loading
close
SON DAKİKALAR

İlk Dünya Güzelimiz Vefat Etti

İlk Dünya Güzelimiz Vefat Etti
Tarih: 11.02.2012 - 19:26
Kategori: Medya

Türkiye’nin ilk “Dünya Güzeli” olan ve Atatürk tarafından “Ece” soyadı ile ödüllendirilen Keriman Halis Ece Tamer hayatını kaybetti.

99 yaşındaki Keriman Halis, İstanbul Bebek’te kızının evinde kalıyordu. Dünya Güzeli, kalp yetmezliği nedeniyle dün akşam saatlerinde yaşamını yitirdi. Keriman Halis yarın İstanbul’da toprağa verilecek.  

1913’te İstanbul’da doğan Keriman Halis, 3 Temmuz 1932’de Cumhuriyet gazetesinin düzenlediği yarışmada Türkiye Güzeli seçildi. Keriman Halis Türkiye’yi temsilen 31 Temmuz 1932’de Belçika’nın Spa kentinde 28 ülkenin katılımıyla yapılan yarışmada Dünya Güzellik Kraliçesi seçilmişti. Yarışmadan Türkiye’ye dönüşünde Sirkeci Garı’nda büyük bir kalabalık tarafından karşılanan Keriman Halis’e 30 bine yakın kutlama telgrafı gönderilmişti.

Keriman Halis’e, 1934’te çıkan Soyadı Kanunu sonrasında Atatürk tarafından kraliçe anlamına gelen “Ece” soyadı verilmişti. 
Keriman Halis’in ölümüyle ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de mesaj yayınlayarak, “Ülkemizi yurt dışında başarıyla temsil eden ve Büyük Atatürk tarafından da ‘Ece’ soyadıyla taltif edilen Keriman Halis Ece Tamer her zaman saygıyla hatırlanacaktır. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve milletimize başsağlığı diliyorum” dedi.

Atatürk kutlamıştı

Atatürk, Keriman Halis güzellik kraliçesi seçildikten sonra şu mesajı yayımlamıştı:

“Türk ırkının soylu güzelliğinin daima korunduğunu gösteren dünya hakemlerinin bu Türk çocuğu üzerindeki hükümlerinden memnunuz. Türk milleti, bu güzel çocuğunu şüphesiz samimiyetle tebrik eder. İftihar ettiğimiz tabii güzelliğinizi, fenni tarzda muhafaza etmesini biliniz ve bu yolda uyanık bir olgunlaşmanın gerçekleşmesini ihmal etmeyiniz. Bununla beraber asıl uğraşmaya mecbur olduğunuz şey analarınızın ve atalarınızın oldukları gibi yüksek kültürde, yüksek fazilette birinciliği tutmaktır.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları