loading
close
SON DAKİKALAR

''İllegal kim, biber gazı emrini kim verdi?'

''İllegal kim, biber gazı emrini kim verdi?'
Tarih: 30.10.2012 - 18:48
Kategori: Siyaset

CHP'li Oran, Tayyip Erdoğan ve İdris Naim Şahin'e gündemdeki olayları sordu...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına ilişkin iki ayrı soru önergesi hazırladı. Oran, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yanıtlamasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi:

"Cumhuriyet Bayramını Ulus’ta ilk Meclis’te kutlayan onbinlerce yurttaşımız ve bu sivil toplum örgütlerine destek veren CHP için "Resmi programa katılmalıydılar. Onlarsa illegal peşine takılıp legal hale getirmeye çalışıyor. Önceden Kılıçdaroğlu, törenlerde yanımda dururdu. Böyle kutlamalıydık" açıklamasını yaptınız. 

29 Ekim öncesinde de provokasyon yapılacağına dair istihbarat alındığını ifade ettiniz.

Bu kapsamda;

1. Ulus’ta 29 Ekim’i coşkuyla kutlayan 40’a yakın sivil toplum örgütü ile CHP ve destek veren diğer partilerden hangisinin illegal unsurlarla ilişkisi vardır? ‘illegal’ diye nitelediğiniz kurum, kuruluş, yapılar kimlerdir? Bu illegal unsurlar hangi yasadışı eylemleri gerçekleştirmiş ve haklarında hangi işlemler yapılmıştır? Provokasyon istihbaratının içeriği ve kaynağı nedir?

2. “Barikatları kaldırma direktifini ben vermedim. Yaralı polisler var. Onlar görülmüyor yalnız su ve biber gazı görünüyor. Polis görevini yapmadı” açıklamanız karşısında, sizin deyiminizle “görevini ihmal eden” polis yöneticileri hakkında herhangi bir işlem yaptınız mı? Görevini yapmayan polisler kimlerdir? Barikatları kaldırma direktifini kim verdi?"

Umut Oran İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e ise şu soruları yöneltti:

"1- 29 Ekim 2012 tarihinde Ankara Ulus’ta yapılan bayram kutlamaları sırasında Bakanlığınıza bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü personeline halkın üstüne biber gazı atma emri kim tarafından, hangi tarihte verilmiştir? 

2- Yaşanan olaylarda Cumhuriyet Bayramı’nı kutlamak isteyen vatandaşa kaç adet biber gazı atılmıştır?

3- Tarafınızca daha önce “uygun eğitim almış personel tarafından kullanıldığında insan sağlığına zararı olmadığı” beyan edilen biber gazı sebebiyle kullanıma girdiği tarihten 2012 yılına kadar kaç ölüm ve yaralama vakası yaşanmıştır?

4- Cumhuriyet bayramı kutlaması 89 yıllık bir geleneğe sahiptir. 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 3 ve 4. Maddeleri ışığında Valilik tarafından alınan yasaklama kararının hukuka aykırı olduğu ortadadır. Bu noktada, Bakanlığınız bu bayramın halk tarafından özgürce kutlanabilmesi, insanların toplantı ve gösteri hakkını kullanabilmesi, haklarının güvence altına alınması için hangi önlemleri almıştır?

5- Bayram kutlaması sırasında, vatandaşlara yönelik orantısız şiddet uygulanırken, Türk Bayrağı açmak isteyen vatandaşlar tekmelenirken, gençten yaşlısına, kadından erkeğine kadar uzanan vatandaşlara biber gazı atılırken helikopterden olayları izlediğiniz basına yansımıştır. Helikopterde bu olayları izlerken, orantısız şiddet uygulamasını engellemek için hangi girişimlerde bulundunuz?

6- Türk bayrağı açan bir kadına Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı’ndan su sıkan yine Türk bayrağı açan bir vatandaşa tekme atan personele karşı hangi adli ve idari işlemler başlatılmıştır? Türk Bayrağı taşımak suç unsuru, bayrak da yasadışı örgüt kanıtı mıdır?

7- Cumhuriyet Bayramı kutlamasına katılmak isteyenlerin bulundukları illerden Ankara’ya doğru yola çıkmalarını engelleyerek seyahat özgürlüğünü kısıtlayan 27.10.2012 tarihli 197535 sayılı “gizli” ibareli, Müsteşar Yardımcınız Mustafa Demirer imzalı genelge hangi sebeple ve hangi mevzuata dayanarak yayınlanmıştır? 29 Ekim Cumhuriyet Bayramları için geçmişte bu yönde herhangi bir biçimde benzeri biçimde genelge yayınlanmış mıdır, yoksa 2012 yılında ilk kez mi bu yola gidilmiştir?"

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları