loading
close
SON DAKİKALAR

İlkokulda 24, lisede 4 kitap okunuyor

İlkokulda 24, lisede 4 kitap okunuyor
Tarih: 23.10.2020 - 09:50
Kategori: Eğitim

Lise kademesinde öğrenci başına okunan kitap sayısı dörtte kalırken yılda bir kez bile kültürel ya da sanatsal faaliyetlere katılmayan öğrencilerin oranı ilkokulda yüzde 39, ortaokulda ise yüzde 43 oldu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Eğitimde başarısız olduk” itirafı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın performans hedeflerinin gerçekleşme oranına yönelik verileri ile de somutlaştı.

Hiçbir öğrencinin başladığı sistemle okulunu bitiremediği 18 yıllık AKP iktidarı döneminde yapılan değişiklikler ile eğitimin merkezine oturtulan merkezi sınavlar, öğrencilerin kitap okuma oranlarını da olumsuz etkiledi. MEB’in verilerine göre, bir lise öğrencisi yılda ortalama dört kitap okudu. MEB ise ortaöğretimde öğrenci başına dört olan bir yılda okunan kitap sayısını, “makul” olarak değerlendirdi.

BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre; Birbiri ardında yapılan değişikliklerle yaz-boz tahtasına dönen eğitim sisteminde yapılan değişiklikler ile önemi artırılan merkezi sınavlar, öğrencilerin, “Ders dışı” etkinliklerini de doğrudan etkiledi. MEB’in, “Öğrencilerin bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlere katılımı artırılacak” hedefi 2019 yılında tutturulamazken öğrencilerin bir yılda okuduğu kitap sayısının düşüklüğü de endişe verici boyuta ulaştı.

MAKUL BULUNDU

Bakanlığın 2019 yılına ilişkin performans göstergelerine göre, ilkokul kademesindeki öğrenciler bir eğitim öğretim yılında ortalama 24 kitap okudu. Ortaokul öğrencilerinin bir yılda okuduğu kitap sayısı ise kayıtlara dokuz olarak geçti. Lise öğrencilerinin bir yılda okuduğu kitap sayısı ise ortaokul öğrencilerinin de gerisinde kaldı. Buna göre, lise kademesinde bir yılda öğrenci başına okunan kitap sayısının yalnızca dört oldu. MEB, ortaöğretim kademesinde öğrenci başına dört olan kitap okuma sayısının, “Hedefe ulaşılması açısından makul” olduğunu savundu. Öğrencilerin okuduğu kitap sayısının e-Okul’a veri girişi yapılmadığından düşük kaydedilmiş olabileceği belirtildi.

OKUL DIŞI FAALİYET YOK GİBİ

Bir eğitim ve öğretim döneminde bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda en az bir faaliyete katılan öğrencilerin oranının da “İstenilen” düzeyin altında kalması dikkati çekti. Bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda en az bir faaliyete katılan öğrencilerin oranı ilkokul, ortaokul ve lise kademesinde sırasıyla yüzde 61, yüzde 57 ve yüzde 76 olarak gerçekleşti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları