tutuksuz yargılanma talebini reddetmişti.

Çomak hakkında ikinci kez müebbet hapis cezası veren Çağlayan Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onandı.

1973 Bingöl Karlıova doğumlu Çomak'ın "Gitmeler Çiçek Kurusu", "Açık Deniz", "Günaydın Yeryüzü" ve "Kedilerin Yazdığı İlahi" isimli dört şiir kitabı bulunuyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları